היבטי מס ישראל בלארוס
בעבר הייתה בלארוס מעצמת תעשייה סובייטית. כיום בלארוס היא מדינה טוטליטרית עם שלטון ריכוזי וחזק הנשלט על ידי רוסיה. המדינה נתקלה בלא מעט משברים וקשיים כלכליים אך הצליחה להיחלץ מהם. עם פירוק ברית המועצות החלה בלארוס לשנות את המודל הכלכלי שלה לכיוון כלכלת שוק. עם זאת, השינויים איטיים ומוגבלים – עקב השלטון הריכוזי והתערבותו הרבה בשוק.
הכלכלה בבלארוס מבוססת בעיקר על תעשייה כבדה (מתכות, מיכון ומכשור כבד, כימיקלים), על סקטור האנרגיה (בו שולטת הממשלה) ועל הסקטור החקלאי. מאז תחילת מלחמת רוסיה – אוקראינה וההשפעה של פוטין בבלארוס – היא למעשה הפכה למדינת חסות של רוסיה וכך מתייחסים אליה במערב. ממשלת בלארוס לא מקדמת ומייצרת סביבה נוחה להשקעות מערביות (דבר המייצר תלות גדולה במימון מרוסיה וסין).
למעשה, נכון להיום בהתאם לסנקציות שהושתו על בלארוס – פעילות עסקית בין ישראל לבלארוס איננה סבירה. גם לאור העובדה שהממשל בבלארוס נשלט באופן ישיר וחד משמעי על ידי רוסיה, המדינה הפכה לחלק אינטגרלי מציר הרשע. רוסיה, כמדינה תומכת טרור שולטת על כל אספקט בטחוני בבלארוס ולא מומלץ לישראלים לשהות במדינה. על הסנקציות שחלות על בלארוס ניתן לקרוא בדף של רוסיה.
בין ישראל ובלארוס נחתמו מספר הסכמים
- הסכם עידוד והגנה על השקעות;
- אמנה למניעת כפל מס.
הסכם עידוד והגנה על השקעות ישראל – בלארוס
בשנת 2003 נכנס לתוקף הסכם בילטראלי בין ישראל ובין בלארוס שמטרתו לתת מעטפת הגנה משפטית על פעילות של משקיעים והשקעות מסיכונים שאינם מסחריים. מטרת ההסכם היא עידוד השקעות הדדי של ישראלים על ידי יצירת אקלים השקעות נוח ובטוח.
קישור להסכם באנגלית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.
אמנה למניעת כפל מס בין ישראל לבלארוס
אמנה למניעת כפל מס היא הסכם בילטראלי, אשר במסגרתו קובעות שתי מדינות שהן צד להסכם את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים שיש להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בין המדינות.
אמנת המס בין ישראל ובלארוס נחתמה בשנת 2000 ונכנסה לתוקף בתאריך 01/01/2004.
לקריאת האמנה בעברית, לחץ כאן.
תחולת ה-MLI
ה-MLI הוא מנגנון אוטומטי לתיקון אמנות מס בילטרליות כאשר על מנת להחילו, שתי המדינות אמורות לחתום על האמנה המולטילטרלית ולאשר את החלתה בדין הפנימי שלהן.
נכון לנובמבר 2023 בלארוס לא חתמה על האמנה המולטילטראלית.
לקריאת הנוסח המלא של האמנה בעברית לחצו כאן.
נוסח באנגלית ניתן למצוא כאן.