ישראל – איטליה אמנת מס

ישראל - איטליה אמנת מס

ישראל – איטליה אמנת מס

Italy flag

UTC:
עיר הבירה:
שפה רשמית:
אוכלוסיה:
מטבע:
קוד חיוג:
סיומת אינטרנט:

2+
רומא
איטלקית
59,280 מיליון
יורו
39+
it.

ידיעות עדכניות

יחסי ישראל – איטליה

איטליה וישראל כוננו לראשונה יחסים דיפלומטיים עוד בשנת 1948, ומאז הן משתפות פעולה בתחומים שונים. למשל, לשכת המסחר בין שתי המדינות הוקמה בשנת 1955 וקיבלו הכרה רשמית בשנת 1993, ואפשרה פיתוח ביחסי המסחר בין השתיים. בנוסף, נחתמו כמה הסכמים בילטרליים לקידום שיתופי פעולה בתחומים השונים והמדינות אף קיימו ביקורים ממלכתיים הדדיים רמי דרג. יש לציין כי שתי המדינות חיזקו את שיתוף הפעולה ביניהן בשותפויות סחר בשנים האחרונות, כאשר בשנת 2022 ישראל ייצאה לאיטליה סחורות ושירותים בהיקף של 1.25 מיליארד דולר, והייצוא מאיטליה לישראל הגיע לשווי של -3.72 מיליארד דולר.

פרטי שגרירות איטליה בישראל

כתובת: רח' המרד 25, תל אביב-יפו, 6812508
טלפון: 03-5301901
כתובת מייל: consolato.telaviv@esteri.it
אתר: לחץ כאן

פרטי שגרירות ישראל באיטליה

כתובת: Via Michele Mercati 14, 00197,Roma
טלפון: 636198586(0)39+
מייל: Consular1@roma.mfa.gov.il ו –  consular2@roma.mfa.gov.il 
אתר: https://embassies.gov.il/roma-he/Pages/address.aspx

פעילות עסקית באיטליה

איטליה מציעה סביבה עסקית דינמית ומגוונת, מה שהופך אותה ליעד אטרקטיבי עבור יזמים ומשקיעים זרים. למדינה בסיס תעשייתי חזק, במיוחד במגזרים כמו אופנה, רכב, ייצור ועיצוב. בנוסף, עם שוק צרכני בעל אוכלוסייה של מעל 60 מיליון איש, איטליה מספקת לעסקים בסיס כלכלי משמעותי, ומציעה הזדמנויות צמיחה ורווחיות פוטנציאליות. מיקומה האסטרטגי של איטליה בלב אירופה מציב אותה כשער לשווקים האירופיים, מה שהופך אותה לבסיס אידיאלי לעסקים המעוניינים להרחיב את פעילותם באירופה. עם זאת, חשוב לציין כי לאיטליה יש נהלים רגולטוריים וביורוקרטיים ייחודיים משלה שעל עסקים חדשים לעמוד בהם. משכך, הבנת התרבות העסקית המקומית, חיפוש ייעוץ משפטי ופיננסי מתאים ובניית קשרים עם שותפים מקומיים יכולים לשפר מאוד את סיכויי ההצלחה של עסקים הפועלים באיטליה.

הסכמים בילטרליים ומוליטרליים בין איטליה לישראל

 

בין ישראל ואיטליה נחתמו מספר הסכמים:

  1. האמנה למניעת כפל מס;
  2. האמנה לביטוח לאומי.

האמנה לביטוח לאומי

בשנת 2015 חתמו ישראל ואיטליה על אמנה בדבר ביטוח לאומי. האמנה נכנסה לתוקף ב-1 בדצמבר 2015. מטרת האמנה היא להסדיר את זכויותיהם הסוציאליות של יחידים העוברים מישראל לאיטליה ולהיפך.

לקריאת ההסכם באנגלית לחצו כאן.

אמנה למניעת כפל מס בין ישראל לאיטליה

אמנה למניעת כפל מס היא הסכם בילטראלי, אשר במסגרתו קובעות שתי מדינות את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס בין המדינות.

אמנת המס הבילטראלית בין ישראל לאיטליה נחתמה בשנת 1968, ונכנסה לתוקף בתאריך 08/08/1973.

קישור להסכם בעברית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

תחולת ה-MLI

האמנה המולטילטרלית, הMLI-, היא מנגנון אוטומטי לתיקון אמנות המס הבילטרליות כאשר על מנת להחילה, על שתי המדינות לחתום על האמנה המולטילטרלית ולאשר את החלתה בדין הפנימי שלהן. גם ישראל וגם סלובניה חתמו על האמנה המולטילטרלי MLI בשנת 2017. איטליה טרם אשררה את האמנה  ואילו ישראל אשררה את האמנה בתאריך 01/01/2019.

תושבות לצורכי מס באיטליה

 

תושבות של יחיד

ב2024 תוקן החוק לעניין תושבות לצורכי מס באיטליה, כאשר יחידים ייחשבו לתושבי איטליה לצורכי מס אם הם עומדים בלפחות אחד הקריטריונים הבאים במהלך שנת המס הרלוונטית:

  • הם שוהים פיזית באיטליה;
  • בית הקבע שלהם ממוקם באיטליה, או
  • יש להם קשרים חברתיים ומשפחתיים חזקים באיטליה.

למידע נוסף כיצד יחיד יחשב תושב ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

תושבות של חברה

חברה תחשב לתושבת איטליה לצורכי מס אם במשך רוב שנת המס, מתקיימים אחד מהקריטריונים הבאים:

  • משרדה הרשום של החברה נמצא באיטליה;
  • מקום קבלת ההחלטות האפקטיביות (והאסטרטגיות) שלה נמצא באיטליה.
  • מקום הניהול האפקטיבי שלה שבו מתבצע הניהול היומיומי נמצא באיטליה.

חברה זרה נחשבת גם כתושבת מס באיטליה אם:

  • היא נשלטת במישרין או בעקיפין על ידי תושבי איטליה לצורכי מס;
  • רוב חברי הדירקטוריון שלה הם תושבי איטליה לצורכי מס.

למידע נוסף כיצד חברה תחשב תושבת ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

מערכת המיסוי באיטליה

מס הכנסה: 23% – 43%

מס חברות וסניפים: חברות באיטליה כפופות למדיניות מס בעלת מבנה כפול: מס חברות (IRES) בשיעור של 24%; מס של הוועדה המחוזית לפעילות יצרנית (IRAP) בשיעור 3.9%.

מע"מ: 22%

מס רווח הון: 26%

ניכוי מס במקור

 

איטליה – שיעור המס בדין הפנימי

ישראל – שיעור המס בדין הפנימי

שיעור מס לפי האמנה

מס הכנסה אישי (מדרגות מס)

0 יורו – 28 יורו = 23%

 

28,001 יורו – 50,000 יורו = 35%

 

מעל 50,000 יורו = 43%.

עד 50%

 

 

מס חברות

24% ו-3.9%

23%

 

מס רווח הון

26%

25%-30%

(בתוספת מס יסף של 3% לבעלי שכר גבוה)

 

מס סניף

24% ו-3.9%

23%

 

ניכוי מס במקור

(תושב חוץ)

דיבידנדים

26%

 

25% או 30%

 

10% / 15%

ריבית

26%

15%/25%/23%

10%

תמלוגים

30%

23%-40%

0% / 10%

מע"מ

22%

17%

 

מס ירושה ומס עיזבון באיטליה

בהתאם לכללים באיטליה, מוטל מס ירושה על היורש, והיורש אף יחויב בחובות המנוח בהתאם לחלקו בירושה. להלן שיעורי מס הירושה באיטליה:

  •  מס בשיעור של 4% חל על שווי מניה שניתנה לבן זוג, להורים או לילדים (עד ארבעה דורות), אך רק אם ערך המניות עולה על 1,000,000 אירו.
  •  מס בשיעור של 6% חל על מניות שניתנו לאחים (אחים ואחיות) אם ערך המניות עולה על 100,000 אירו. שיעור זה חל גם על קרובי משפחה אחרים (עד משפחה מדרגה רביעית) ועל בני / בנות הזוג של הצאצאים על כל סכום.
  •  מס בשיעור של 8% חל על מניות שניתנו ליחידים ללא קשר משפחתי למנוח, על כל סכום.

אם המוטב הוא נכה עם דרגת נכות גבוהה, כפי שמוגדר בחוק מס '104 משנת 1992, סף הפטור יעלה ל -1.5 מיליון יורו.

רילוקיישן לאיטליה

תהליך מעבר למדינה חדשה עשוי להיות מרתיע, אך עבור ישראלים העוברים לאיטליה, המעבר בדרך כלל חלק יותר בשל הקהילה היהודית התוססת במדינה. רוב הישראלים שעוברים לאיטליה מתיישבים בערים כמו רומא, מילאנו ופירנצה, שבהן קהילות יהודיות גדולות עם בתי כנסת, מתנ"סים וארגוני תרבות קהילתיים. קהילות אלה מציעות מגוון שירותים ומשאבים כדי לסייע לישראלים ולמהגרים יהודים אחרים לעבור בצורה חלקה יותר את הרילוקיישן לאיטליה. כך, קהילות יהודיות רבות מציעות שיעורי שפה ואירועי תרבות שיכולים לסייע לעולים חדשים להשתלב בחברה האיטלקית ולהבין את התרבות המקומית.

בנוסף, קהילות אלה יכולות לספק תחושה של קהילתיות ותומכת לישראלים שחיים רחוק ממשפחתם ומחבריהם בישראל. כמובן, כמו בכל מעבר למדינה חדשה, יש לקחת בחשבון גם תהליכים בירוקרטיים למיניהם. למשל, קבלת אשרות וניירת הדרושים לביסוס תושבות במדינה. בשל המורכבות הטמונה בהליך הרילוקיישן, מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום על מנת להבטיח נחיתה רכה ככל שניתן.

מיסוי מקרקעין באיטליה

בשנת 2020 התממשה רפורמה במערכת מיסוי מקרקעין, ובהתאם לכך נכסי מקרקעין באיטליה חייבים במס רכוש עירוני (Imposta Municipale Unica או IMU). IMU הוא מס רכוש החל מדי שנה על הערך של הנכס הרלוונטי, כפי שנקבע על ידי משרד המקרקעין המקומי, בשיעור 5% והוא יוכפל על ידי מקדמי שערוך ספציפיים. כללים מיוחדים ניתנים לחישוב שווי הקרקע. שיעורי המס של IMU קבועים על ידי הממשלה וחלים בדרך כלל על בתים שניים, נכסים ריאליים מסוימים שאינם מגורים עיקריים (ב -0.86%), וקרקעות (בשיעור של 0.7%)

העברת מקרקעין– עסקאות מקרקעין טעונות רישום על פי חוק באיטליה. רכישת בית מגורים כרוכה במס רישום בשיעור 2%. כאשר נכס אינו בית מגורים,  יש לשלם מס רישום בשיעור 9%, ובמקרה של עסקה המערבת קרקע, שיעור המס יהיה 12%.

העברת כספים מישראל לאיטליה

בהתאם לסעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה, כל העברת תשלומים מישראלי לאדם שאינו תושב ישראל, חייבת בניכוי מס במקור של 25%. פקיד השומה, להתיר את העברת הכספים בהקטנת או ביטול הניכוי במקור. משרדנו מטפל בנושאי ניכוי במקור מול רשות המסים. 

לאור העבודה שיש בין שתי המדינות אמנה למניעת כפל מס, יש אפשרות להגיש טופס הצהרה (טופס מס' 2513/2 – הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי ממס במקור), ותוך עמידה בתנאים מסוימים, תהיה אפשרות להעביר את התשלום ללא ניכוי מס במקור וללא אישור רשות המיסים. 

במתן ייעוץ בנוגע להעברת כספים לחו"ל, בנוסף לנושא ניכוי המס במקור, משרדנו מטפל בדרישות הבנקים הזרים, כגון אישור רואה חשבון בנוגע לתשלום מיסים ובוחן פעולות הנוספות הנדרשות לאור הסטנדרט האחיד של CRS בין המדינות – חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות המתבצעים תחילה באמצעות הבנקים ולאחר מכן בין רשויות המס של שתי המדינות.

כמו כן, בנקים מערימים קשיים רבים וגובים עמלות גבוהות על המרת שקלים למטבעות אחרים, לכן חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום לפני העברת הכספים – צרו קשר.

למידע נוסף על העברות כספים לחו"ל לחצו כאן.

סוגי ישויות עסקיות באיטליה

חברה בע"מ- חברה בע"מ היא ישות אידיאלית לעסקים קטנים עד בינוניים, כאשר אחד המאפיינים המרכזיים שלה הוא שאחריות בעלי המניות מוגבלת בהתאם לסכום שהשקיעו. מבנה זה מספק הגנה משפטית מפני נכסים אישיים של בעלי המניות כנגד חובות עסקיים של החברה.

חברת מניות משותפת- חברת המניות המשותפת אידיאלית עבור חברות גדולות יותר, במיוחד אלה הנסחרות בבורסה לניירות ערך. סוג זה של חברה דורש סכום גבוה יותר של הון התחלתי מינימלי ומבנה ההנהלה שלו פורמלי יותר, מה שהופך אותו מתאים יותר לפעילות עסקית משמעותית.

שותפות כללית- בשותפות כללית, כל השותפים חולקים אחריות בלתי מוגבלת  בחובות והתחייבויות השותפות, ומעורבים ישירות בניהול העסק. רווחים והפסדים מחולקים בין השותפים, מה שיכול לעודד גישה שיתופית לפעילות העסקית.

שותפות מוגבלת- השותפות המוגבלת מורכבת משותפים כלליים, שלהם אחריות בלתי מוגבלת, ושותפים מוגבלים, שאחריותם מוגבלת בהתאם לסכום השקעתם. מבנה זה מאפשר שילוב של ניהול אקטיבי והשקעה תוך שמירה על הנכסים האישיים של השותפים המוגבלים.

בעלות יחיד- סוג זה של עסק נמצא בבעלות ומנוהל על ידי אדם יחיד, מה שהופך אותו לעסק פשוט להקמה ותפעול. עם זאת, בעלות אישית נושאת את החיסרון של אחריות אישית בלתי מוגבלת, כלומר הנכסים האישיים של הבעלים נמצאים בסיכון אם העסק נקלע לחובות.

חוקי תמריצים באיטליה

בפברואר 2023 אישרה מועצת השרים של איטליה הקמת "קוד תמריצים" חדש שמטרתו לצמצם את הפיצול של מדיניות התמריצים הנוכחית ולשפר את יעילות הצעדים לעסקים.

עיקרי הרפורמה כוללים:

  • זיכוי מס זר: חברות איטלקיות יכולות לתבוע החזר מס עבור הכנסות ממקור זר החייבות במס בחו"ל, והזיכוי מוגבל בנמוך מבין שיעורי המס (באיטליה או בחו"ל). כמו כן, ניתן לבצע זיכוי מס רטרואקטיבי עד 8 שנים מקבלת ההכנסות.
  • פטור ממס: פטור ממס של 50% על IRES ו- IRAP זמין עבור פעילויות עסקיות שהוחזרו ממדינות שאינן חברות באיחוד האירופי, תקף לשנת האישור מחדש ולחמש השנים הבאות. כמו כן, רואי לציין כי חלים תנאים מסוימים ותקופות ניטור וביקורת.
  • זיכוי מס עבור רווחי הון חדשים: כל הארגונים יכולים ליהנות מזיכוי מס עבור השקעות הון חדשות, עם שיעורים משתנים בהתאם לסכומי וזמני ההשקעה.
  • תמריצים להשקעות '4.0': קיימת זכאות להחזרי מס עבור נכסים מוחשיים ובלתי מוחשיים ספציפיים, כאשר ההטבה תלויה בשווי ההשקעה והעיתוי שלה.
  • החזרי מס בגין מחקר ופיתוחים וחדשנות טכנולוגית: קיימות נקודות זיכוי ממס עבור פרויקטים של מו"פ וחדשנות, עם תעריפים מוגדלים עבור פעילויות ספציפיות המכוונות לייצור אקולוגי.
  • זיכויי מס באזור כלכלי מיוחד: קיימת מדיניות מיוחדת של החזרי מס עבור השקעות בדרום איטליה, בשיעורים המשתנים בהתאם לגודל החברה ומיקומה.
  • החזרי מס על קמפיינים פרסומיים: עסקים יכולים לתבוע החזרי מס על הוצאות פרסום מוגברות, במיוחד אם הן גדולות מההוצאות של השנה הקודמת.
  • משטרי תיבות פטנטים: קיימים שני משטרים: מערכת ישנה מבוססת רווח ומערכת חדשה מבוססת עלות המכירה בניכוי מס של 110% בגין הוצאות מחקר ופיתוח מזכות.
  • ניכוי גבוה לעובדים חדשים: ניכוי גבוה ב-20% להוצאות עבור עובדים חדשים.

מדינות איתן לאיטליה יש אמנה למניעת כפל מס:

אוגנדה

אלבניה

ברזיל

ווייטנאם

כווית

מרוקו

פולין

קנדה

אוזבקיסטן

אלג'יריה

בריטניה

ונצואלה

לבנון

נורבגיה

פורטוגל

קפריסין

אומן

אסטוניה

ג'מייקה

זמביה

לוקסמבורג

ניו זילנד

פיליפינים

קרואטיה

אוסטריה

אקוודור

גאורגיה

חוף השנהב

לטביה

סוריה

פינלנד

רומניה

אוסטרליה

ארגנטינה

גאנה

טוניסיה

ליטא

סין

פנמה

רוסיה

אוקראינה

ארמניה

גרמניה

טורקיה

מאוריציוס

סינגפור

פקיסטן

שוודיה

אורוגוואי

ארצות הברית

דנמרק

טנזניה

מוזמביק

סלובניה

צ'ילה

שוויץ

אזרבייג'ן

אתיופיה

דרום אפריקה

טרינידד וטובגו

מולדובה

סלובקיה

צ'כיה

תאילנד

איחוד האמירויות הערביות

בולגריה

דרום קוריאה

יוגוסלביה

מלזיה

סן מרינו

צרפת

 

איחוד הרפובליקות הסוציאליסטיות

בלגיה

הודו

יוון

מלטה

סנגל

קולומביה

 

אינדונזיה

בלרוס

הולנד

יפן

מצרים

ספרד

קונגו

 

איסלנד

בנגלדש

הונג-קונג

ירדן

מקדוניה

סרילנקה

קזחסטן

 

אירלנד

ברבדוס

הונגריה

ישראל

מקסיקו

ערב הסעודית

קטאר

 

 

לקריאה סוגיות מס בעסקאות באיטליה

כנס עורכי דין בנושא:
משפט, מיסים ועסקים באיטליה
04/05/2023

ליצירת קשר

שערי מטבע

מדינות נוספות

מאמרים פופולאריים

להתייעצות עם מומחה במסים