אם בבעלותך נכסים בגרמניה (ברלין, פרנקפורט, מינכן וכו') או אתה צפוי לרשת נכסים במדינה זו, חשוב להכיר את המשמעויות המשפטיות והמיסויות הכרוכות בתהליך מימוש הירושה. זאת משום שגם מי שאינו תושב גרמניה, עלול להידרש לתשלום מס בהתאם לדין המקומי. לדוגמה, תושב ישראל המחזיק בנכס מקרקעין בגרמניה עשוי להיות כפוף לחבות במס ירושה או מס מתנה, גם אם המוריש והיורש אינם תושבי גרמניה.
בשנת 2024 נערכו כמה שינויים משמעותיים בחוק מס הירושה הגרמני, אשר נכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2025.
בגרמניה ישנם כללים מורכבים למיסוי ירושות ומתנות והשלכות מהותיות על יורשי נכסים. הבנה מוקדמת של הדין הגרמני, ותכנון מוקדם של צוואה, תושבות, ומתנות במהלך החיים עשויים להקטין משמעותית את החשיפה לתשלומי מס בעת העברת נכסים בין-דורית.
מעבר לכך, תכנון מס ירושה עשוי למנוע סכסוכים משפטיים, עיכובים בתהליך מימוש הירושה, ודרישות לא צפויות מהרשויות השונות.
מה ההבדל בין מס ירושה למס עיזבון?
- מס עיזבון – מוטל על נכסיו של המוריש טרם העברתם ליורשיו.
- מס ירושה – חל על כל הנכסים שהתקבלו בידי היורש.
מס ירושה ומס מתנות בגרמניה
בגרמניה אין מס עיזבון, אלא מס הירושה (Erbschaftsteuer) ומס מתנות (Schenkungsteuer) – שעשויים להגיע עד 50% מהשווי הירושה. מס ירושה בגרמניה מחושב על פי שווי השוק ההוגן של הירושה במועד הפטירה ובהתאם לקרבה המשפחתית למוריש. המס הוא פרוגרסיבי, השיעורים עולים עם שווי הירושה, אך תלויים גם בקשר המשפחתי בין המוריש ליורש ומקום מושבם.
בגרמניה יש מערכת משולבת של חובת תשלום מס על ירושות ושל חובת תשלום מס על מתנות. על כן, לצורך חישוב מס הירושה – סכום הירושה וסכום המתנות (שהתקבלו במהלך 10 שנים שקדמו לפטירה) נצבר יחד. מתנות שניתנו לפני יותר מ-10 שנים ממועד הפטירה, יחושבו בנפרד ויקוזזו מסך תשלום מס המצטבר.
לצורך חישוב המס, ניתן לנכות את חובותיו של המוריש, בתנאים מסוימים, והוצאות מסוימות כמו הוצאות קבורה, עד סכום חד פעמי בסך 15,000 אירו. בנוסף, ישנם נכסים מסוימים העשויים ליהנות מפטור או מהטבות מס כגון:
- נכסים עסקיים מסוימים, השתתפות במניות בתנאים מסוימים, או חלק מעיזבון הוא עסק בבעלות משפחתית, עשויים לקבל הטבות מס משמעותיות, אם יעמדו בדרישות המורכבות ובתנאים המחמירים של הדין הגרמני.
- נכס ששימש למגורי המשפחה לפני שהמוריש נפטר, הוא פטור ממס ירושה כל עוד זה עומד בתנאים מסוימים.
מתי חל מס ירושה או מתנות בגרמניה?
מס ירושה או מתנה חל אם מתקיים אחד מהתנאים הבאים:
- המוריש, התורם או המוטב/היורש הוא תושב גרמניה. אם כן יחול מס ירושה על כל נכסי הירושה, גם אלו הנמצאים מחוץ לגרמניה.
- נכסים הממוקמים בגרמניה עוברים בירושה או במתנה גם אם אף אחד מהמעורבים אינו תושב גרמניה.
מי נחשב תושב גרמניה לצורכי מס? יחיד ייחשב לתושב גרמניה לצורכי מס יש לו בית מגורים קבוע או שהוא נוהג לגור בגרמניה; הוא אזרח גרמני שלא התגורר בחו"ל במשך חמש שנים רצופות ללא מגורים בגרמניה; הוא אזרח גרמני המועסק ברשות גרמנית בחו"ל (למשל שגרירות גרמניה).
ירושות פטורות ממס (Freibeträge)
לפי הוראות הדין הגרמני הפטור נקבע בהתאם לקרבה בין המוריש ליורש:
- בן זוג: עד 500,000 יורו
- ילד: עד 400,000 יורו
- נכד: עד 200,000 יורו
- הורים וסבים : עד 100,000 יורו
- אחרים: עד 20,000 יורו
פטור על סכומים אלו חל לכל העברה ולכל יורש/מוטב. אם מתרחשות העברות מרובות, פטור זה עשוי לחול יותר מפעם אחת בתנאים מסוימים.
בנוסף לפטור עד 500,000 יורו, בני זוג ושותפים בחוק המקובל מקבלים גם הטבות פטורות ממס בסך 256,000 אירו. המשמעות היא שמס ירושה לבני זוג מחויב רק כאשר שווי הירושה עולה על 756,000 אירו.
כמו כן, לילדים ירושה בגובה של עד 400,000 יורו, פטורה ממס. עם זאת, לילדים יש גם קצבה נוספת פטורה ממס תלוית גיל שנועדה לתת להם יותר ביטחון כלכלי. ככל שהילד צעיר יותר כשההורה שלו ימות, כך הם יעברו יותר שנים – כך הלכה החשיבה – ללא היתרונות והתמיכה הכספית שההורה שלו יכול היה לספק. לפיכך, הקצבה הנוספת פטורה ממס גבוהה יותר עבור ילדים צעירים. להלן פירוט של הקצבה הפטורה ממס נוספת על בסיס גיל:
- ילדים בגילאי 0-5: 52,000 יורו
- ילדים בגילאי 5-10: 41,000 יורו
- ילדים בגילאי 10-15: 30,700 יורו
- ילדים בגילאי 15-20: 20,500 יורו
- ילדים בגילאי 21-27: 10,300 יורו
שיעורי המס
שיעורי המס תלויים הן ביחס למוריש והן בשווי הנכס החייב במס לאחר הפטור:
- בני זוג, ילדים, צאצאים (גם הורים וסבים בתנאים מסוימים) – 30% – 7%
- אחים ואחיינים (הורים וסבים שהתנאים לעיל לא חלו עליהם) – 43% – 15%
- אחרים – 50% – 30%
מיסוי ירושה בישראל בהשוואה לגרמניה
בישראל בשונה מגרמניה, אין מס עיזבון או מס ירושה. עם זאת, במקרים מסוימים ייתכן כי יוטל מס על השווי המלא של הירושה שהתקבלה, למשל מס רווחי הון בעת מכירת הנכס.
אמנת המס בין ישראל לגרמניה כוללת הוראות שיכולות למנוע תשלום כפל מס, אך חשוב לתכנן את הדיווח וההגשה בצורה מדויקת על מנת להימנע מתשלום כפול.
לקריאת אמנת המס ישראל-גרמניה בשפה העברית באתר משרד האוצר, לחצו כאן.
עריכת צוואה בגרמניה – המפתח לחסכון במס ולמניעת סכסוכים
ירושה לא תמיד עוברת בצורה חלקה ליורשיה. לעיתים יש צורך לבצע צעדים פרוצדורליים מורכבים להוצאת צו ירושה או לקבלת היתר לצורך מימוש הנכסים.
עריכת צוואה מסודרת היא לא רק עניין של רצון אישי, היא מהווה חלק בלתי נפרד מתכנון מיסוי העיזבון. צוואה מפורטת יכולה להבטיח שהנכסים יעברו בצורה חלקה ויעילה ליורשים. הצוואה צריכה לכלול את רצונות המוריש אך צריכה גם להיות מותאמת לדרישות החוק על מנת שתוקפה לא יפגע.
בשלב עריכת הצוואה, ניתן במקרים רבים לבחור את הדין שיחול עליה. בחירה זו יכולה להיות בעלת השפעה מהותית על תכנון הירושה ועל מימושה העתידי.
ללא תכנון מקדים, כלומר ירושה ללא צוואה, המשמעות היא שהדין שיחול על נכסי המוריש יהיה דין מקום מושבו האחרון והעיקרי של המוריש. כלומר אם למשל מקום מושבו האחרון הוא בגרמניה יחול על ירושתו בישראל הדין הגרמני.
בגרמניה, כללי הירושה הכפויה אינם מחמירים כמו במדינות אחרות באירופה, כך שהמוריש יכול להוציא קרובי משפחה שהם יורשיו לפי דין מצוואתו – אך לשם כך עליו לערוך צוואה תקפה המסבירה באופן ברור וחוקי כיצד יש לחלק את הנכסים.
אולם ללא צוואה, קביעת זכות הירושה עשויה להיות מסובכת יותר והמשתנה בהתאם למצב המשפחתי ולמקום מגוריו האחרון של המוריש.
אם בבעלותך נכסים בגרמניה, המלצתנו היא לערוך צוואה על מנת להבטיח כי ההעברה של הנכסים תעשה בצורה חלקה ככל האפשר. צוואה עשויה למנוע אי הבנות או תהליכים משפטיים ממושכים, ולהבטיח שהתהליך יתנהל בצורה מסודרת גם לאחר פטירת המוריש.
קיבלתם ירושה בגרמניה? 7 שלבים למימוש נכון של ירושה מגרמניה
1. בירור רקע עובדתי ומשפטי
תחילה יש לבדוק את סוג הנכס שעתיד לעבור בירושה, את מיקומו, את זהות היורשים ומעמדם, שווי הנכס ועוד.
2. בדיקת מועד ומיקום מימוש הירושה
יש לבחון האם כדאי לממש את הנכס כעת ואם כן איפה כדאי לממש – בגרמניה או בישראל?
3. היבטים רגולטוריים ובנקאיים
מומלץ לבדוק את עלויות העברות הכספים, האם יש צורך בפתיחת חשבון בגרמניה או מדינה אחרת לצורך העברת הכספים, אילו אישורים נדרשים וכו'.
4. תכנון העברת הנכס
יש לשקול האם להעביר את הנכס עצמו או את תמורתו, ומהן ההשלכות מבחינת מס, פטורים, ניכויים וכו'.
5. הימנעות מתשלום מס כפול
לאור קיומה של אמנה למניעת כפל מס – מומלץ לבדוק האם חל מנגנון לזיכוי על מס ששולם בגרמניה מול חבות המס בישראל. יש לוודא כי הדיווח נעשה בצורה נכונה ומדויקת על מנת להימנע מתשלום כפול.
6. בדיקה של ההשפעות העתידיות על הנכס
מומלץ לבחון את ההשפעות העתידיות על הנכס – למשל מכירה עתידית של הנכס במקרים רבים תחויב במס על רווחי הון גם בישראל.
7. העברת הנכס לישראל
ביצוע כל הפעולות הנדרשות, מסירת מסמכים, טיפול מול הבנקים בגרמניה ובישראל, וביצוע העברת הנכס.
איך אנחנו יכולים לעזור?
המטרה היא העברת הירושה ליורשים בישראל בצורה המשתלמת ביותר מבחינת מיסוי, תוך התייחסות לסוגיות משפטיות בארץ ובגרמניה ולסוגיות הקשורות לבנקאות ורגולציה. למשל האם כדאי לממש נכס מסוים בגרמניה או להעבירו לישראל; כיצד לבצע את העברת כספי ירושה לחשבון הבנק בישראל; כיצד להשתמש בפטורים השונים בין היורשים; האם להעניק מתנות במהלך החיים; האם להקים נאמנות ועוד. תכנון אסטרטגי, בהתאם לדין ולאמנות מס, חיוני כדי למזער את חובות המס.
לפירמת נמרוד ירון ושות' ניסיון רב בליווי אישי ומקצועי של ישראלים עם נכסים או ירושות במדינות רבות בעולם, ביניהן גרמניה – מהשלב הראשון של התכנון, דרך ההתנהלות מול הרשויות בגרמניה ובישראל, ועד להעברת כספי הירושה לחשבון הבנק של היורש.
אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם כל הגורמים המקצועיים הרלוונטיים בגרמניה ובישראל, ומספקים פתרונות משפטיים הן מבחינה מיסויית והן מבחינה בנקאית – בהתאמה אישית לנסיבות המקרה.
אם ירשתם נכס או ברצונכם בעתיד להוריש נכסים בגרמניה, צוות עורכי הדין המתמחים במיסוי בינלאומי ודיני ירושה ישמח לייעץ לכם בעניין זה – צרו קשר לפגישת ייעוץ ראשונית.
שאלות ותשובות
האם אני חייב לשלם מס ירושה אם קיבלתי ירושה במינכן?
ייתכן שכן – תלוי האם אתה או המוריש נחשבים תושבי גרמניה, או אם הנכס נמצא בגבולות גרמניה. בנוסף, יש לבחון האם הנכס או שוויו נכללים בגדר הוראות הדין הפוטרות ממס ירושה, בין אם מכוח פטורים ייעודים ובין אם מכוח הקלות החלות על סוגי נכסים מסוימים.
האם מתנה שקיבלתי מההורים לפני 10 שנים תחויב במס?
אם המתנה התקבלה פחות מ-10 שנים לפני מועד הפטירה – היא תצורף לשווי העיזבון לצורך חישוב מס.
האם על נכס שהתקבל בירושה מגרמניה צריך לשלם מס בישראל?
לא. אין מס ירושה בישראל. אך עשוי לחול מס רווחי הון לאחר מכירת הנכס. חשוב לבדוק מהו המועד המומלץ למכירת הנכס שנתקבל בירושה.
מדוע חשוב לתכנן מראש את העברת נכסים בין דורית?
העברת נכסים בין-דורית מחו"ל אינה רק עניין משפחתי אלא היא גם עניין מיסוי וכלכלי. תכנון מוקדם, תוך התייחסות לסוגיות משפטיות בארץ ובחו"ל, עשוי לחסוך כספים רבים ולמנוע סיבוכים משפטיים.
כיצד ניתן לממש את הירושה בצורה מיטבית ולחסוך מס?
על מנת לממש את הירושה בצורה מיטבית ולחסוך תשלומי מס מיותרים, יש לבחון את כל האפשרויות המיסויות לרבות ניצול פטורים, תכנון מתנות, הקמת חברות, קרנות נאמנות ועוד.
כיצד ניתן להפחית את גובה חבות מס הירושה בגרמניה?
באמצעות תכנון מס מוקדם, הכולל ניסוח צוואה, ניצול פטורים, מתן מתנות במהלך החיים ועוד – ניתן להפחית באופן משמעותי את חבות המס.
האם עדיף להעניק נכס מתנה במהלך החיים או להורישו?
הבחירה בין מתן מתנה לבין הורשה תלויה בנסיבות המקרה. לעיתים מתנה תחויב במס בדומה לירושה. לפיכך, יש לבחון את ההיבטים המשפטיים והמיסויים טרם קבלת החלטה.
מה ההשלכות במקרה שאין צוואה ?
בהיעדר צוואה, הירושה תחולק בין היורשים החוקיים בהתאם לדין הירושה הגרמני.
אילו מסמכים נדרשים לתהליך מימוש ירושה בבריטניה?
לצורך מימוש ירושה בגרמניה נדרשים מסמכים כמו תעודת פטירה, צוואה (אם קיימת), צילומי תעודות זהות של היורשים, מסמכי בעלות על נכסים, אישורי חשבונות בנק ועוד.
כמה זמן אורך תהליך מימוש ירושה בבריטניה?
יש לקחת בחשבון כי תהליך מימוש הירושה בגרמניה יכול לארוך בין מספר חודשים לשנה ויותר, תלוי במורכבות העיזבון של המוריש, מספר היורשים, קיום צוואה וגורמים נוספים.