ישראל – מונטנגרו אמנת מס

Israel Montenegro Tax Treaty

ישראל – מונטנגרו אמנת מס

Flag_of_Montenegro.svg

UTC:
עיר הבירה:
שפה רשמית:
אוכלוסיה:
מטבע:
קוד חיוג:
סיומת אינטרנט:

1+
פודגוריצה
מונטנגרית
616 אלף
יורו
382+
me.

ידיעות עדכניות

שינויים חדשים בגין מס הכנסה מאינטרנט וגיימינג
ב-18.09.2024 פרסמה ממשלת מונטנגרו תיקון לחוק מס הכנסה. מעתה, החוק יכלול את ההכנסות ממשחקי אינטרנט, וידיאו ומשחקי מזל כהכנסות החייבות במס. כמו כן, הנישומים יכולים לנכות 15% מההוצאות הקשורות לפעילויות אלו. בנוסף, ההכנסה שנגמרת כתוצאה מהליך פירוק וחלוקת ההון המושקע, תסווג כהכנסה הונית. התיקונים גם פוטרים הטבות מעסיק לעובדות ביום האישה הבינלאומי, עד 100 יורו בשנה. יתרה מכך, הפטור בגין קצבאות מזון הניתנות לספורטאים על ידי מועדוני הספורט יגדל מ-300 יורו ל-600 יורו בחודש, ועד 3% מהוצאות הבריאות המשולמות לארגונים מסוימים יותרו בניכוי.

יחסי ישראל – מונטנגרו

נכון לשנת 2024, טרם נחתמה אמנה למניעת כפל מס בין ישראל למונטנגרו. יחסים דיפלומטיים רשמיים בין המדינות כוננו בשנת 2006, מיד עם היכרותה של ישראל בעצמאותה של מונטנגרו. היחסים בין המדינות צמחו והתפתחו במהלך השנים שלאחר מכן, וכיום היחסים ידידותיים וחזקים מתמיד תוך השקעה הדדית של המדינות.

כמו כן, בין שתי המדינות קיים שיתוף פעולה נרחב בתחום הביטחון, כאשר נחתם הסכם בילטרלי ליצוא ביטחוני GTC, המאפשר מסחר באמצעים ביטחוניים בשווי של כ-20 מיליון יורו. ישראל ומונטנגרו אף משתפות פעולה בתחום החקלאי, כאשר שרי החקלאות המונטנגרים הקימו פרויקטים משותפים עם קק"ל, וקק"ל הקימה לאחרונה את נציגות הבלקן שלה במונטנגרו.

פרטי שגרירות מונטנגרו בישראל

כתובת: זרחין 7, רעננה, 4366235
טלפון: 972-9-8987781+
אתר: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: Click Here

פרטי שגרירות ישראל במונטנגרו

כתובת: קיימת שגרירות כפולה הן לסרביה והן למונטנגרו הממוקמת בסרביה – Bulevar Kneza Aleksandra Karadjordjevica 47 11000, בלגרד, סרביה
טלפון: 381-113643500+
אתר אינטרנט: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: info@belgrade.mfa.gov.il

פעילות עסקית במונטנגרו

כלכלת מונטנגרו סובבת סביב שלושה מגזרים עיקריים: אנרגיה, חקלאות ותיירות. התיירות במונטנגרו תורמת כ-25% מהתמ"ג, והיא מנוע כלכלי חיוני אשר מושך תיירים למדינה. בנוסף, מגזר התיירות היוקרתי במדינה הוא בעל היקף משמעותי (פי 3 מכמות התושבים בה) והוא מתמקד בתיירות ספינות ויאכטות. במונטנגרו נמלי בניית ספינות, אשר מתמקצעים בשירותי בניית יאכטות ושיפוצם, כאשר אלו נחשבים הטובים ביותר בתחום בים התיכון והם מושכים תיירות ימית מכל העולם.

נכון לשנת 2022, הייצוא הפופולארי ביותר ממונטנגרו היה דלקים מינרליים, אנרגיה חשמלית בשווי של כ-120.2 מיליון יורו ורכיבים נלווים, כאשר השווי הכולל של משאבים אלו עומד על כ-209.9 מיליון יורו. בתחום הייבוא, רוב הייבוא מורכב ממכונות וציוד תחבורה, בהיקף של כ-709.9 מיליון יורו – זה כולל, בין היתר,  כלי רכב רגילים (228.5 מיליון יורו), מכונות חשמליות ומכשירים נוספים (142.3 מיליון יורו).

ככלל, קיימים במונטנגרו חוקים שונים אשר אומצו על מנת להסיר חסמים עסקיים ולמשוך משקיעים זרים מכל העולם.

הסכמים בילטרליים ומוליטרליים בין מונטנגרו לישראל

 
בין ישראל ומדינה נחתמו מספר הסכמים:
  1. הסכמי עידוד והגנה על השקעות בין ישראל לסרביה ומונטנגרו
הסכם עידוד והגנה על השקעות

בשנת 2006 נכנס לתוקף הסכם בילטראלי בין ישראל ומונטנגרו, שמטרתו לתת מעטפת הגנה משפטית לפעילות משקיעים והשקעות מסיכונים שאינם מסחריים. כמו כן, עידוד השקעות של ישראלים במונטנגרו ולהיפך על ידי יצירת אקלים השקעות נוח ובטוח.

קישור להסכם באנגלית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

תחולת ה- MLI

מונטנגרו אמנם לא חתמה על הסכם ה-MLI, אך ישראל כן חתמה עליו בשנת 2017, והוא נכנס לתוקף מיד לאחר מכן.

תושבות לצורכי מס במונטנגרו

 
תושבות של יחיד

על מנת שיחיד ייחשב לתושב מונטנגרו לצורכי מס, עליו לשהות במונטנגרו לפחות 183 ימים בשנה הקלנדרית הרלוונטית.

למידע נוסף כיצד יחיד יחשב תושב ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

תושבות של חברה

חברה תחשב לתושבת מונטנגרו לצורכי מס אם היא רשומה / התאגדה במדינה. עם זאת, תאגיד זר עשוי להיות תושב מונטנגרו לצורכי מס אם יש לו מנגנון ניהול אפקטיבי בתוך המדינה.

למידע נוסף כיצד חברה תחשב תושבת ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

מערכת המיסוי במונטנגרו

רשות המיסים במדינה נקראת "Ministry of Finance and Social Welfare–Revenue and Customs "Administration

מס הכנסה: 9%-15%

מס חברות וסניפים: 9%-15%

מע"מ: 21% / מע"מ מופחת של 7% על מצרכים מסוימים (למשל לחם, חלב, ספרים, תרופות, מחשבים) / מע"מ שיעור 0% (על ייצוא סחורות, אספקת דלק לכלי שיט בתעבורה בינלאומית ועוד).

מס רווח הון: 15%

ניכוי מס במקור

 

מונטנגרו – שיעור המס בדין הפנימי

ישראל – שיעור המס בדין הפנימי

מס הכנסה אישי (מדרגות מס)

עד 700 יורו = 0%

701 יורו – 1,000 יורו = 9%

1,000 יורו ומעלה = 15%

עד 50%

 

מס חברות

0-100,000 יורו = 9%

100,000 יורו – 1,500,000 יורו = 12%

מעל 1,500,000 יורו = 15%

23%

מס רווח הון

9%-15%

25%-30%

(בתוספת מס הכנסה חריג לבעלי שכר גבוה ב-3%)

מס סניף

9%-15%

23%

ניכוי מס במקור

(תושב חוץ)

דיבידנדים

15%

 

25% או 30%

 

ריבית

15%

15%/25%/23%

תמלוגים

15%

23%-40%

מע"מ

0% / 7% / 21%

17%

מס ירושה ומס עיזבון במונטנגרו

שיעורי מס הירושה, העיזבון והמתנות במונטנגרו עשויים להשתנות בהתאם לקרבה בין המנוח לבין מקבל הרכוש. כך, ילדים או הורים זכאים לפטור בגין מס מתנות או ירושה. ככלל, כאשר ענייננו בירושות ומתנות בין שני יחידים שנמצאים ביחסים רחוקים (אלו שאינם קרובי משפחה) , שיעור המס יהיה שיעור אחיד של 3%.

רילוקיישן למונטנגרו

מונטנגרו היא מדינה יפה וציורית, מתוירת אשר ממוקמת במיקום אסטרטגי על החוף האדריאטי והיא  בעלת מערכת מס מהנוחות והקלות בבלקן, עם שלל חוקי תמריצים למשקיעים זרים. ממשלת מונטנגרו דוגלת ועומלת ליצירת סביבה עסקית חיובית עם חוקים ותקנות מיוחדות למשיכת השקעות זרות מכל העולם. עלות המחייה במדינה זולה יחסית וקיימים מגוון תחומים להשקעה כמו תיירות, חקלאות, אנרגיה ועוד.

על אף שהקהילה היהודית במונטנגרו קטנה יחסית, היא מונה כ-500 איש נכון לשנת 2023, ובינואר 2021, בעקבות חתימה על הסכמים בין המדינות, היהדות הוכרה כדת רשמית במונטנגרו.

קיימים כמה סוגים של אשרות שהייה במונטנגרו, בין היתר ויזת השקעה בתיירות, חקלאות / אנרגיה וכו'. כמו כן, ניתן להנפיק ויזה כאשר מקימים חברה , רוכשים נכס, וקיימת גם אשרת עבודה, שניתנת באופן זמני או קבוע. היתר השהייה האמור יונפק תחילה לתקופה של 12 חודשים ולאחר מכן ניתן לחדשו. לרכישת זכאות להיתר שהייה קבוע, יש לשהות במונטנגרו לפחות 5 שנים.

מיסוי מקרקעין במונטנגרו

במונטנגרו קיים מס רכוש שנתי ששיעורו נע בין 0.25% ל-1%, והוא חל על האדם שמשתמש בנכס, לאו דווקא הבעלים של הנכס. בסיס מס הרכוש יהיה שווי השוק של הנכס הרלוונטי.

החל מה-1 לינואר 2024, יחידים שרוכשים נדל"ן במונטנגרו נדרשים לשלם מס העברת בעלות כאשר בסיס המס הוא ערך הנכס:

  • שיעור של 3% עבור נכסים ששווים לא עולה על 150,000 יורו;
  • שיעור של 5% עבור נכסים ששווים נע בין 150,000 ל-500,000 יורו;
  • שיעור של 6% עבור נכסים ששווים עולה על 500,000 יורו.

כאשר ענייננו במכירה ראשונה של נכס חדש, המכירה תהיה כפופה למע"מ בשיעור של 21%, ולאחר מכן יוטל מס העברה כאמור של 3% על הרכישה. מס העברה אינו משולם כאשר הנכס נכלל כחלק מהחזקה ראשונית כתרומה בעין, בעת חלוקת מניות, או במקרה של העברת מקרקעין במהלך מיזוג או ביטול מיזוג.

כמו כן, הכנסות משכירות חייבות במס הכנסה בשיעור של 15% ומתווספות לדוחות החזרי המס השנתיים.

העברת כספים מישראל למונטנגרו

בהתאם לסעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה, כל העברת תשלומים מישראלי לאדם שאינו תושב ישראל, חייבת בניכוי מס במקור של 25%. פקיד השומה רשאי תחת תנאים מסוימים, להתיר את העברת הכספים בהקטנת הניכוי במקור או ביטול הניכוי במקור. משרדנו מטפל מול רשות המסים בנושאי ניכוי במקור.

במתן ייעוץ בנוגע להעברת כספים לחו"ל, בנוסף לנושא ניכוי המס במקור, משרדנו מטפל בדרישות הבנקים הזרים, כגון אישור רואה חשבון בנוגע לתשלום מיסים ובוחן פעולות נוספות הנדרשות לאור הסטנדרט האחיד של CRS בין המדינות – חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות המתבצעים תחילה באמצעות הבנקים ולאחר מכן בין רשויות המס של כל שתיים מדינות.

הבנקים מערימים קשיים רבים וגובים עמלות גבוהות על המרת שקלים למטבעות אחרים, לכן חשוב להתייעץ לפני העברת הכספים – צרו קשר.

למידע נוסף על העברות כספים לחו"ל לחצו כאן.

סוגי ישויות עסקיות במונטנגרו

  • חברה בע"מ (Drustvo sa ogranicenom odgovornscu) – אחת הישויות המשפטיות הנפוצות ביותר במונטנגרו, כאשר נדרש הון התחלתי מינימלי של יורו אחד בלבד להקמתה, והמבנה שלה פשוט יחסית. בעל המניות בחברה זו יכול להיות או יחיד או ישות משפטית, והוא עשוי גם לכהן כמנהל החברה. ראוי לציין כי מספר בעלי המניות בחברה לא יכול לעלות 30, וכאשר ערך המניה בחברה עולה על 25,000 יורו, ניתן להפוך את החברה לחברת מניות משותפת.
  • חברת מניות משותפת (Akcionarsko drustvo) – ישות משפטית זו יכולה לקום כגוף פרטי או ציבורי עם בעל מניות ודירקטור יחיד. עם זאת, חובה למנות גם רואה חשבון מבקר, ולשם הקמתה דרוש הון התחלתי מינימלי של 25,000 יורו.
  • שותפות כללית (Ortako drutvo) – להקמת ישות משפטית זו לא דרוש הון התחלתי כלל, וכל השותפים אחראיים לחובות והתחייבויות החברה.
  • שותפות בע"מ (Komanditno drutvo) – בישות זו קיימים שני סוגים של שותפים: שותפים כלליים ושותפים מוגבלים. לשותפים הכלליים אחריות בלתי מוגבלת ומלאה לחובות בחברה, ואילו לשותפים מוגבלים התחייבות לחובות החברה רק בהתאם להון שהשקיעו. שותפים מוגבלים אינם בעלי סמכות קבלת החלטות והם לא יכולים ליזום פירוק שותפות למשל, ואם צד שלישי מעוניין להצטרף לשותפות לא דרושה הסכמתם של השותפים המוגבלים. לא קיים הון התחלתי מינימלי להקמת ישות זו.
  • סניף / חברת בת- סניף של חברה זרה במונטנגרו יכול לעסוק בפעילות להפקת רווחים במונטנגרו אולם היא מוגבלת רק להיקף עסקי חברת האם.

חוקי תמריצים במונטנגרו

במונטנגרו מערכת מס ידידותית ונוחה יחסית המציעה מגוון רחב של הזדמנויות השקעה וחוקי תמריצים.

לדוגמה, חברות ייצור חדשות שהוקמו בעיירות לא מפותחות זכאיות לפטור ממס לשמונה שנים, בהיקף של עד 200,000 יורו, כאשר לאחר 8 שנים סך המס יהיה יחסי לגודל היחידה של החברה. עם זאת, פטור זה אינו חל על נישומים במגזרים ספציפיים, בין היתר ייצור חקלאי, תחבורה, בניית ספינות, דיג, ייצור פלדה, מסחר והסעדה (למעט מתקני קייטרינג).

תיירות היא ענף משמעותי מאוד במונטנגרו, והיא מהווה כ-25% מהתמ"ג של המדינה. כך, ממשלת מונטנגרו שואפת להגביר את ההשקעה במגזרי מפתח כגון תיירות יוקרה, ייצור מזון ואנרגיה. לכן, קיימת הטבה של שיעור מע"מ אפס להשקעות ספציפיות מעל 500,000 יורו, הקלות מס לחלק מהעסקים הרלוונטיים בתחומים הללו, וכן שיעור מע"מ מופחת לשירותים שונים. בנוסף, מלונות יוקרתיים פטורים מדמי שירות, ומשקיעים שבונים מלונות ארבעה כוכבים ומעלה נהנים מפטור מדמי שימוש בציוד קהילתי. אלו הפטורים מהתשלומים לעיל כפופים לקריטריונים המתועדים באמצעות רשם המקרקעין של מונטנגרו.

מדינות איתן למדינה יש אמנה למניעת כפל מס:

אוסטריהבוסניה והרצגובינהכוויתסלובניהקפריסין
אוקראינהבלגיהלטביהסלובקיהקרואטיה
אזרבייג'ןבלרוסמולדובהסרי לנקהשוודיה
איחוד האמירויותבריטניהמלזיהפוליןשוויץ
איטליהדנמרקמלטהפינלנד 
אלבניהדרום קוריאהמצריםצ'כיה 
בולגריההולנדנורבגיהצפון מקדוניה 
 טורקיהסיןצרפת 

ליצירת קשר

שערי מטבע

מדינות נוספות

מאמרים פופולאריים

להתייעצות עם מומחה במסים