חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ישראל – בלגיה אמנת מס

Israel - Belgium Tax Treaty

ישראל – בלגיה אמנת מס

Belgium flag

UTC:
עיר הבירה:
שפה רשמית:
אוכלוסיה:
מטבע:
קוד חיוג:
סיומת אינטרנט:

1 +
בריסל
הולנדית, צרפתית וגרמנית
11.68 מיליון
יורו
32+
be.

ידיעות עדכניות

הנחיות בלגיה בדבר מועדי הגשת מע"מ: כל מה שצריך לדעת
בתחילת אפריל, השירות הכלכלי הפדרלי בבלגיה הוציא הנחיות ועדכונים חשובים בדבר הנהלים ולוחות הזמנים להחזרי מע"מ. בין היתר, ההנחיות מציינות כי ה-20.4 הוא המועד האחרון להגשת דוחות מע"מ לאלו הבוחרים בניכוי כללי לרבעון הראשון, וה20.6 הוא המועד האחרון להגשת דוחות של הרבעון השני. בנוסף, על הנישומים לסווג חשבוניות מע"מ לפי קטגוריות ולהגיש נתונים סופיים לא יאוחר מה-21.10.2024 עבור הרבעון השלישי ועד לתאריך ה-20.12 עבור נובמבר 2024. עדכונים אלו יצאו על מנת לייעל תהליכים ולהביא לשוויון בין הנישומים בבלגיה.
שיעור מע"מ מופחת בבלגיה
במרץ 2024, בלגיה קבעה מס ערך מוסף (מע"מ) בשיעור מופחת של 6% על פרויקטים המשפצים נדל"ן, ומטרת הפחתת המע"מ היא עידוד השקעה בנכסים להשכרה במדינה. שר האוצר הבלגי, וינסנט ון פטגם, אמר כי שיעור המע"מ המופחת, שחל עד היום על הריסת נכסים ישנים ובניית בתים פרטיים חדשים באותו האתר, יחול כעת גם על הריסת נכסים ישנים ובניית פרויקטים המוכוונים להשכרה באותו האתר. כדי שיחול שיעור המע"מ המופחת, על הנכס לא לעלות מעל 200 מטרים רבועים והנכס חייב להיות מושכר לטובת מגורים ראשיים, ולתקופת זמן של מינימום 15 שנים לאחר השיפוץ. באופן כללי, שיעור המע"מ בבלגיה הוא בשיעור של 21%.
בלגיה מגבירה הפחתת מס על הכנסה ספציפית
בחודש מרץ 2024, הודיעה רשמית בלגיה על הצו המלכותי מס' 2022041540, שייכנס לתוקף משנת 2025 והוא כולל שתי הוראות עיקריות: ראשית, הוא מפרט מתי יחול מס הכנסה בשיעור אפס. שיעור אפס יחול על מקורות הכנסה ספציפיים כגון הכנסה מפנסיה או הכנסה חלופית אחרת והכנסה מדמי אבטלה לנישומים שמשכורתם לא עולה על 10,160 אירו (11,031 דולר אמריקאי). שנית, תחול העלאה של ניכוי המס הבסיסי מ236 אירו (256 דולר) ל-237 אירו (257 דולר).

יחסי ישראל – בלגיה

היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לבלגיה נוצרו ב1950, ומאז קיים קשר הדוק בין שתי המדינות, כאשר ראש ממשלת בלגיה ביקר בישראל בשנת 2017. ישנן תוכניות לחילופי סטודנטים בין המדינות, כמו גם שלל הזדמנויות למלגות שונות לסטודנטים ישראלים שמעוניינים ללמוד בבלגיה.

בשנת 2021 ייצאה ישראל לבלגיה סחורות ושירותים בסך 1.20 מיליארד יורו, כאשר שווי הייצוא מבלגיה לישראל הוא כ-3 מיליארד יורו. תחום המסחר העיקרי בין 2 המדינות הוא יהלומים- ישראל מייצאת יהלומים בשווי 445.8 מיליון יורו לבלגיה, ובלגיה מייצאת יהלומים בשווי כמיליארד יורו לישראל (נכון ל2021).

בין ישראל ובלגיה שיתוף פעולה נרחב בתחום המחקר והפיתוח, כאשר חברות משתי המדינות משתפות פעולה בפרויקטים חדשניים שונים. השותפות החזקה ביניהן מראה מחויבות להתקדמות הדדית ולהשגת מטרות משותפות בחזית הבינלאומית. 

פרטי שגרירות בלגיה בישראל

כתובת: אבא הילל 12, קומה 15, רמת גן.
אתר אינטרנט: לחץ כאן
כתובת מייל: telaviv@diplobel.fed.be
טלפון: 03-6138130

פרטי שגרירות ישראל בבלגיה

כתובת: Avenue de l'observatoire 40 – 1180 Bruxelles (Uccle)​
טלפון: 3735508 02 32 +
מייל: info@abudhabi.mfa.gov.il
אתר אינטרנט: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: consular@brussels.mfa.gov.il

פעילות עסקית בבלגיה

בלגיה היא מדינה משגשגת עם ממשל יציב ומערכת משפטית איתנה אשר יוצרת סביבה אידיאלית לארגונים וחברות שונות. לבלגיה כלכלה משגשגת עם מגוון תחומי ייצור, שירותים וסחר בינלאומי. למשל, מגזר הייצור, עם כוח עבודה מיומן ומכשירים טכנולוגיים מתקדמים, כולל תחומים כגון כימיקלים, תרופות, מכוניות ומכונות. כמו כן, במגזר השירותים ישנם שירותים פיננסים, טלקומוניקציה, לוגיסטיקה וטכנולוגיית מידע, והוא משגשג בשל מיקומה האסטרטגי של בלגיה באיחוד האירופי. בנוסף, קשרי הסחר הבינלאומיים והנמלים השונים בבלגיה מהווים בסיס לצמיחתה הכלכלית.  

בלגיה, כחברה מייסדת באיחוד האירופי, נהנית מגישה ישירה לשוק האירופאי, מה שמאפשר נגישות להזדמנויות סחר והשקעות באזור. נמל אנטוורפן הוא מוקד לוגיסטי חיוני, המשפר את הגישה הגלובלית של בלגיה לשאר העולם, וכך מחזק אך את המסחר הבינלאומי במדינה.

הסכמים בילטרליים ומוליטרליים בין בלגיה לישראל

בין ישראל ובלגיה נחתמה אמנה למניעת כפל מס.

אמנה למניעת כפל מס בין ישראל לבלגיה

אמנה למניעת כפל מס היא הסכם בילטראלי, אשר במסגרתו קובעות שתי מדינות את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס בין המדינות.

אמנת המס הבילטראלית בין ישראל לבלגיה נחתמה בשנת 1972, ונכנסה לתוקף בשנת 1975.

קישור להסכם בעברית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאןיש לזכור שבגלל השפעות של אמנות מוטילטרליות כמו ה-MLI, חלק מהסעיפים באמנת המס אינם בתוקף.

תחולת ה- MLI

האמנה המולטילטרלית, הMLI-, היא מנגנון אוטומטי לתיקון אמנות המס הבילטרליות כאשר על מנת להחילה, על שתי המדינות לחתום על האמנה המולטילטרלית ולאשר את החלתה בדין הפנימי שלהן. 

כך, גם ישראל וגם בלגיה חתמו על האמנה המולטילטרלית MLI בשנת 2017 ואשררו אותה ב-2019. משמעות הדבר היא שהאמנה בין ישראל ובלגיה השתנתה אוטומטית בהתאם לאמנת הMLI ובכפוף להסתייגויות שקבעו שתי המדינות.

תושבות לצורכי מס במדינה

 

תושבות של יחיד

יחיד שמקום מגוריו בבלגיה, ו/או שמרכז חייו הכלכלי נמצא בבלגיה ייחשב לתושב המדינה לצורכי מס. כמו כן,  על תושבי בלגיה להירשם במרשם האוכלוסין לפי אזורים. תושבות של יחידים שלהם בני/בנות זוג ו/או תושבים משותפים נקבעת בהתאם למקום שבו נמצאת המשפחה.

בנוסף, לפי המשפט האזרחי בבלגיה, מקום המגורים של יחיד זהה למקום מושבו לצורכי מס והמונח משמש בדרך כלל כאשר בוחנים חבות במס ירושה.

למידע נוסף כיצד יחיד יחשב תושב ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

תושבות של חברה

לפי הפסיקה, חברה תחשב לתושבת בלגיה לצורכי מס אם מקום עסקיה העיקרי או מקום הניהול האפקטיבי שלה הוא בבלגיה. תיאוריית ה"מושב האמיתי" חלה לצורכי מס במדינה, זאת למרות שחוק החברות הבלגי מגדיר חברות לפי תיאוריית ה"מושב הרשום".

פקודת מס ההכנסה הבלגית מגדירה חברות תושבות, חברות זרות, ומציגה אפשרות למניעת מצבי אי-תושבות כפולה. לעניין הגדרת מוסד כמוסד קבע, ההגדרה של מוסד בלגי על פי דיני המס במדינה היא רחבה יותר מזו של אמנת המס של הOECD או אמנות למניעת כפל מס של בלגיה עם מדינות שונות. אם לחברה זרה יש מפעל בלגי שאינו מוסד קבע לפי האמנה למניעת כפל מס הרלוונטית, בלגיה בדרך כלל לא יכולה להטיל מס על רווחי המפעל הזה. עם זאת, החברה הזרה עדין חייבת לעמוד בדרישות מס מסוימות, כגון הגשת דו"ח מס חוץ ותגובה לבקשות מידע לרשויות, גם אם לא נוצרת חבות מס בבלגיה.

למידע נוסף כיצד חברה תחשב תושבת ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

מערכת המיסוי בבלגיה

רשות המיסים בבלגיה נקראת General Administration of Taxes.

מס הכנסה: 25%-50%

מס חברות וסניפים: 25%

מע"מ: שיעור מע"מ סטנדרטי של 21%, עם תעריפים נמוכים יותר עבור סחורות ושירותים שונים שיכולים להיות 12%, 6% ולעיתים גם 0%.

מס רווח הון: 28%

ניכוי מס במקור

מדינה – שיעור המס בדין הפנימי

ישראל – שיעור המס בדין הפנימי

שיעור מס לפי האמנה

מס הכנסה אישי (מדרגות מס)

עד 15,200 יורו = 25%

15,200 יורו – 26,830 יורו = 40%

26,830 יורו – 46,440 יורו = 45%

מעל 46,440 יורו = 50%

עד 50%

מס חברות

25%, עם תעריף מופחת של 20% לחברות קטנות

23%

מס רווח הון

25% רק על הרווח הון הראשוני בשווי 100,000 יורו

25%-30%

(בתוספת מס הכנסה חריג לבעלי שכר גבוה ב-3%)

מס סניף

25%

23%

ניכוי מס במקור

(תושב חוץ)

דיבידנדים

30%

25% או 30%

15%

ריבית

30%

15%/25%/23%

15%

תמלוגים

30%

23%-40%

10%

מע"מ

17%

מס ירושה ומס עיזבון בבלגיה

תחת חוקי הירושה של בלגיה, מערכת ירושה כפויה, כאשר חלק מסוים מהירושה עובר אוטומטית ליורשים ללא צורך בצו בית משפט. על פי חוק, מחצית מהעיזבון מחולק בין צאצאיו של המנוח ומחצית לבן/ בת הזוג של המנוח.

אזרחים של מדינות אחרות באיחוד האירופי יכולים להחליט אם יחולו החוקים של מדינת המקור או חוקי בלגיה בכל הנוגע לעיזבונם. מס הירושה בבלגיה מוטל על כל הנכסים מלבד נדל"ן מחוץ לבלגיה (לתושבי בלגיה) ונדל"ן בתוך בלגיה (לתושבים זרים). עבור נכסי נדל"ן, ערך הנכס מחושב לפי שווי השוק ביום מתן המתנה, כאשר נעשית הצמדה לאינפלציה (ערך ריאלי) ביום פטירתו של המנוח.

כמו כן, על פי דיני מס הירושה בבלגיה, מתנות שניתנו פחות משלוש שנים טרם פטירתו של המנוח ולא היו חייבות במיסי מתנות בלגיים, ייכללו כחלק מעיזבונו של המנוח לצורכי מס. מתנות אלו חייבות להיכלל בדוח מס ירושה, וזאת לפי שווי השוק בעת פטירתו של המנוח, ולא בעת מתן המתנה.

רילוקשיין לבלגיה

בלגיה מציעה יתרונות רבים לעסקים השוקלים רילוקשיין, כאשר מקומה המרכזי באירופה מספק גישה נוחה לערים ושווקים מרכזיים, מה שהופך את בלגיה לבסיס אידיאלי להתרחבות לשוק האירופי כולו. בלגיה מציעה נגישות לעסקים להובלת סחורות והתחברות ללקוחות שונים, תוך רשת תחבורה מפותחת ומתקנים לוגיסטיים מתקדמים. כמו כן, בלגיה מתהדרת בכוח עבודה מיומן ורב לשוני מה שמאפשר גישה ללקוחות בינלאומיים, כמו גם תשתית חזקה ומערכת תקשורת מודרנית המאפשרת פעילות עסקית נוחה וחלקה.

בנוסף, המסגרות החוקיות והרגולטוריות היציבות של בלגיה מאפשרות סביבה עסקית נוחה במיוחד, המבטיחה הוגנות ומהימנות בכל הנוגע לקניין רוחני ועסקאות מסחריות. כאמור, מיקומה האסטרטגי של בלגיה, התשתית האיתנה, כוח העבודה המוכשר והאקלים העסקי התומך הופכים אותה ליעד אטרקטיבי עבור חברות המחפשות לצמוח באירופה.

מיסוי מקרקעין בבלגיה

מס המקרקעין בבלגיה משתנה בין אזורים במדינה והוא נגבה מדי שנה על בסיס הכנסה קדסטרלית. שיעור המס החל על כל חלקת מקרקעין (נכסים בנויים ושטחים), והוא כאמור מבוסס ומשתנה לפי האזור בו הנכס נמצא.

למשל, באזור בריסל קיים תעריף של 1.25%, כאשר תעריפים אלו יכולים לנוע בין 1.25% ל-2.5% משווי הנכס. במקרה בו הנכס מושכר, ישנו מס נפרד שמוטל על הכנסות משכירות, ושיעורו נע בין 25% ל-30%.

העברת כספים מישראל למדינה

בהתאם לסעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה, כל העברת תשלומים מישראלי לאדם שאינו תושב ישראל, חייבת בניכוי מס במקור של 25%. פקיד השומה רשאי תחת תנאים מסוימים, להתיר את העברת הכספים בהקטנת הניכוי במקור או ביטול הניכוי במקור. משרדנו מטפל מול רשות המסים בנושאי ניכוי במקור. 

כלאור העבודה שיש בין שתי המדינות אמנה למניעת כפל מס, יש אפשרות להגיש טופס הצהרה (טופס מס' 2513/2 – הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי ממס במקור), ותוך עמידה בתנאים מסוימים, תהיה אפשרות להעביר את התשלום ללא ניכוי מס במקור וללא אישור רשות המיסים. 

במתן ייעוץ בנוגע להעברת כספים לחו"ל, בנוסף לנושא ניכוי המס במקור, משרדנו מטפל בדרישות הבנקים הזרים, כגון אישור רואה חשבון בנוגע לתשלום מיסים ובוחן פעולות נוספות הנדרשות לאור הסטנדרט האחיד של CRS בין המדינות – חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות המתבצעים תחילה באמצעות הבנקים ולאחר מכן בין רשויות המס של כל שתיים מדינות.

הבנקים מערימים קשיים רבים וגובים עמלות גבוהות על המרת שקלים למטבעות אחרים, לכן חשוב להתייעץ לפני העברת הכספים – צרו קשר.

למידע נוסף על העברות כספים לחו"ל לחצו כאן.

סוגי ישויות עסקיות בבלגיה

הישויות העסקיות הקיימות בבלגיה הן כדלקמן:

  1. יזם פרטי- ישות שנוסדה על ידי יזם בודד ולו אחריות לחובות והתחייבויות העסק, ללא כל הפרדת נכסים בינו לבין הישות.
  2. שותפות- שני יחידים או יותר המנהלים את העסק ביחד והם אחראיים לכלל התחייבויות השותפות.
  3. חברה ציבורית בע"מ- לפחות שני בעלי מניות, כאשר המניות מחולקות לפני ההתאגדות. לבעלי המניות אחריות מוגבלת בהתאם להון שהשקיעו.
  4. חברת שיתופית בע"מ- כמו חברה ציבורית בע"מ, אולם קיים הון התחלתי מינימאלי הנדרש לרישום החברה, והוא משתנה בהתאם לדרישות שונות. כמו כן, יש שיהיו לפחות שלושה בעלי מניות שיחליטו על מבנה מסוג זה.
  5. חברה פרטית בע"מ– ישות זו מורכבת משני בעלי מניות או יותר, כאשר קיים הון התחלתי מינימאלי של 61,500 יורו, ששולם על ידי שני בעלי מניות לפחות. ישות זו מוקמת על ידי שני יחידים ו/או שתי ישויות משפטיות או יותר. אחריותם של בעלי המניות לחובות והתחייבויות החברה מוגבלת בהתאם להון שהשקיעו.

חוקי תמריצים בבלגיה

בכל הנוגע להכנסות מפטנטים, בבלגיה משטר ניכוי הכנסה חדש. לפי משטר ניכוי מס זה, הכנסה מזכה מפטנט / חדשנות מחושבת על בסיס ההכנסה נטו, עם שיעור ניכוי מוגדל של 85%. כך, שיעור המס האפקטיבי של הקניין הרוחני, לכל אורך חייו, יהיה כ-3.75%. משטר ניכוי המס חל על סוגים שונים של קניין רוחני, בית היתר:

  • פטנטים
  • זכויות מטפחים
  • תרופות למחלות נדירות
  • בלעדיות על מידע ושוק מסוים
  • תוכנה / מערכת המוגנת בזכויות יוצרים.

כדי להיות זכאים לניכויים הללו, על החברות או הסניפים להיות בעלים מלאים, בעלים משותפים, בעלי אפשרות שימוש או רישיון לקניין הרוחני או הזכות הספציפית הנכנסת תחת ההגדרות לעיל.

משטר הניכוי האמור מכסה מקורות שונים של הכנסה מזכה, כגון:

  • עלויות רישיון
  • תמלוגים מוטמעים (הכנסה מקניין רוחני המוטבעת במחיר המכירה של מוצרים שיוצרו בעקבות הקניין הרוחני וצד שלישי משלם עמלת רישיון לשימוש בהם).
  • הכנסה מקניין רוחני הנגזרת מחידוש תהליכים ותגמולים המבוססים על החלטות בית משפט / בוררות, הסכמים ידידותיים או הסדרי ביטוח.

בנוסף, הניכוי כולל תמורה מהעברת הקניין הרוחני לאחר, בכפוף לתנאי השקעה חוזרת בתוך חמש שנים.

כמו כן, בתקופת המס הראשונית של החלת משטר הניכוי, על הנישום לנכות את הכנסות החדשנות החייבות במס, מההוצאות הכוללות שהוצאו בתקופות המס הקודמות, ושהסתיימו לאחר ה30 ביוני 2016. לחילופין, עסקים יכולים לפרוס את הניכוי הזה על פני שבע שנים. אם הזכות לקניין הרוחני מסתיימת או נמכרת לפני תום שבע השנים הללו, יוחל תיקון להגבלת הניכוי בהתבסס על הסכום שהיה בשימוש ללא אפשרות הפריסה המצוינת לעיל.

הרפורמה האמורה שואפת לתמרץ חדשנות ולספק לעסקים בבלגיה תנאים נוחים כדי למקסם את היתרונות והרווחים המופקים מנכסי הקניין הרוחני שלהם.

מדינות איתן למדינה יש אמנה למניעת כפל מס

אוגנדה

אסטוניה

גבון

יוון

מרוקו

פולין

קפריסין

אוזבקיסטן

אקוודור

דנמרק

ישראל

ניגריה

פורטוגל

קרואטיה

אוסטריה

ארגנטינה

דרום אפריקה

לוקסמבורג

ניו זילנד

פיליפינים

רואנדה

אוקראינה

ארה"ב

הודו

לטביה

סיישל

פינלנד

רומניה

אורוגוואי

ארמניה

הונג קונג

ליטא

סין

פקיסטן

רוסיה

אזרבייג'ן

בולגריה

הונגריה

מאוריציוס

סינגפור

צ'ילה

שבדיה

איחוד האמירויות

בוסניה והרצגובינה

ווייטנאם

מולדובה

סלובניה

צ'כיה

תאילנד

איטליה

בחריין

וונצואלה

מונגוליה

סלובקיה

צרפת

תוניסיה

איי מן

בלארוס

חוף השנהב

מונטנגרו

סן מרינו

קוויט

כווית

אינדונזיה

בנגלדש

טאיוואן

מלזיה

סנגל

קונגו

אוסטרליה

איסלנד

ברזיל

טג'יקיסטן

מלטה

ספרד

קוסובו

 

אירלנד

בריטניה

טוניסיה

מצרים

סרביה

קזחסטן

 

אלבניה

גאורגיה

טורקיה

מקדוניה

סרי לנקה

קטאר

 

אלג'יריה

גאנה

טורקמניסטן

מקסיקו

עומאן

קנדה

 

ליצירת קשר

שערי מטבע

מדינות נוספות

מאמרים פופולאריים

להתייעצות עם מומחה במסים