הורשת הפסדים בהעברה בין-דורית

הורשת הפסדים ותכנון מס בין דורי

הורשת הפסדים בהעברה בין-דורית

כאשר אדם צובר הפסדים, הם יכולים לעמוד כנכס מס בעל ערך רב. 
כך הוא יוכל לקזז את הפסדיו מול הכנסותיו ורווחי ההון שלו. וכך להקטין לעצמו את חבות המס.
אך מה קורה כאשר אדם נפטר ועדיין ישנם הפסדים השייכים לו? האם ההפסדים "יורדים עמו לקבר"? או שמא ניתן להוריש אותם לקרוביו כמו כל נכס אחר על מנת שהם יוכלו לקזז עמם רווחים עתידיים?

רשות המיסים טוענת כי הדין בישראל אינו מתיר הורשת הפסדים לצרכי מס. הביסוס לטענה זו טמון בכך שפקודות מס הכנסה מאפשרות בברור קיזוז הפסדים של אדם רק כנגד ההכנסות שלו עצמו. מנגד, עומדות הטענות כי הפסד הוא "נכס" הכלול בעיזבון, ועל כן עליו לעבור בירושה. בנוסף, יורש מקבל עליו את העלות לצורכי מס של הנכסים ובכללם גם הפסדים, המועברים אליו ויהיה חייב במס על רווחיו של הנכס גם בתקופה שהיה בחזקת המוריש ואיננו נהנה מ"עלות חדשה" אשר עברה שערוך בסמוך  למועד הפטירה.אם כן, הגיוני ביותר שכך גם היורש יהיה זכאי "להיכנס לנעלי" המוריש בעניין הפסדי ההון שהיו בידי המוריש וליהנות מהם. זהו מצב מעוות ואינו צודק שכן ניתן לרשת רק חבות מס או לא "זכות" מס.

כמו בסוגיות משפטיות רבות בישראל, שורש הבעיה נובע מכך שאין חקיקה ברורה בנושא ועל כן הנושא נתון לפרשנות ומגיע שוב ושוב לפתחם של בתי המשפט – ללא כל הכרעה פסיקתית בנושא הפסדים וירושות, מצב שגורר הישנות משפטים בנושא הורשת הפסדים. הפתרון טמון כמובן בתכנון מוקדם ובייעוץ של איש מקצוע מתחום המיסוי – עו"ד, רואה חשבון או יועץ מס.

לצורך הדיון חשוב לציין כי הורשת הפסדים אינו רעיון מופרך כלל. לראייה, ישנן מדינות אשר מתירות הורשת הפסדים במקרים מסוימים. באוסטריה ובהודו, החוק מתיר להוריש הפסדים ליורשים הממשיכים את הפעילות העסקית של המוריש. בקנדה, במקרה של נפטר בעל הפסדים כספיים אשר מוריש את ההפסדים, קיימת אפשרות למכירת נכסים של מנוח, וקיזוז הרווחים שלהם מול הפסדים צבורים של אותו המנוח. בארה"ב אמנם אסור להוריש הפסדים, אך ניתן לסחור בהם ולמכור אותם מאדם לאדם כנכס לכל דבר ועניין – כך למעשה הופכת הורשת ההפסדים לסוג של מכשיר פיננסי..

גלגולי סוגיית הורשת ההפסדים בערכאות המשפטיות בישראל

עמדת רשות המיסים קיבלה תמיכה מבית המשפט בשני פסקי דין בולטים מהשנים האחרונות אשר דנו בנושא:
פס"ד האחים שרגא – בית שמאי של הורשת ההפסדים
האחים בנימין ואורי שרגא ירשו מאימם קונדיטוריה בבת ים. עוד באותה שנת המס של פטירת אימם, סגרו את העסק ומכרו אותו בשלושה מיליון ש"ח. בעת המכירה נדרשו לשלם מס שבח על ההפרש שבין עלות הרכישה המקורית ושווי המכירה. האחים ביקשו לקזז את מס השבחמסך ההפסדים אותם צבר העסק בעודו היה בבעלות של אימם. לו הייתה אימם בחיים בעת מכירת הנכס , הדבר היה חוקי ומותר. האחים ערערו בשנת 2015 לבית המשפט המחוזי בתל אביב..

השופט הרי קירש שפסק בעניינם קבע, כי לשון סעיף ב' פקודת מס הכנסה שמתייחס לאפשרות של קיזוז הפסדים מתייחסת רק לאותו אדם אשר צבר את ההפסדים. הוא הוסיף כי גם אילו היו ממשיכים להפעיל את העסק, לא היה החוק מתיר קיזוז הפסדים של המוריש עם רווחים של היורשים. השופט קירש ציין בפסק הדין כי התרת הורשת הפסדים למערערים תוביל למצב עתידי בו יוכלו להימסר הפסדים מאדם לאדם אפילו בעודו בחיים – מצב בלתי סביר.

פס"ד דינשטיין – צרות טובות או תמורה בתחום דיני הירושה?

בתאריך ה-14.1.2020 התקבל פסק דין אשר דחה את ערעוריהן של בנותיו של המנוח צבי דינשטיין, אשר הפסד של 2.6 מיליון ש"ח ממשלח יד ועוד 46 מיליון ש"ח הפסד הון. בנותיו תבעו את הפסדיו בתור יורשותיו.

המערערות קבלו על פסד הדין וטענו כי אין להחיל עליהן את פס"ד שרגא משום שהמקרה לעיל אינו מתייחס לירושת הפסדים עסקיים אלא לנדבך אחר בתחום המיסוי –  לירושת הפסד הון. בנוסף טענו כי פס"ד שרגא מוטעה מיסודו.

שופט בית המשפט המחוזי מגן אלטוביה קבע בפסק הדין כי לשון החוק אינה מתירה גם הורשת הפסדי הון. בנוסף ציין השופט מגן אלטוביה את חששותיו – שמא הקופה הציבוריתתפגע  קשות מהאפשרות המרחיבה של הורשת הפסדים. אלטוביה ציין כי זהו מקומו של המחוקק לפעול לתיקון מצב זה, ולא בית המשפט, על אף שמדובר בתוצאה שאינה צודקת.

תכנון מס בין-דורי – מה אומרת רשות המיסים

ובכן, האם בכך נסתם הגולל ונחתם נושא הורשת ההפסדים? האם אין דרך למנוע את ירידתם לטמיון של הפסדים צבורים שאדם לא הספיק לממש בעודו בחיים ? הדיון המשפטי בנושא ככל הנראה טרם הסתיים, אך המסקנה המתחדדת לנו היא החשיבות העליונה בתכנון מס בהעברה בין דורית, תכנון שיבוצע ע"י איש מקצוע – עו"ד א יועץ מס. ישנם תכנוני מס המסייעים להתמודד עם הסוגייה וכן להוריש הפסדים, אך תכנון מס שכזה צריך להיעשות מראש, כאשר המוריש עדיין חי.

לצורך הדוגמה, במקרה של דינשטיין, לו היו יורשות הבנות מניות של חברה בעלת הפסדים, והיו ממשיכות את פעילותה, כנראה שהחברה בבעלותן הייתה זכאית לקזז את ההפסדים (בניגוד למצב של רכישת המניות).

משרדנו מתמחה בתכנוני מס בין דוריים אשר מאפשרים הורשת הפסדים בצורה חוקית ויעילה. המלצתנו הגורפת  היא לטפל בנושא ההפסדים והתיכנות ירושתם מוקדם ככל האפשר וכמובן כמו שציינו כאשר המוריש בחיים ואפשר להציג בפניו את נושא חקיקת הורשת ההפסדים. לגישתנו, מדובר בהתמודדות עם מצב של מדיניות מס שאינה הוגנת, אינה כלכלית ולא סבירה לטעמנו, אשר כדאי ואפשרי להתמודד איתה ולצאת במינימום נזק תוך באם נעזרים ברואה חשבון או יועץ מס..

המלצתנו היא לשלב תכנון מס המתייחס להעברה בין דורית בתחום המס.
לקביעת פגישה עם עו"ד מיסים בנושא השלכות מס של צוואה או ירושה אנא פנו למשרדנו
.

לקריאה נוספת אודות ירושה ע"פ צוואה באתר משרד המשפטים:
לחצו כאן

ליצירת קשר

מאמרים אחרונים

Stock Based Compensation In The U.S.

ESO בארה"ב

ESO הוא חוזה אשר דומה לחוזה אופציות, המעניק לעובדים את הזכות לקנות מספר מסוים של

רכישת נכס בחו"ל

רכישת נכס בחו"ל

קניית נדל"ן, דירה או נכס בחו"ל – השלכות מס עסקאות נדל"ן ובפרט רכישת נכסים בחו"ל

מאמרים חמים

להתייעצות עם מומחה במסים