דיני עבודה – היבטי מס: תביעה מול מעסיק או פיצוי בגין הטרדה מינית

דיני עבודה - היבטי מס: תביעה מול מעסיק או פיצוי בגין הטרדה מינית

דיני עבודה – היבטי מס: תביעה מול מעסיק או פיצוי בגין הטרדה מינית

ככלל, זכייה בהליך משפטי בהקשר עסקי או בהקשר של יחסי עבודה מהווה הכנסה החייבת במס. הכלל הבסיסי קובע ש"דין הפיצוי כדין הפרצה אותו הוא בא למלא". המשמעות היא שכאשר מקור הפיצוי הוא ביחסי עבודה – הרי שהפיצוי חייב במס כהכנסת עבודה. יחד עם זאת, בכל תביעה קיימים רכיבים מסוימים אשר כלל לא חייבים במס או חייבים במס מופחת וחשוב להכירם.

שילוב מומחה מס בשלבים הראשונים של התביעה ועוד בטרם הגשת התביעה יבטיח פיצול נכון של רכיבי התביעה כך שלא ישפיע על המהות המשפטית אבל יסייע להפחית מס בכספי הזכיה.

פיצויים בגין עוגמת נפש והטרדה מינית

פיצויים בגין עוגמת נפש והטרדה מינית אינם מהווים השתכרות או רווח מעבודה, וגם לא כל הכנסה אחרת המנויה בפקודת מס הכנסה. בהתאם לכך, הם אינם מהווים הכנסה החייבת במס ולא קיים כל מקור לחיובם במס.

בעת"מ (ת"א) 53681-12-16‏ ‏ משה שחף נ' פקיד שומה גוש דן נקבע כי פיצוי שניתן לעובד בגין הטרדה מינית במקום העבודה לא יהווה הכנסה בידי העובד, וזאת על אף ששולם בידי המעביד, ועל אף ששולם במסגרת יחסי עבודה. הפיצוי נועד למעשה כדי לפצות את העובד בגין עוולה שנגרמה לו במקום עבודתו, בהתאם לעקרון העומד בבסיסם של הפיצויים הנזיקיים, דהיינו, השבת המצב לקדמתו.

כך גם לפי עמ"ה 1146/03 דוידוביץ נגד פקיד שומה נתניה, סכום המהווה פיצוי נזיקי בשל עוגמת נפש אינו חייב במס. בפרשת דוידוביץ נקבע כי סך של 158,000 ₪ שקיבל המערער אינו חייב במס בהיותו תשלום עבור נזקיו האחרים של המערער, שאינם ממקור החייב במס. אף לא התקבלה טענת פקיד השומה כי כל הסכום שבמחלוקת נובע אך ורק מייחסי עובד ומעביד, שכן הסדר הפשרה התייחס למכלול הטענות שהיו למערער כלפי המעסיק, ובכלל זה פגיעה בשמו הטוב ועוגמת נפש.

חשיבות הוכחת העובדות

פעמים רבות האתגר הגדול הוא להוכיח את עובדות המקרה בפני פקיד השומה, שכן הסדרי פשרה שכאלה מסתיימים פעמים רבות בויתור על כל הטענות שהועלו בכתב התביעה ובהתחייבות לסודיות.

אם כן, לאופן הניסוח של כתבי טענות או הסכם הפשרה עשוי להיות השפעה על שיעור המס – פיצול מפורש של רכיב לעוגמת נפש או במקרה המתאים להטרדה מינית יאפשר הימנעות מחיוב במס בגין רכיב זה. לגבי רכיבי התביעה הנוספים – ייתכן ניסוח אשר יהיה תואם יותר להכנסה הונית לעומת הכנסה פירותית, ששיעורי המס שלהם כידוע שונים, לריבית והפרשי הצמדה (ריבית חייבת במס נמוך יותר והפרשי הצמדה פטורים) משרדנו מייעץ לגבי הניסוח הנכון וההפרדה הנכונה של הרכיבים באופן שיביא לחסכון המירבי במס. במידת האפשר, כדאי להתייעץ עוד בשלב הקודם לפסק הדין על מנת לוודא את הניסוח והייחוס הנכון כבר בכתבי הטענות/ בהסכם הפשרה.

למשרדנו יש נסיון רב בניהול תיקים שכאלה מול מס הכנסה, חוות דעת שכתבנו בנושאים אלו והסדרי פשרה שהגענו להם עם רשות המסים חסכו ללקוחותינו מאות אלפי שקלים של מיסים והפחיתו את המס המשולם במקרים מסוימים מ-50% לשיעור משוקלל של כ-17%.

באחד המקרים היה מדובר על עובדת בכירה באחת החברות הגדולות בישראל שקיבלה פיצוי של מיליוני שקלים בגין "דמי שתיקה" בגין הטרדה מינית שהוטרדה. מס הכנסה טען שמדובר בהכנסת עבודה ושיש למסות אותה בשיעור מס שולי מקסימלי ובנוסף במס יסף (למעלה מ-50% מס).

בחוות דעתנו פיצלנו את סכומי התביעה למרכיבים שמשקפים לראייתנו את המצב העובדתי הנכון, תוך חסכון משמעותי במס.  בתיק ניהלנו דיונים ממושכים ובסופם חסכנו למעלה משני שליש מהמס שנדרש בתחילה על ידי רשות המסים.

כמעט בכל תיק העוסק בדיני עבודה יש השלכות הקשורות למס הכנסה. התייעצות בשלב מוקדם ככל האפשר עשויה לחסוך כסף רב. משרדנו מקיים שיתוף פעולה קבוע עם משרדי עורכי דין העוסקים בדיני עבודה ונותן להם ייעוץ ראשוני ללא תשלום בנוגע לקיום היבטי מס בתיקים שבטיפולם.

ליצירת קשר

מאמרים אחרונים

רכישת נכס בחו"ל

רכישת נכס בחו"ל

קניית נדל"ן, דירה או נכס בחו"ל – השלכות מס עסקאות נדל"ן ובפרט רכישת נכסים בחו"ל

מאמרים חמים

להתייעצות עם מומחה במסים