חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אמנת מס יוון – ישראל

אמנת מס ישראל יוון

אמנת מס יוון – ישראל

אמנה למניעת כפל מס בין ישראל ליוון

אמנת המס בין יוון לישראל קובעת את המס שיחול ביוון ובישראל במקרים של פעילות עסקית בין המדינות, וכן קובעת כללי חילופי מידע והוראות נוספות. בשנים האחרונות, השקעות נדל"ן ביוון מצד ישראלים רבים, אשר קונים דירה ביוון, משקיעים בנכס מקרקעין ביוון (לעתים מדובר על דירה באתונה ולעתים פרוייקטים מלונאיים ועסקיים בסלוניקי, אתונה ומקומות נוספים ביוון).

האמנה למניעת כפל מס בין יוון לישראל נחתמה בשנת 1995, ונכנסה לתוקף ב- 01/01/1999. באמנה זו נקבעו כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ונכסים שיש ליוון וישראל זיקה אליהן, וזאת בנוסף לעקרונות חילופי המידע בנושאי מס בין שתי המדינות. אמנת המס עם יוון היא מיוחדת בהקשר למיסוי נדל"ן – מכיוון שהיא נותנת ליוון זכות מיסוי בלעדית במקום המצאות הנדל"ן, הגם שזכות זו איננה כתובה באמנה בעברית בגלל טעויות תרגום.

ניתן לעיין באמנה כאן. יש לזכור שבגלל השפעות של אמנות מוטילטרליות כמו ה-MLI, חלק מהסעיפים באמנת המס אינם בתוקף.

המס ביוון שונה מאוד מישראל, ומערכת המס שם כוללת מיסים כגון מס בולים על הלוואות, מיסי ירושה וכו'. 

ידיעות עדכניות

חוק חדש שיוצר עמלות עבור עסקאות דיגיטליות ומבטל את מס הבולים
ב-16.09.2024 פרסם העיתון הרשמי של יוון את חוק מספר 5135, העוסק בעמלות בגין עסקאות דיגיטליות ומס בולים. החוק מבטל את חוק מס הבולים החל מה-1.1.2025, ומכניס עמלות עבור עסקאות דיגיטליות בשיעור של עד 3.6% על עסקאות מסוימות. על פי החוק החדש, עסקאות שבוצעו ביום 30.11.2024 או לפני תאריך זה, עדין יחול עליהן מס הבולים. כמו כן, החוק מתווה את אופן ביצוע התשלומים ואופן חישוב עמלות אלו עבור הפקדות ומשיכות, לצד פירוט העסקאות הפטורות.
מועדי הגשת דוחות מס הכנסה עבור יחידים ותאגידים
ב-25.7.2024 הכריז משרד האוצר היווני על המועדים לדיווח וקבלת החזרי מס הכנסה. יחידים יידרשו להגיש את הדוחות שלהם ולשלם את התשלום הראשון עד ה-2.8.2024. כמו כן, תאגידים יכולים להגיש עד ה9.8.2024. משרד האוצר אף אישר כי יחידים שיסדירו את חובות המס שלהם עד ה31.7.2024 יוכלו ליהנות מהנחה חד פעמית של 3% בגין תשלום מס ההכנסה שלהם.
מועד חדש להחזרי מס לעסקים
רשות המיסים היוונית דחתה את המועד להגשת דוחות המס של 2023 לעסקים/ חברות לתאריך ה- 26.7.2024. המועד החדש הוא אותו המועד כמו המועד האחרון להגשת דוחות מס ליחידים.
הארכת ועד הגשת דוחות מס הכנסה ליחידים לשנת 2023
לאחרונה, רשות המיסים היוונית הודיעה על הארכת מועד ההגשה האחרון להחזרי מס הכנסה ליחידים לשנת 2023, יחד עם מספר מאפייני תהליך הגשה חדשים עבור הנישומים. המועד החדש להגשת הדוחות נקבע ל-1 ביולי, ולא יאוחר מה26 ביולי ללא קנסות. השנה נישומים מסוימים יקבלו הצהרות מס אוטומטיות שמולאו מראש, אותן ניתן יהיה לסיים עד ה-2 ביולי אם יאומתו הנתונים באופן אוטומטי כנכונים. כמו כן, הנישומים ביוון או בחו"ל חייבים כעת לרשום מספר חשבון בנק בינלאומי (IBAN) על מנת לקבל את החזרי המס. כל החזרי המס יתואמו כנגד התחייבויות מס קיימות עד ה31 ביולי, ויחול ניכוי של 3% אם מס ההכנסה ישולם בשיטה זו.
יוון - תמריצי מס והטבות כלכליות לשנת 2025
בתחילת חודש אפריל, פרסם משרד האוצר ביוון תמריצי מס כחלק מהתקציב של שנת 2025. בין היתר קיים תמריץ להפחתת דמי הביטוח הלאומי ב-0.5%, החזרי מס בגין מס הצריכה המיוחד לחקלאים, ודחיית מע"מ על בנייה. התמריצים הללו נועדו על מנת לשפר את המדיניות הפיסקלית, לתמוך בכלכלת יוון, לעודד השקעות זרות ולטפח חדשנות במדינה.
יוון סוללת את הדרך לאימוץ העתיד ללא מזומנים
בשנים האחרונות, חל מעבר משמעותי משימוש במזומן לעסקאות דיגיטליות, מה שככל הנראה מעיד, על עתיד ללא מזומנים. יוון, בעוד שיוון מתמודדת עם אתגרים כלכליים ועליה משמעותית במקרי העלמות מס, היא נקטה בצעד משמעותי שנכנס לתוקף השנה האוסר על עסקאות במזומן שסכומן עולה על 500 יורו (כ-540 דולר). מדיניות זו כוללת קנסות משמעותיים, שעלולים אף להכפיל את סכום העסקה. במקביל, אומצה ביון גישת "נקודת מכירה בכל מקום" שמבטיחה שבעסקאות דיגיטליות יופקו קבלות ויועברו נתונים בזמן אמת לרשות העצמאית להכנסות הציבור. בהנחה של ציות ומשאבי אכיפה מספיקים, מדובר במדיניות שצפויה לשפר משמעותית את יעילות ואפקטיביות גביית המס. לאימוץ המוגבר של עסקאות דיגיטליות, המונע בחלקו על ידי מגפת הקורונה, עשויות להיות השלכות מתמשכות. בעתיד ללא מזומנים, המגפה תזכר כמי שעצבה מחדש את הכלכלה העולמית, והוציאה לפועל פתרון בר קיימא למקור עיקרי להונאות מס.
greece flag

UTC:
עיר הבירה:
שפה רשמית:
אוכלוסיה:
מטבע:
קוד חיוג:
סיומת אינטרנט:

2+
אתונה
יוונית
10 מיליון
יורו
30+
.gr

יחסי ישראל-יוון

ישראל ויוון כוננו יחסים דיפלומטיים כבר בשנת 1990, כאשר במהלך השנים הגבירו את שיתוף הפעולה ביניהן וטיפחו יחסים חיוביים שהתאפיינו בביקורים של דרגים גבוהים, והובילו לחתימה על מספר הסכמים בילטרליים. שתי המדינות לוקחות חלק מהאיחוד למען הים התיכון, והן אף חברות ב"משולש האנרגיה". משולש האנרגיה הוא תוכנית הפקת גז טבעי בין שלושת בעלות הברית: קפריסין, ישראל ויוון. כך, שלוש המדינות הסכימו להשתמש בשדות הגז תמר, לוויתן ואפרודיטה, שנמצאו בשנים 2011-2009. כ-40 טריליון רגל של גז טבעי נמצאו בין קפריסין לישראל, מה שהעניק לשתי המדינות יתרון בעסקי המסחר באזור. מערכת היחסים החזקה בין ישראל ליוון מגבירה את שיתוף הפעולה האסטרטגי בין שתי המדינות.

פרטי שגרירות ישראל ביוון

כתובת: Marathonodromon 3. P.O. Box 15452. Psychiko, Athens, Greece
טלפון: (0030) 210-6705500
מייל: consular2@athens.mfa.gov.il
אתר אינטרנט: לחצו כאן

פרטי שגרירות יוון בישראל

כתובת: רח' דניאל פריש 3, תל אביב-יפו, 6473104
טלפון: +972-36953060
מייל: gremb.tlv@mfa.gr
אתר אינטרנט: לחצו כאן

פעילות עסקית ביוון

ביוון שלל מגזרים מפותחים בשל מיקומה האסטרטגי, כמו למשל תעשיית התיירות אשר צומחת בהתמדה, ומגדילה את הביקוש לשיפוץ ותחזוקה של מתקנים שונים לאירוח. כמו כן, קיימות דרישות להגדלת היקף ההשקעות בתשתיות ושירותים של טכנולוגיית מידע שמטרתן לגוון ולשפר את תיק מוצרי התיירות.

תעשיית הספנות, אחת התעשיות המשגשגות בעולם, נמצאת בשליטת בעלי ספינות ביוון ומהווה מעל 20% מהצי העולמי, ו-7% מהתמ"ג של יוון. בהתחשב באנימציה העולמית של מגמת הדה-קרבוניזציה על ידי פריסת טכנולוגיות חסכוניות באנרגיה, נראה כי מגזר זה ממנף זאת לפיתוחו. מיקומה האסטרטגי של יוון בתוך הים התיכון רק העניק לה יתרון טבעי לשמש כמרכז אנרגיה ומרכז עצבים לוגיסטי ותובלתי, ובכך פתח נתיבים לבלקן ולאזורים אחרים בסביבה. גורמים אלה מדגישים יחד את ציפיות הצמיחה ארוכות הטווח של יוון  ואת התפתחותה העתידית הכרוכה בסחר אזורי ועולמי.

הסכמים בילטרליים ומוליטרליים בין יוון לישראל

הסכם למניעת כפל מס

אמנה למניעת כפל מס היא הסכם בילטראלי, אשר במסגרתו קובעות שתי מדינות את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס בין המדינות.

אמנת המס הבילטראלית בין ישראל ליוון נחתמה בשנת 1995, ונכנסה לתוקף בתאריך 31/12/1998.

קישור להסכם בעברית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

תחולת ה- MLI

האמנה המולטילטרלית, הMLI-, היא מנגנון אוטומטי לתיקון אמנות המס הבילטרליות כאשר על מנת להחילה, על שתי המדינות לחתום על האמנה המולטילטרלית ולאשר את החלתה בדין הפנימי שלהן. גם ישראל וגם יוון חתמו על האמנה המולטילטרלי MLI בשנת 2017. יוון אשררה את האמנה ב30/03/2021 ואילו ישראל אשררה את האמנה בתאריך 01/01/2019. משמעות הדבר היא שהאמנה בין ישראל ויוון השתנתה אוטומטית בהתאם לאמנת הMLI ובכפוף להסתייגויות שקבעו שתי המדינות, החל מתאריך ה – 30/03/2021.

תושבות לצורכי מס ביוון

תושבות של יחיד

תושבות יחיד ביוון לצורכי מס מתבססת בעיקר על שהותו ביוון במשך 12 חודשים רצופים. מעבר לכך, נלקח בחשבון גם "מרכז האינטרסים החיוניים", הכולל גורמים כמו בעלות על נכסים ביוון, אזרחות, רישום בביטוח לאומי, חינוך ילדים, מיקום משפחתי והרגלי חופשה.

למידע נוסף כיצד יחיד יחשב תושב ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

תושבות של חברה

חברה תחשב כתושבת יוון לצורכי מס אם היא עומדת בלפחות אחד מהקריטריונים הבאים:

  • היא התאגדה על פי החוק היווני.
  • משרדה הרשום ממוקם ביוון.
  • מנגנון הניהול העיקרי שלה נמצא ביוון.

למידע נוסף כיצד חברה תחשב תושבת ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

מערכת המיסוי ביוון

רשות המיסים ביוון נקראת Independent Authority for Public Revenue (IAPR).

מס הכנסה: 9% – 44%

מס חברות וסניפים: 22%

מע"מ: 24%

מס רווח הון: 15%

ניכוי מס במקור

יוון – שיעור המס בדין הפנימי (יורו)

ישראל – שיעור המס בדין הפנימי

שיעור מס לפי האמנה

מס הכנסה אישי (מדרגות מס)

10,000 ומעלה = 9%

10,001 –  20,000= 22%

20,001 – 30,000= 28%

30,001 – 40,000= 36%

40,000 ומעלה= 44%

עד 50%

מס חברות

22%

23%

מס רווח הון

15%

25%-30%

(בתוספת מס יסף של 3% לבעלי שכר גבוה)

מס סניף

22%

23%

ניכוי מס במקור

(תושב חוץ)

דיבידנדים

5%

25% או 30%

מקומי

ריבית

15%

15%/25%/23%

10%

תמלוגים

20%

23%-40%

10%

מע"מ

24%

17%

מס ירושה ומס עיזבון ביוון

מס הירושה ביוון מחושב כנגד ערך הנכס, והוא יחול על כל נכסי המקרקעין והמטלטלין ביוון, ללא תלות באזרחות המנוח. "הערך האובייקטיבי" המשמש לחישוב מס הירושה נקבע על ידי משרד האוצר בהתאם למועד שהוקצה לנפטר. עם זאת, נכסים הממוקמים בחו"ל פטורים ממס ירושה ביוון.

שיעורי המס תלויים ברמת הקרבה המשפחתית בין היורש לנפטר, ונעים בין 1% ל-40%. בדרך כלל, בני זוג, ילדים והורים, בהיותם בקטגוריה A, חייבים במס בשיעורים נמוכים (1%-10%) וצוברים סף פטור ממס של עד 150,000 אירו. עם זאת, קרובי משפחה רחוקים יותר ויחידים שאין ביניהם לבין הנפטר קשר משפחתי נופלים תחת קטגוריות מס גבוהות יותר (B ו- C) ולכן מכוסים בשיעורים גבוהים בהרבה ופטורים נמוכים יותר.

רילוקיישן ליוון

בשנת 2023 כלכלת יוון צמחה ב-2.0%, והתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) הגיע  ל-220.3 מיליארד אירו. לכך התלוו גם התפתחויות חיוביות בשוק העבודה, וגם האינפלציה ירדה. האבטלה ירדה מ-12.4% ב-2022 ל-11.1% ב-2023, כלומר היו יותר משרות פנויות. בנוסף לכך, שיעור האינפלציה ירד בחדות מ-9.6% ב-2022 ל-3.5% ב-2023, מה שמעיד על האטה בעליית המחירים הכללית במשק. כל אלה מעידים על ההתפתחות הכלכלית של יוון בשנת 2023.

כוח העבודה המשכיל ביוון עם כ-46.4% בעלי תארים להשכלה גבוהה, ו- 7% בעלי תואר שני או דוקטורט. בנוסף, 69.5% מהמבוגרים ביוון מדברים לפחות שפה זרה אחת, ו -64.5% מדברים על אנגלית, מה שמדגים את הזמינו הגבוהה של לעסקים בינלאומיים.

כמו כן, גם ההשקעות הזרות ביוון חוו צמיחה משמעותית בשנים האחרונות עם זרם מארה"ב, כאשר כבר בשנת 2022 ארה"ב הייתה המקור השמיני בגודלו להשקעות זרות ישירות ביוון, בזכות השקעות של חברות ענק, ביניהן מיקרוסופט, גוגל, פייזר ואמזון Web Services.

נכון להיום, בשנת 2023 חיים ביוון כ-4,100 יהודים. לקהילה היהודית קשר ארוך שנים עם ישראל, והם ממשיכים ליהנות ממעמד חשוב בחיים החברתיים והפוליטיים של יוון, וגם ברשת הכוללת של הפזורה היהודית.

מיסוי מקרקעין ביוון

מס המקרקעין ביוון (ENFIA) מוטל כל שנה החל מה-1 לינואר על נכסי נדל"ן בבעלות יחידים או ישויות משפטיות. הוא מכסה זכויות קניין שונות, כולל בעלות, זכויות שימוש ואחזקה, כמו גם שטחים נוספים כמו מקומות חניה או בריכות שחייה שהם חלק מהרכוש המשותף.

ה- ENFIA המשולם על ידי יחידים מופחת בהתאם לערך הכולל של רכושם הכפוף למס, כדלקמן:

  • עבור נכס בשווי כולל של עד 100,000 יורו – הפחתה של 30%;
  • עבור נכס בשווי כולל של עד 150,000 יורו – הפחתה של 25%;
  • עבור נכס בשווי כולל של עד 250,000 יורו – הפחתה של 20%;
  • עבור נכס בשווי כולל של עד 300,000 יורו – הפחתה של 15%;
  • עבור נכס בשווי כולל של עד 400,000 יורו – הפחתה של 10%.

כדי לחשב את הערך הכולל של הנכס, משמיטים זכויות על חלקות קרקע מחוץ לאזור העיר. ENFIA משולמת בסכום חד פעמי אחד או בפריסה לעשרה תשלומים חודשיים. העברת נכס דורשת הוכחה כי מס ENFIA שולם במשך חמש השנים האחרונות, והבעלים הנוכחי אחראי להבטיח את הסדרת המס גם כן. אם הנכס מועבר כאמור, הן הבעלים המקוריים והן הבעלים החדשים חייבים בכל מס שלא שולם.

העברת כספים מישראל ליוון

בהתאם לסעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה, כל העברת תשלומים מישראלי לאדם שאינו תושב ישראל, חייבת בניכוי מס במקור של 25%. פקיד השומה, להתיר את העברת הכספים בהקטנת או ביטול הניכוי במקור. משרדנו מטפל בנושאי ניכוי במקור מול רשות המסים.

לאור העבודה שיש בין שתי המדינות אמנה למניעת כפל מס, יש אפשרות להגיש טופס הצהרה (טופס מס' 2513/2 – הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי ממס במקור), ותוך עמידה בתנאים מסוימים, תהיה אפשרות להעביר את התשלום ללא ניכוי מס במקור וללא אישור רשות המיסים.

במתן ייעוץ בנוגע להעברת כספים לחו"ל, בנוסף לנושא ניכוי המס במקור, משרדנו מטפל בדרישות הבנקים הזרים, כגון אישור רואה חשבון בנוגע לתשלום מיסים ובוחן פעולות הנוספות הנדרשות לאור הסטנדרט האחיד של CRS בין המדינות – חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות המתבצעים תחילה באמצעות הבנקים ולאחר מכן בין רשויות המס של שתי המדינות.

כמו כן, בנקים מערימים קשיים רבים וגובים עמלות גבוהות על המרת שקלים למטבעות אחרים, לכן חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום לפני העברת הכספים – צרו קשר.

למידע נוסף על העברות כספים לחו"ל לחצו כאן.

סוגי ישויות עסקיות ביוון

שותפות כללית

הסכם עסקי שנעשה על ידי שני יחידים או יותר שבו כל הנכסים או הרווחים משותפים להם.

שותפות מוגבלת

הסכם עסקי שנעשה על ידי שני שותפים או יותר, והם חבים בחובות החברה בהתאם לסכום השקעתם בלבד.

חברה בע"מ

זוהי הישות העסקית הפופולרית ביותר ביוון, והיא מציעה גמישות מכיוון שבעלי המניות או הדירקטורים אינם נדרשים להיות תושבי יוון כדי להקים חברה בע"מ. קיימת דריה להון התחלתי מינימלי בשווי 4,500 יורו, וההון הרשום מורכב מתרומות שבוצעו על ידי בעלי המניות. בעלי המניות נושאים באחריות לכל חלק שלא שולם מתרומותיהם שנרשם ברשם החברות.

חברת "החברה האנונימית"

להקמת ישות עסקית זו דרוש לפחות בעל מניות אחד ושלושה דירקטורים, אשר יכולים להיות הן יחידים והן ישויות משפטיות.  דירקטורים ובעלי מניות יכולים להיות מכל לאום ואינם נדרשים להיות תושבי יוון. זוהי ישות משפטית נפרדת, קרי בעלי המניות חבים בחובות החברה ובלבד בהתאם להון שהשקיעו. כמו כן, קיימת דרישה להון התחלתי מינימלי של 60,000 יורו.

חברה פרטית מוגבלת חדשה

הוצגה לראשונה בחוק היווני בשנת 2012, סוג זה של ישות עסקית בבעלות פרטית מגביל את אחריות הבעלים בהתאם למניותיהם. החוק אוסר על מסחר פומבי במניות ומגביל את החברה למקסימום של 50 בעלי מניות.

חוקי תמריצים ביוון

  • זיכוי מס זר: ניתן לנכות מיסים ששולמו בחו"ל כנגד מיסים ביוון , אך רק עד לשיעור המס היווני הסטנדרטי.
  • מיסוי נדחה: עבור גופים כמו בנקים וחברות ליסינג, הטבות המס יכולות להיות מומרות לזיכויים תמורת מניות לממשלת יוון.
  • תמריצים לשיפור התעסוקה: מעסיקים יכולים לקבל העלאה של 50% בניכויי מס לעובדים מסוימים בתנאים ספציפיים, עד פי 14 משכר המינימום לעובדים מעל גיל 25.
  • הוצאות מחקר: חברות יכולות לנכות 100% מעלויות המחקר המדעי והטכנולוגי שלהן, כולל פחת של ציוד בשימוש. הפסדים מניכויים אלה יכולים להתבצע עד חמש שנים קדימה.
  • תמריצי פטנטים: רווחים מניצול פטנטים בינלאומיים פטורים ממס הכנסה לתקופה של עד שלוש שנים, בהתאם להוצאות המו"פ של החברה עבור הפטנט.
  • חוק השקעות אסטרטגיות: תומך בהשקעות גדולות לטובת המשק והסביבה. חוק זה מציע תמריצים כמו פטורים ממס, מענקים ורישוי במסלול מהיר להשקעות מסוימות.
  • קטגוריות השקעה: השקעות מסווגות לפי גודל, ענף והשפעתן. חלקן זכאיות להקלות מס מיוחדות, מענקים במזומן או מימון מו"פ.

תמריצים אלה נועדו לעודד השקעות, מחקר ויצירת מקומות עבודה ביוון.

מדינות איתן ליוון יש אמנה למניעת כפל מס

אוזבקיסטן

אלבניה

גיאורגיה

טורקיה

מלטה

סלובקיה

צ'כיה

שוויץ

אוסטריה

אסטוניה

דנמרק

יפן

מצרים

סן מרינו

צרפת

אוקראינה

ארמניה

דרום אפריקה

ישראל

מקסיקו

ספרד

קטאר

אזרבייג'ן

ארצות הברית

דרום קוריאה

כווית

מרוקו

סרביה ומונטנגרו

קנדה

איחוד האמירויות

בולגריה

הודו

לוקסמבורג

נורבגיה

ערב הסעודית

קפריסין

איטליה

בוסניה והרצגובינה

הולנד

לטביה

סין

פולין

קרואטיה

איסלנד

בלגיה

הונגריה

ליטא

סינגפור

פורטוגל

רומניה

אירלנד

בריטניה

טוניסיה

מולדובה

סלובניה

פינלנד

רוסיה

מאמרים נוספים בנושא יוון:

ליצירת קשר

שערי מטבע

מדינות נוספות

מאמרים פופולאריים

להתייעצות עם מומחה במסים