השגה על השומה שנקבעה

השגה על השומה שנקבעה

השגה על השומה שנקבעה

דיון מס הכנסה - השגה על השומה שנקבעה

כאשר הוגש דו"ח , ונקבעה שומה לפי מיטב השפיטה כלומר שומה שנקבעה באופן חד צדדי ולא בהסכמה עם הנישום, הנישום רשאי להגיש השגה מנומקת על השומה תוך 30 יום מיום המצאת הודעת השומה.

כמפורט בסעיף 150(א) בזו הלשון:

היה אדם חולק על השומה, רשאי הוא לבקש מאת פקיד השומה, בהודעת השגה, בכתב, לחזור ולעין ולשנות את השומה; בקשה כאמור תפרש בדיוק את הנימוקים להשגה על השומה ותוגש תוך שלושים יום מיום המצאת הודעת השומה, אלא שאם הוכח להנחת דעתו של פקיד השומה, שהאדם החולק על השומה היה מנוע מהגיש את הבקשה תוך המועד האמור, משום שהיה נעדר מן הארץ או חולה או מכל סיבה סבירה אחרת, רשאי הוא להאריך את המועד ככל שנראה סביר לפי הנסיבות.

צריך לזכור, שברמה הטקטית, ברוב הפעמים הסיכוי הטוב ביותר להגיע להישגים בשומה הוא דווקא בשלבים הראשונים של השומה, אך למרות זאת, גם אם נקבעה שומה לפי מיטב שפיטה – לא הכל אבוד ויש הרבה מה לעשות. לעניין מניין 30 יום, יובהר, בהתאם לסעיף 149 ,כי הודעת השומה בשלב א נשלחת באופן אוטומטי ב"דואר רשום" ; בהקשר כך יצוין כי בהתאם לסעיף 238 ,ישנה חזקת מסירה, לפיה, הודעה אשר נשלחה ב"דואר רשום" לנישום בישראל, יראוה כהודעה שהגיעה לנישום ביום השישי שלאחר יום המשלוח.

כאשר לא הוגש דו"ח, ונקבעה שומה לפי מיטב השפיטה (שומה 04) רק דו"ח יהווה השגה על השומה, אלא אם שוכנע פ"ש כי הנישום לא חייב בהגשת דו"ח או שלא היה ניתן להגישו. ההשגה שמוגשת חייבת להיות מנומקת (שכן אם לא – תיחשב השגה סתמית ולא תירשם). במסגרת הנימוקים – חובה להעלות את כל הטענות (בהתאם לסדר, טענות מקדמיות, מהותיות וחלופיות). לעתים יש קושי להעלות בשלבים מאוחרים יותר טענות שלא עלו בשלב ההשגה.

כתיבת ההשגה צריכה להתבצע על ידי איש מקצוע שהוא גם רואה חשבון וגם משפטן, השגות רבות נופלות ונפסלות רק בשל טעמים משפטיים טכניים, לדוגמה – מצב שבו בהשגה מופיעות (או נרמזות) טענות עובדתיות חלופיות ולא טענות משפטיות חלופיות. הדבר אסור בהתאם לתקנה 72ב לתקנות סדר דין אזרחי. רואה חשבון שאין לו השכלה משפטית ומלווה הליך משפטי כגון זה עלול שלא להכיר את הסוגיות הרלוונטיות.

לאחר הגשת ההשגה יחל שלב שני בשומה, בו יתנהלו דיונים נוספים עם  משרד השומה, תחת אותו רכז או רכזת אולם עם מפקח אחר. מפקח שערך את השומה בשלב הראשון, לא ידון בשלב השני. הפסיקה קבעה שרשות המסים צריכה לעשות מאמצים שהצדק וההפרדה לא רק ייעשו אלא גם ייראו, ואומר, בית המשפט קבע כי יהיה הפרדה בין שני השלבים והשומה תיבדק בצורה אובייקטיבית בכל שלב.

למרות זאת, אנו מכירים מקרים רבים שבהם רשות המסים מתרשלת בטיפול בין שלבי השומה. היכרות מעמיקה עם הליכי השומה (כמו זו שיש רק ליוצאי המערכת) קריטית על מנת לסייע ללקוחות למצות את זכויותיהם בהליכי השומה.

ליווי תיק במס הכנסה נעשה אצלנו בניהול בכירים לשעבר ברשות המסים, שהיו מפקחים, רכזים וחברי הנהלה בפקידי השומה. נישומים שמצויים בהליך שומתי מול מס הכנסה מוזמנים להתייעץ איתנו ללא התחייבות גם אם הם מיוצגים על ידי גורם אחר.

ליצירת קשר

מאמרים אחרונים

רכישת נכס בחו"ל

רכישת נכס בחו"ל

קניית נדל"ן, דירה או נכס בחו"ל – השלכות מס עסקאות נדל"ן ובפרט רכישת נכסים בחו"ל

מאמרים חמים

להתייעצות עם מומחה במסים