ישראל – מולדובה אמנת מס

Israel Moldova Tax Treaty

ישראל – מולדובה אמנת מס

moldova flag

UTC:
עיר הבירה:
שפה רשמית:
אוכלוסיה:
מטבע:
קוד חיוג:
סיומת אינטרנט:

3+
קישינב
רומנית
3 מיליון
ליאו מולדובני
373+
md.

יחסי ישראל – מולדובה

בשנת 1992 כוננו יחסים דיפלומטיים בין מולדובה וישראל. כיום, שתי המדינות מקיימות שיתוף פעולה כלכלי וחברתי הדוק תוך הקמת בפרויקטים תרבותיים וחינוכיים שונים משותפים. שתי המדינות בנו שותפות אסטרטגית חזקה באמצעות הסכמים בילטרליים, המדגישים את היחסים הדיפלומטיים והידידותיים החיוביים ביניהן. למשל, ההסכם בין ממשלת מדינת ישראל לבין ממשלת הרפובליקה של מולדובה על שיתוף פעולה בתחום החקלאות.

פרטי שגרירות מולדובה בישראל

כתובת: לאונרדו דה וינצ'י 21, תל אביב יפו
טלפון: 03-5232000
אתר: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: tel-aviv@mfa.gov.md

פרטי שגרירות ישראל במולדובה

כתובת: 4 Albișoara St., 8th floor, Kishinev
טלפון: +373-60-485871
אתר אינטרנט: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: chisinau_migr@nativ.gov.il

פעילות עסקית במולדובה

לאחר עצמאותה בשנת 1991, מולדובה נוטה לעבר כלכלה מוכוונת שוק ומציגה מוסדות דמוקרטיים חדשים.

האזורים הכלכליים החופשיים במדינה מעניקים הקלות מס ויבוא פטור ממכס של חומרים מסוימים, המהווים מרכיבי מפתח המעודדים את צמיחתם של מרכזי ייצוא מובילים. זמינותם של חומרי גלם מהמגזר החקלאי יוצרת הזדמנויות רבות לעיבוד מזון. כמו כן, מכונות חקלאיות מועילות, מערכות השקיה, אחסון קר וציוד עיבוד הם ארבעה מרכיבים עיקריים לעניין זה. בעזרת תמיכה בינלאומית, ממשלת מולדובה מראה את מחויבותה לעידוד תחומים כמו חקלאות, תיירות וייצור יין במדינה.

בנוסף, קיים ביקוש פנימי גובר למזון מעובד, כלי רכב משומשים ואביזרים נלווים.

הסכמים בילטרליים ומוליטרליים בין מולדובה לישראל

 

בין ישראל ומולדובה נחתמו מספר הסכמים:

  1. הסכמי עידוד והגנה על השקעות
  2. אמנה למניעת כפל מס

הסכמי עידוד והגנה על השקעות

בשנת 1999 נכנס לתוקף הסכם בילטראלי בין ישראל ומולדובה, שמטרתו לתת מעטפת הגנה משפטית לפעילות משקיעים והשקעות מסיכונים שאינם מסחריים. כמו כן, עידוד השקעות של ישראלים במולדובה ולהיפך על ידי יצירת אקלים השקעות נוח ובטוח.

קישור להסכם באנגלית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

אמנה למניעת כפל מס בין ישראל למולדובה

אמנה למניעת כפל מס היא הסכם בילטראלי, אשר במסגרתו קובעות שתי מדינות את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס בין המדינות.

אמנת המס הבילטראלית בין ישראל למולדובה נחתמה בשנת 2006, ונכנסה לתוקף בתאריך 31/12/2007.

קישור להסכם בעברית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

תחולת ה-MLI

האמנה המולטילטרלית, הMLI-, היא מנגנון אוטומטי לתיקון אמנות המס הבילטרליות כאשר על מנת להחילה, על שתי המדינות לחתום על האמנה המולטילטרלית ולאשר את החלתה בדין הפנימי שלהן. ישראל חתמה על האמנה בשנת 2017, אולם נכון להיום מולדובה לא המשיכה עם חתימה על האמנה.  

תושבות לצורכי מס במולדובה

 

תושבות של יחיד

יחיד ייחשב כתושב מולדובה לצורכי מס אם הוא עומד באחד מהתנאים הבאים:

  • יש לו כתובת קבועה במולדובה
  • הוא שוהה במולדובה מעל 183 יום בשנת המס הרלוונטית.

למידע נוסף כיצד יחיד יחשב תושב ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

תושבות של חברה

על פי החוק במולדובה, חברה תחשב לתושבת מולדובה לצורכי מס אם היא מאוגדת, מנוהלת או שהפעילות העסקית האפקטיבית שלה נמצאת במולדובה. בפועל, תושבות מס מבוססת בדרך כלל על מקום ההתאגדות.

למידע נוסף כיצד חברה תחשב תושבת ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

מערכת המיסוי במולדובה

רשות המיסים במולדובה נקראת State Tax Service.

מס הכנסה: 12%

מס חברות וסניפים: 12%

מע"מ: 20%

מס רווח הון: 50% מההפרש בין מחיר המכירה למחיר הרכישה.

ניכוי מס במקור

 

מולדובה – שיעור המס בדין הפנימי

ישראל – שיעור המס בדין הפנימי

שיעור מס לפי האמנה

מס הכנסה אישי (מדרגות מס)

13%

עד 50%

 

 

מס חברות

12%

23%

 

מס רווח הון

שווה ל-50% מהפרש בין מחיר המכירה למחיר הרכישה

25%-30%

(בתוספת מס יסף של 3% לבעלי שכר גבוה)

 

מס סניף

12%

23%

 

ניכוי מס במקור

(תושב חוץ)

דיבידנדים

6% / 15%

 

25% או 30%

 

5% / 10%

ריבית

12%

15%/25%/23%

5%

תמלוגים

12%

23%-40%

5%

מע"מ

20%

17%

 

מס ירושה ומס עיזבון במולדובה

מולדובה אינה מחילה מס ירושה או מס עיזבון.

רילוקיישן למולדובה

במולדובה קיימת סביבה עסקית טובה בשל מיקומה האסטרטגי בין נתיבי הסחר של השווקים המזרחיים והמערביים, מה שממצב אותה במיקום מושלם עבור הסכמי הסחר החופשי המרובים שלה אשר מקרבים אותה הן לאיחוד האירופי (EU), הן לחבר העמים של מדינות עצמאיות (CIS) ולשווקים חשובים אחרים. כמו כן, מולדובה מתגאה באחת הכלכלות המגוונות ביותר באזור עם חקלאות, IT, רכב ואנרגיה מתחדשת כעמודי תווך חזקים.

מולדובה מציעה גם עלויות תפעול נמוכות, כוח עבודה רב לשוני מיומן והוצאות קהילתיות הניתנות לניהול. בנוסף, מחירי השכירות במולדובה נמוכים יחסית, ונעים בין 2 ל -4 יורו למ"ר, ועד 0.8 יורו למ"ר באזור הכלכלי האירופי (EEA).

מערכת המס במולדובה נוחה למדי עם מס חברות בשיעור של 12% ושיעורים מופחתים עבור תעשיות מסוימות כמו למשל שיעור מס חברות של 7% לחקלאים, 6% לעסקים באזורים כלכליים חופשיים (ZEL), שיעור של 3% לקבוצת היצרנים החקלאיים (PLG). בנוסף, במולדובה מס ערך מוסף (מע"מ) של 20%, אולם קיימים שיעורים מופחתים של 6% על גז טבעי, ו- 8% על מוצרי אגרו-מזון, תרופות ותחבורה בינלאומית. יתר על כן, דמי ביטוח לאומי עומדים על 24% ואילו שיעור המס היחיד לעסקים בפארק ה- IT של מולדובה הוא רק 7%.

הקהילה היהודית במולדובה מונה כ-20,000 איש, כאשר לתרבות היהודית ולדת היהדות היסטוריה עשירה ונוכחות חזקה במדינה. הקהילה היהודית של הרפובליקה של מולדובה היא השלוחה המולדבית של הקונגרס היהודי העולמי.

מיסוי מקרקעין במולדובה

במולדובה חל מס רכוש על נכסים הנמצאים בבעלות פרטית של אזרחים מולדבים וזרים כאחד. בסיס המס  הוא הערך המשוער של הבניינים, הבתים, הדירות והקרקעות, והשיעור אף משתנים בהתאם למיקום. שיעור המינימום הוא 0.05%, אך הרשויות המקומיות קובעות את התעריף בפועל מדי שנה.

שיעור המס עבור קרקעות ליחידים משתנה בהתאם לייעוד הקרקע (למשל, קרקע חקלאית), למיקום, לערך הקדסטרלי וגודלה, אבל זה לא יכול לחרוג מ-30 ליאו מולדובני לכל 100 מטרים רבועים.

לקרקע חקלאית עם מבנים יש שיעור מינימום נפרד של 0.1%, כאשר השיעור הסופי נקבע גם הוא על ידי הרשויות המקומיות.

העברת כספים מישראל למולדובה

בהתאם לסעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה, כל העברת תשלומים מישראלי לאדם שאינו תושב ישראל, חייבת בניכוי מס במקור של 25%. פקיד השומה, להתיר את העברת הכספים בהקטנת או ביטול הניכוי במקור. משרדנו מטפל בנושאי ניכוי במקור מול רשות המסים. 

לאור העבודה שיש בין שתי המדינות אמנה למניעת כפל מס, יש אפשרות להגיש טופס הצהרה (טופס מס' 2513/2 – הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי ממס במקור), ותוך עמידה בתנאים מסוימים, תהיה אפשרות להעביר את התשלום ללא ניכוי מס במקור וללא אישור רשות המיסים. 

במתן ייעוץ בנוגע להעברת כספים לחו"ל, בנוסף לנושא ניכוי המס במקור, משרדנו מטפל בדרישות הבנקים הזרים, כגון אישור רואה חשבון בנוגע לתשלום מיסים ובוחן פעולות הנוספות הנדרשות לאור הסטנדרט האחיד של CRS בין המדינות – חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות המתבצעים תחילה באמצעות הבנקים ולאחר מכן בין רשויות המס של שתי המדינות.

כמו כן, בנקים מערימים קשיים רבים וגובים עמלות גבוהות על המרת שקלים למטבעות אחרים, לכן חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום לפני העברת הכספים – צרו קשר.

למידע נוסף על העברות כספים לחו"ל לחצו כאן.

סוגי ישויות עסקיות במולדובה

להלן סוגי הישויות העסקיות העיקריות במולדובה

בעלות יחיד (Întreprindere Individuală)

בעלות יחיד היא ישות אשר נמצאת בבעלות ומופעלת על ידי אדם יחיד אשר אחראי על כל חובות והתחייבויות העסק.

חברה בע"מ (Societate cu Răspundere Limitată – SRL)

מבנה עסקי המשלב את הגמישות של שותפות עם הגנה בערבון מוגבל של חברה. כך, הבעלים של חברה בע"מ מוגן מפני אחריות אישית לחובות העסק. מבנה משפטי זה מאפשר ריבוי בעלי מניות וצבירת הון והשקעות בצורה קלה יותר. המספר המקסימלי שלש בעלי המניות הוא 50, ולא קיימת דרישה להון התחלתי מינימלי להקמת חברה זו.

חברת מניות משותפת (Societate pe Acțiuni SA)

חברה זו מגייסת הון באמצעות הנפקת מניות למשקיעים ציבוריים או פרטיים. כך, לחברה זו קיימת יכולת לגייס הון משמעותי באמצעות מכירת מניות, אחריות מוגבלת לבעלי המניות בהתאם להון שהשקיעו והעברת בעלות בצורה יעילה וקלה באמצעות מכירת מניות.

שותפות (Societate în Nome Colectiv)

מבנה עסקי שבו שני יחידים או יותר חולקים בעלות ואחריות תפעולית משותפת. קל יותר להקים שותפות מאשר תאגיד, עם משאבים ומומחיות משותפת, וגישה ישירה לרווחים.

קואופרטיב (Cooperativă)

ישות עסקית אשר נמצאת בבעלות של כמה יחידים / חברים ובדרך כלל מקימים אותה כדי לענות על הצרכים ההדדיים של חבריה במגזרים כמו חקלאות, קמעונאות או שירותים. לחברים יש השפעה על קבלת ההחלטות, פוטנציאל לרווחים משותפים ואפשרות לתמיכה ושיתוף פעולה הדדי.

חוקי תמריצים במולדובה

להלן חוקי התמריצים העיקריים במולדובה:

האזורים הכלכליים החופשיים (FEZs) במולדובה מציעים למשקיעים מקומיים וזרים הטבות מס, מכס והטבות נוספות. ישנם שבעה אזורים כאלו, והם מאפשרים פעילויות כמו ייצור, ייצוא, אריזה, מסחר ועוד. חברות הפועלות באזורים הכלכליים החופשיים נהנות משיעורי מס הכנסה מופחתים (CIT) בהתאם לרמת ההשקעה שלהן, ומפטורים הנעים בין שנה לחמש שנים להשקעות גדולות. כמו כן, סחורות ושירותים באזורים הללו פטורים ממע"מ, ומשקיעים מוגנים מפני שינויים משפטיים לתקופה של עד 10 או אפילו 20 שנה בתנאים מסוימים.

בשנת 2017 חוקק החוק המולדובה בדבר פארקים של טכנולוגיית מידע, אשר מציע הטבות מס לתושבים העוסקים בפעילויות IT שונות, כגון פיתוח תוכנה, עריכת משחקים, ייעוץ טכנולוגיית מידע ועוד.

החל מה-12.12.2024, קיימות פעילויות חדשות אשר זכאיות להקלות מסוימות, כמו מוקדים טלפוניים ושירותי אספקת עבודה, שניהם כל עוד הם עוסקים בייצוא. אלו הזכאיים להטבות אלו משלמים מס בשיעור 7% על הכנסות המכירות שלהם, עם מס מינימלי לעובד המבוסס על השכר הממוצע הארצי (13,700 ליאו לשנת 2024). מס זה מכסה מס חברות, מס הכנסה ליחיד, ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ומס מקומי.

כמו כן, מולדובה מיישמת מכשיר זיכוי מס זר במהלך הצהרות ההכנסה. כך, על הניסום נדרש להציג בעזרת הגוף המבצע בשפת המדינה תרגום מדויק של המסמך המאשר תשלום מיסים במדינה אחרת. ראוי לציין כי הזיכוי לא יעלה על שיעור המס שמולדובה תטיל על הכנסה זו. זיכוי המס הזר נתבע באותה שנת מס שבה ההכנסה חייבת במס מולדובי.

מדינות איתן למולדובה יש אמנה למניעת כפל מס:

אוזבקיסטן

אסטוניה

גרמניה

ישראל

סין

פינלנד

רוסיה

אוסטריה

ארמניה

הולנד

כווית

סלובניה

צ'כיה

שוויץ

אוקראינה

בולגריה

הונגריה

לוקסמבורג

סלובקיה

קזחסטן

 

אזרבייג'ן

בוסניה והרצגובינה

טג'יקיסטן

לטביה

ספרד

קירגיסטן

 

איחוד האמירויות

בלגיה

טורקיה

ליטא

סרביה ומונטנגרו

קנדה

 

איטליה

בלרוס

טורקמניסטן

מונטנגרו

עומאן

קפריסין

 

אירלנד

בריטניה

יוון

מלטה

פולין

קרואטיה

 

אלבניה

גיאורגיה

יפן

מקדוניה

פורטוגל

רומניה

 

 

ליצירת קשר

שערי מטבע

מדינות נוספות

מאמרים פופולאריים

להתייעצות עם מומחה במסים