בחודש מאי של שנת 2024 פרסמה רשות המיסים גרסה מעודכנת לטופס 150 (הצהרה על החזקה בחבר בני אדם תושב חוץ המוחזק במישרין או בעקיפין) לשנות המס 2023 ו-2024. לאור ההערות וההארות שקיבלה רשות המיסים על הטופס, היא הודיעה ב-11 לדצמבר 2024 על פרסמו של טופס 150 מועדכן לשנת המס 2024. לטופס העדכני, לחצו כאן.
על פי הודעת רשות המיסים, עבור הדוחות שיוגשו עד סוף שנת 2024, יש אפשרות לבחור באיזה טופס 150 להשתמש, הטופס שפורסם במאי 2024 או הטופס שפורסם בדצמבר 2024. עבור הדוחות שיוגשו החל מה-1 לינואר 2025, ניתן להשתמש בטופס המעודכן בלבד.
באותה הודעה, עדכנה רשות המיסים על מאמציה לבניית API שיוכל לאפשר את שידרו של הטופס באמצעות השע"מ. חשוב לציין, כי כל עוד האפשרות לשידור הטופס איננה זמינה, יש להגיש את הטופס הידני.
במאמר מאוגוסט 2024, סקרנו את ההבדלים בין טופס 150 שפורסם במאי 2024 לטופס 150 הישן, לקריאת המאמר לחצו כאן.
במאמר זה נסקור את ההבדלים בין טופס 150 החדש מחודש דצמבר 2024 לעומת הטופס שפורסם במאי 2024.
שינויים בטופס 150 החדש לשנת המס 2024
שני השינויים המשמעותיים בין טופס 150 החדש לטופס שפורסם במאי 2024 הם;
- שינוי סדר הטופס כדי שיהיה פשוט יותר למילוי.
- הוספת ביאורים נוספים בסוף הטופס בנוגע להגדרת מושגים המוזכרים בטופס.
בנוסף לשני שינויים אלו, נוספו שאלות חדשות לטופס וכן הושמטו שאלות מסוימות.
השינויים בסדר הטופס
הטופס הישן כלל שתי טבלאות בלבד; טבלה עם פרטים לגבי זכויות בחבר בני האדם וטבלה על פרטי ההחזקה. לעומת זאת, הטופס החדש מכיל חמש טבלאות. טבלת פרטי ההחזקה נשארה זהה, והיא הטבלה השנייה בטופס החדש. הטבלה הראשית בטופס הישן פוצלה לארבע טבלאות נפרדות, כך שכל טבלה מתרכזת בנושא ספציפי, כדלהלן:
- הטבלה הראשונה מכילה מידע כללי אודות חבר החוץ, כגון שמו, מדינת התושבות, מספר התאגידים בהם מחזיק חבר החוץ ועוד.
- הטבלה השלישית מכילה מידע נוסף על חבר החוץ, כגון סיווג חבר החוץ לצורכי מס בישראל, קיומם של נושאי משרה/חברי דירקטוריון תושבי ישראל, קיומן של הכנסות פסיביות פטורות ועוד.
- הטבלה הרביעית מתרכזת בשאלות הקשורות בחברה נשלטת זרה.
- הטבלה החמישית והאחרונה מתרכזת בשאלות הקשורות בחברת משלח יד זרה.
באופן זה המילוי של הטופס פשוט יותר.
השאלות הנוספות שהוספו לטופס 150:
כעת, נדון בחלק מהשאלות החדשות שנוספו ובהסברים/פרשנות עליהן:
- הצהרה על סוג הישות של חבר החוץ – על מגיש הטופס למלא מהו סוג הישות, חברה, שותפות או אחר. נראה כי רשות המיסים רוצה להבין כיצד לגשת אל התיק:
- האם לבדוק סוגיות של שליטה וניהול ככל שמדובר בחברה?
- האם קיימות משיכות של בעלים שניתן לסווגן כיתרת חובה?
- האם הכנסות חבר החוץ צריכות להיות מושקפות ומדווחות בתיקו של בעל המניות?
- סיווג חבר החוץ לצורכי מס בישראל – ישנן כמה אפשרויות למילוי הסעיף. חברה רגילה, חברה משפחתית, חברת בית, חברה להחזקת נכסי נאמנות, יישום סעיף 5.2.2 לחוזר 5/2004 או שותפות. נראה כי רשות המיסים רוצה להבין את אופן המיסוי של אותה החברה. האם כגוף אטום או שקוף?
ביאורים של מושגים שהוזכרו בטופס 150
במאמר הקודם דנו בהסברים למונחים חדשים שהוזכרו בטופס הישן. בטופס החדש לא נוספו הרבה מונחים חדשים מעבר למה שנוסף בטופס הקודם. עם זאת, הובהרו חלק מהשאלות שהיו:
- במקום להשתמש במונח המעורפל של "אשכול חברות" נעשה שימוש במנוח "שרשרת חברות" המוגדר באופן ברור בסעיף 67ב לפקודת מס הכנסה. שרשרת חברות היא שני חבר בני אדם לפחות המחזיקים האחד בשני, במישרין או בעקיפין.
- תאגיד שקוף – חבר בני אדם שהכנסתו החייבת מחויבת ברמת בעל המניות שמחזיק בו. לדוגמה, שותפות, חברת בית, חברה משפחתית, חברת LLC זרה ששקופה בארה"ב ובישראל, וכו'.
- הכנסה פטורה או הכנסה שאינה בבסיס המס – הכנסה פטורה היא הכנסה שבבסיסה הייתה צריכה להיות מחויבת במס אילולא נתן המחוקק פטור בגינה. לדוגמה, שכר דירה למגורים עד גובה תקרת הפטור. הכנסה שאיננה בבסיס המס זו הכנסה שכלל לא חייבת בדיווח ובמס מכוח הוראות החוק. לדוגמה, הכנסתו של תושב חוץ שהפיק הכנסה מחוץ לישראל.
- חברה משפחתית – כהגדרתה בסעיף 64א לפקודת מס הכנסה, היא חברה שכל בעל מניותיה הם קרובים כהגדרתם בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה. כאמור חברה זו נחשבת כגוף שקוף בישראל.
- חברת בית – כהגדרתה בסעיף 64 לפקודה מס הכנסה, זו חברת מעטים שעומדת בתנאים המפורטים בסעיף, בין היתר שכל נכסיה הם נכסי נדל"ן. כאמור חברה זו נחשבת כגוף שקוף בישראל.
- חברה להחזקת נכסי נאמנות – כהגדרתה בסעיף 75ג לפקודה מס הכנסה, זו חברה שהוקמה לצורך החזקת נכסי הנאמנות בלבד והנאמן מחזיק בכל מניותיה (במישרין או בעקיפין).
- יישום סעיף 5.2.2 לחוזר 5/2004 – חברת LLC אמריקאית אשר נשלטת ומנוהלת מחוץ לישראל שבחרה להיחשב כגוף שקוף גם בארה"ב וגם בישראל. כאמור חברה זו נחשבת כגוף שקוף בישראל לצורכי זיכוי מס זר בלבד (לא ניתן להשקיף הפסדים לדוגמה).
השינויים מאפשרים מילוי פשוט יותר של הטופס ביחס לנוסח והמבנה הישנים. עם זאת, מילוי נכון ומדויק של הטופס עדיין דורש מיומנות וידע נרחבים מאד על הנהלת החשבונות בחברה הזרה ודיני המס באותה המדינה. שכן הטופס יכול להוות אינדקציה לרשות המיסים על דברים מסוימים ומילוי לא נכון שלו עלול לגרור דיוני שומה מיותרים ובעיות נוספות מול רשות המיסים.
משרדנו מומחה במיסוי ישראלי ובינלאומי, ומלווה עורכי דין ורואי חשבון בכל סוגיות המיסוי הבינלאומי הרלוונטיות להם וללקוחותיהם. ליצירת קשר עם נציג ממשרדנו, לחצו כאן.