כולם יודעים שיש חובה לדווח למיסוי מקרקעין ולשלם מס שבח במכירת דירה, מה שלא כולם יודעים זה שפעמים רבות אפשר לחסוך סכום נכבד מתשלום המס. בדיקת האפשרות לפריסת מס שבח היא העניין החשוב ביותר שמוכר דירה יכול לעשות. כאשר נמכר נכס נדל"ן בישראל מוטל מס שבח על הרווח שנצבר בתקופת ההחזקה בנכס. בנסיבות מסוימות ניתן להפחית את תשלום מס השבח ולהביא לחיסכון של עשרות אלפי שקלים בעת מכירת הנכס. האפשרות לפריסה היא מהשנה בה נמכר הנכס ועד ארבע שנים לאחר המכירה.
מי יכול לפרוס מס שבח?
הפסיקה הישראלית קבעה כי לא ניתן לפרוס מס שבח כאשר חברה מחזיקה בנכס נדל"ן, רק אנשים בשר ודם יוכלו להנות מההטבה. ע"א 3012-18 מנהל מיסוי מקרקעין חיפה נ' טוונטי האנדרד נהריה בע"מ (פורסם בנבו, 04.04.2019). למרות זאת, לא לכל אחד כדאי לבצע פריסת מס שבח, הנושא תלוי בנתוניו האישיים של המוכר: הכנסותיו, גילו, מצב בריאותו ועוד נושאים נוספים.
על מנת להיות זכאים לפריסת מס השבח יש לעמוד בשלושה תנאים:
- המוכר הוא תושב ישראל
- אפשרות הפריסה היא עד ארבע שנים או תקופת הבעלות בנכס וזאת לפי הנמוך מבניהם לבקשת המוכר ניתן לפרוס גם לתקופה קצרה יותר מארבע שנים.
- הגשת דוחות לפי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה עבור תקופת הפריסה.
אז איך זה עובד?
הרבה פעמים מוכרי דירות ישלמו את מס השבח וזאת ללא בדיקה האם מגיע להם הפחתה במיסוי. בפועל, פריסת תשלום מס השבח עובדת כך שהשבח הריאלי מתחלק לשנות המס הנפרסות, ונכלל בהכנסה החייבת של המוכר. לכל תושב ישראל יש נקודות זיכוי המאפשרות הקלה במיסוי הכנסתם החייבת ללא קשר לתשלום מס השבח בפועל, פריסת מס השבח מטיבה במיוחד עם מוכרים הזכאים לנקודות זיכוי נוספות אשר מגיעות להם בנסיבות מסוימות לפי פקודת מס הכנסה. מנגנון זה מאפשר לנצל את נקודות הזיכוי של המוכר ולהפחית את תשלום מס השבח באופן משמעותי. לעומת זאת, במקרה בו המוכר משלם את השבח בשנת מס אחת ההכנסה החייבת שלו גדלה ובהתאמה מדרגות המס יעלו.
כאשר מוכרים נכס נדל"ן ההמלצתנו לפנות למומחה מיסוי מקרקעין במיוחד במקרים שלהלן:
ירושה:
במצב בו מתקבלת דירה בירושה הכלל המשפטי קובע שהיורש נכנס לעלי המוריש כלומר, המוכר חב במס שבח של המוריש אילו היה בחיים. במקרה זה אם המוריש היה זכאי לפריסת מס השבח גם היורש יהיה זכאי לפריסה זו ולחסוך בתשלום מס השבח. החלטת מיסוי מקרקעין 5825/12.
מתנה מקרוב:
הפסיקה קבעה כי במקרים בהם הנכס ניתן במתנה מקרוב יש לאפשר את פריסת מס השבח, הדבר נעשה בצורה דומה לירושה כלומר, אם נותן המתנה היה זכאי לפריסת מס שבח מקבל המתנה יהיה זכאי לפריסה, כל עוד המתנה ניתנה בתם לב. וע (ת"א) 1290/09 גוטצייט ואח׳ נ' מנהל מיסוי מקרקעין, אזור ת״א (פורסם בנבו, 14.2.2012)
בני זוג:
אגב הליך הגירושים וחלוקת הרכוש בני בין הזוג הפסיקה הישראלית קבעה כי ניתן לחלק את מס השבח שווה בשווה כך, שכל אחד מהם יוכל לפרוס את מס השבח לארבע שנים וכתוצאה מכך לחסוך באופן עוד יותר משמעותי בחבות המס. עמ"ה (תל אביב-יפו) 6-97 ניר יוסף נ' פקיד שומה נתניה.
פריסת תשלום מס שבח יכולה להועיל למוכרים רבים ולחסוך להם חבות של עשרות אלפי שקלים במס, הטיפול במקרים כאלה נחלק לשני שלבים – שלב ראשון בדיקה ראשונית וקצרה באשר לכדאיות הפריסה. אם אכן משתלם לבצע את הפריסה – בתיאום עם הלקוחות נבצע את ההליך. לייעוץ מותאם אישית אתם מוזמנים לפנות למשרדנו.