תיקון 261 לפקודת מס הכנסה

תיקון 261 לפקודת מס הכנסה

תיקון 261 לפקודת מס הכנסה

עדכון חובת התיעוד והדיווח של קבוצות רב לאומיות

תיקון 261 לפקודת מס הכנסה (הפקודה) שפורסם ברשומות הכנסת בחמישה ליולי 2022, מעדכן את חובות הדיווח של ישות ישראלית שהיא חלק מקבוצה רב לאומית החל משנת המס 2022.

כמו כן, בעקבות תיקון 261 לפקודה תוקנו גם תקנות מס הכנסה (קביעת תנאי שוק), תשס"ז – 2006 (התקנות).

במסגרת תיקון 261, נוספו סעיפים 85ב ו85ג לפקודה וכפועל יוצא נוספה הדרישה למלא טפסי 1585 ו- 1685.

ההגדות שנוספו בעקבות תיקון 261 לפקודה

מהי ישות תחת סעיף 85א?

ישות היא "חבר בני אדם, לרבות יחידה עסקית של חבר בני אדם שלגביה נערכים דוחות כספיים נפרדים".

מהי קבוצה רב לאומית?

קבוצה רב לאומית מורכבת משתי ישויות או יותר שלפחות אחת מהן היא תושבת חוץ ואחת מהן מחזיקה במישרין או בעקיפין באמצעי השליטה בישויות האחרות. כך בעצם כל מבנה שבו קיימות חברת אם וחברת בת, אשר אחת מהן תושבת חוץ, ייחשב כקבוצה רב לאומית. לעומת זאת, מצב בו יחיד מחזיק בחברה אינו מצב נכנס בגדר "קבוצה רב לאומית".

מהי ישות אם סופית?

ישות אם סופית, היא ישות שמחזיקה ברוב אמצעי השליטה בשאר ישויות הקבוצה, כך שמתקיים:

  • ע"פ כללי החשבונאות בישראל או אם הייתה נסחרת בבורסה הייתה צריכה להגיש דו"ח מאוחד.
  • אף ישות אחרת לא מחזיקה בה.

הרחבת חבות הדיווח

לוקל פייל – עבודת מחירי העברה

לאור התיקון יש לכלול בעבודת מחירי העברה גם מידע על המבנה הארגוני של הנישום, המתחרים העיקריים שלו וסכומי התשלומים שהתקבלו בשל עסקאות עם צדדים קשורים זרים.

מאסטר פייל

לאור התיקון, נישום שהוא חלק מקבוצה רב לאומית עם מחזור עסקאות מעל 150 מיליון ₪ (בשנת המס שקדמה לשנת הדיווח) יצטרך להכין מאסטר פייל בהתאם לתקנה 5(א)(10). המידע שיש לכלול במאסטר פייל כולל, בין היתר, תיאור עסקי של הקבוצה, מידע על הנכסים הבלתי מוחשיים של הקבוצה, מידע אודות המימון בקבוצה וכדומה.

טופס 1685 – דוח ישות אם סופית (Country-by-Country Reporting)

דוח ישות האם הסופית הוצג לראשונה על ידי ארגון ה-OECD חלק מתוכנית ה-BEPS. ארגון ה-OECD פרסם את פירוט המידע שיש לכלול בדיווח, כולל מידע כללי על הנתונים הכספיים והעסקיים של הקבוצה, כגון, תושבות החברות בקבוצה, תחום הפעילות העיקרי שלהן, ההכנסות שלהן ועוד.  בישראל, הוצגה דרישת הדיווח של כחלק מתיקון 261 וחלה החל משנת המס 2022.

נישום שהוא חלק מקבוצה רב לאומית עם מחזור עסקאות מאוחד העולה על 3.4 מיליארד ₪ וישות האם הסופית של הקבוצה היא ישראלית, יצטרך להגיש את טופס 1685 לרשות המיסים תוך 12 חודשים מתום שנת המס באמצעות פורטל ייחודי, פורטל חילופי מידע אוטומטיים (פורטל חמ"א).

במקרה אחר, בו מחזור העסקאות המאוחד של הקבוצה עולה על 3.4 מיליארד אך ישות האם הסופית אינה ישראלית, הנישום יצטרך לעדכן את רשות המיסים באיזו מדינה מוגש הטופס. רשות המיסים מאפשרת לנישום שישות האם הסופית שלו אינה ישראלית להגיש את הטופס בישראל.

אם ישות האם הסופית היא ישראלית והנישום מעוניין להגיש את הטופס בחו"ל, הוא יצטרך לבקש על כך אישור מרשות המיסים.

המידע שדיווח הנישום בטופס יועבר, במסגרת חילופי מידע אוטומטיים, למדינות האחרות בהן קיימות ישויות של הקבוצה הרב לאומית והן צד להסכם לחילופי מידע אוטומטים.

טופס 1585 – הצהרה על היותו של הנישום חלק מקבוצה רב-לאומית

כל נישום שהוא חלק מקבוצה רב לאומית חייב להצהיר על כך בטופס 1585. חובת הדיווח קיימת גם אם הנישום לא ביצע עסקאות בין – חברתיות בינלאומיות.

הטופס מכיל מידע על הישות הישראלית, מידע על הקבוצה הרב לאומית וכן על מחזור העסקאות של הקבוצה.

תיקון 261 כולל גם עדכונים נוספים, ביניהם:

  • הקטנת חלון הזמן בו יכול להמציא הנישום את עבודת מחירי ההעברה (הלוקל והמאסטר פייל) מרגע בקשתו של פקיד השומה, מ- 60 ימים ל- 30 ימים.
  • ביטולה של תקנה 4 לתקנות הדנה בעסקאות חד פעמיות והוספתו של סעיף 85א(ה1) במקומה. סעיף 85א(ה1) נותן למנהל אפשרות לקבוע כי הדרישות בסעיף 85א(ה) לא יחולו עבור עסקה חד פעמית או עסקה שהקיפה קטן וכן עבור עסקה שקיים חשש כי קביעת מחיר העסקה לא בהתאם לתנאי שוק לא מצדיק את תחולת הסעיף.

משרדנו מתמחה במיסוי ישראלי ובינלאומי בכלל ובמחירי העברה בפרט. מחלקת מחירי העברה של משרדנו מלווה את לקוחותינו ביישום הוראות החוק להם וכן מסייעת במילוי נכון של הטפסים הנדרשים.

ליצירת קשר עם נציג ממשרדנו, לחצו כאן.

ליצירת קשר

מאמרים אחרונים

רכישת נכס בחו"ל

רכישת נכס בחו"ל

קניית נדל"ן, דירה או נכס בחו"ל – השלכות מס עסקאות נדל"ן ובפרט רכישת נכסים בחו"ל

מאמרים חמים

להתייעצות עם מומחה במסים