חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ישראל – בולגריה אמנת מס

ישראל - בולגריה אמנת מס

ישראל – בולגריה אמנת מס

bulgaria flag

UTC:
עיר הבירה:
שפה רשמית:
אוכלוסיה:
מטבע:
קוד חיוג:
סיומת אינטרנט:

3+
סופיה
בולגרית
6.61 מיליון
לב בולגרי
359+
bg.

יחסי ישראל – בולגריה

היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לבולגריה כוננו עוד בשנת 1948, ושתי המדינות חתמו על הסכמים בילטרליים שונים, אשר מדגישים את היחסים הדיפלומטיים והידידותיים ביניהן. למשל, בשנת 1995 ישראל ובולגריה חתמו על הסכם לשיתוף פעולה מדעי. כך, קיימים שיתופי פעולה גלובאליים בין המדינות, בתחום המדע והתרבות, מה שמחזק עוד יותר את הקשר האסטרטגי ביניהן.

פרטי שגרירות בולגריה בישראל

כתובת: שדרות שאול המלך 8, קומה 9, תל אביב יפו.
טלפון: 03-6961361
אתר: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: Embassy.TelAviv@mfa.bg

פרטי שגרירות ישראל בבולגריה

כתובת:Geo Milev, Boulevard "Shipchenski Prohod 18 , 1113, סופיה
טלפון: +35-929033500
אתר אינטרנט: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: info@sofia.mfa.gov.il

פעילות עסקית בבולגריה

בשנים האחרונות כלכלת בולגריה צומחת באופן עקבי, וזאת הודות לחברותה באיחוד האירופי ולמחויבותה לשינויים כלכליים שישפרו את האקלים העסקי ומושכים השקעות זרות. ראוי לציין כי בבולגריה קיים משטר רגולטורי פשוט יחסית, מה שמקל על תהליך פתיחת עסק במדינה.

מיקומה האסטרטגי של בולגריה בצומת הדרכים בין אירופה לאסיה, בשילוב עם כוח עבודה מיומן במגזרים שונים כמו IT, והנדסה הופכים אותה ליעד אטרקטיבי מאוד לעסקים. יתר על כן, חברות באיחוד האירופי מאפשרת גישה לשוק הרחב של אירופה והזדמנויות מימון רבות.

הסכמים בילטרליים ומוליטרליים בין בולגריה לישראל

 
בין ישראל ומדינה נחתמו מספר הסכמים:
  1. הסכמי עידוד והגנה על השקעות
  2. האמנה למניעת כפל מס
הסכמי עידוד והגנה על השקעות

בשנת 1996 נכנס לתוקף הסכם בילטראלי בין ישראל ובולגריה, שמטרתו לתת מעטפת הגנה משפטית לפעילות משקיעים והשקעות מסיכונים שאינם מסחריים. כמו כן, עידוד השקעות של ישראלים בבולגריה ולהיפך על ידי יצירת אקלים השקעות נוח ובטוח.

קישור להסכם באנגלית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

אמנה למניעת כפל מס בין ישראל לבולגריה

אמנה למניעת כפל מס היא הסכם בילטראלי, אשר במסגרתו קובעות שתי מדינות את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס בין המדינות.

אמנת המס הבילטראלית בין ישראל לבולגריה נחתמה בשנת 2000, ונכנסה לתוקף בתאריך 31/12/2000.

קישור להסכם בעברית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

תחולת ה- MLI

האמנה המולטילטרלית, הMLI-, היא מנגנון אוטומטי לתיקון אמנות המס הבילטרליות כאשר על מנת להחילה, על שתי המדינות לחתום על האמנה המולטילטרלית ולאשר את החלתה בדין הפנימי שלהן. גם ישראל וגם בולגריה חתמו על האמנה המולטילטרלי MLI בשנת 2017. בולגריה אשררה את האמנה ב01/01/2023 ואילו ישראל אשררה את האמנה בתאריך 01/01/2019. משמעות הדבר היא שהאמנה בין ישראל ובולגריה השתנתה אוטומטית בהתאם לאמנת הMLI ובכפוף להסתייגויות שקבעו שתי המדינות, החל מתאריך ה – 01/01/2023.

תושבות לצורכי מס בבולגריה

 
תושבות של יחיד

יחיד ייחשב לתושב בולגריה לצורכי מס, אם הוא עומד בקריטריונים הבאים:

  1. יש לו כתובת קבועה במדינה;
  2. הוא מתגורר בבולגריה יותר מ-183 ימים בתקופה של 12 חודשים רצופים;
  3. הוא עובד ממשלה בחו"ל או עובד עבור מפעילים בולגריים אחרים, או מעסיקים שמנגנון הניהול האפקטיבי שלהם נמצא בבולגריה.

למידע נוסף כיצד יחיד יחשב תושב ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

תושבות של חברה

חברה תחשב תושבת בולגריה לצורכי מס אם היא התאגדה בבולגריה.

למידע נוסף כיצד חברה תחשב תושבת ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

מערכת המיסוי בבולגריה

רשות המיסים במדינה נקראת ה-National Revenue Agency.

מס הכנסה: 10%

מס חברות וסניפים: 10%

מע"מ: 20%

מס רווח הון: 10%

ניכוי מס במקור

 

בולגריה – שיעור המס בדין הפנימי

ישראל – שיעור המס בדין הפנימי

שיעור מס לפי האמנה

מס הכנסה אישי (מדרגות מס)

10%

עד 50%

 

 

מס חברות

10%

23%

 

מס רווח הון

10%

25%-30%

(בתוספת מס הכנסה חריג לבעלי שכר גבוה ב-3%)

 

מס סניף

10%

23%

 

ניכוי מס במקור

(תושב חוץ)

דיבידנדים

5%

 

25% או 30%

 

7.5%, 10%, 12.5%

ריבית

10%

15%/25%/23%

0%, 5%, 10%

תמלוגים

10%

23%-40%

7.5% עד 12.5%

מע"מ

9% עד 20%

17%

 

מס ירושה ומס עיזבון בבולגריה

בבולגריה קיים מס ירושה על עזבון של אזרח בולגרי שנפטר, בין אם הנכס ממוקם בבולגריה או בחו"ל, ועל נכסים של תושב זר שנפטר הממוקמים בתוך בולגריה. העזבון יכלול את כל נכסי המקרקעין, מטלטלין, זכויות הקניין וההתחייבויות שהיו שייכים לנפטר בעת הירושה.

שיעורי המס עבור בני משפחה מדרגה ראשונה כמו אחים וילדים יהיו בין 0.4%-0.8% עבור ירושה ששוויה עולה על 250,000 לב בולגרי, בעוד מי שאינו בן משפחה קרוב יחולו עליו שיעורי מס שנעים בין 3.3%-6.6%. מס הירושה מנוהל על ידי פקידי עירייה על פי חוק נוהל מס וביטוח לאומי.

קיימים גם פטורים ממס ירושה על נכסים שנרכשו על ידי המדינה, העיריות, ארגוני חינוך ותרבות, הצלב האדום הבולגרי ועמותות שונות. כמו כן, תרומות לטיפולים רפואיים, סיוע הומניטרי ומוסדות דת פטורות גם הן ממס.

רילוקשיין לבולגריה

לרילוקיישן ובניית עסק בבולגריה יתרונות רבים, בין היתר מיקומה האסטרטגי אשר מאפשר גישה למסחר עם מדינות המזרח התיכון ורוסיה, עלות מחיה נמוכה וכוח עבודה משכיל ומיומן. כמו כן, שיעורי מס החברות בבולגריה עומד על 10% בלבד, והוא אחד הנמוכים באירופה. חברותה של בולגריה באיחוד האירופי מאפשרת ניידות בין מדינות אירופה השונות ומסחר חופשי, מה שהופך את בולגריה לאטרקטיבית עבור סטרטאפים. כמו כן, העלויות הנמוכות שבעשיית עסקים במדינה גם הן מושכות אליה משקיעים זרים מכל העולם.

בבולגריה אוכלוסיה יהודית המונה בין 2,000 ל-6,000 איש, אשר חוותה צמיחה משמעותית ותחייה תרבותית כוללת בשנים האחרונות.

מיסוי מקרקעין בבולגריה

בבולגריה קיים מס רכוש בגין קרקעות, מבנים וחלקות הממוקמים בתוך המדינה. כך, הסכום החייב במס של נכסי מקרקעין המיועדים למגורים או מסחר הנמצאים בבעלות יחיד, ייקבעו בהתאם לשווי השוק של הנכס.

עבור נכסי מגורים הנמצאים בבעלות עסקים בסיס המס יחושב באופן דומה ואילו נכסים שאינם מיועדים למגורים ונמצאים בבעלות עסק, הסכום ייקבע בהתאם לשווי השוק או ערכו הנקוב של הנכס – לפי הגבוה מביניהם.

שיעור המס נקבע על ידי מועצת העירייה, והוא נע בין 0.1% ל-4.5% משווי הנכס.

העברת כספים מישראל לבולגריה

בהתאם לסעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה, כל העברת תשלומים מישראלי לאדם שאינו תושב ישראל, חייבת בניכוי מס במקור של 25%. פקיד השומה רשאי תחת תנאים מסוימים, להתיר את העברת הכספים בהקטנת הניכוי במקור או ביטול הניכוי במקור. משרדנו מטפל מול רשות המסים בנושאי ניכוי במקור. 

כלאור העבודה שיש בין שתי המדינות אמנה למניעת כפל מס, יש אפשרות להגיש טופס הצהרה (טופס מס' 2513/2 – הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי ממס במקור), ותוך עמידה בתנאים מסוימים, תהיה אפשרות להעביר את התשלום ללא ניכוי מס במקור וללא אישור רשות המיסים. 

במתן ייעוץ בנוגע להעברת כספים לחו"ל, בנוסף לנושא ניכוי המס במקור, משרדנו מטפל בדרישות הבנקים הזרים, כגון אישור רואה חשבון בנוגע לתשלום מיסים ובוחן פעולות נוספות הנדרשות לאור הסטנדרט האחיד של CRS בין המדינות – חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות המתבצעים תחילה באמצעות הבנקים ולאחר מכן בין רשויות המס של כל שתיים מדינות.

הבנקים מערימים קשיים רבים וגובים עמלות גבוהות על המרת שקלים למטבעות אחרים, לכן חשוב להתייעץ לפני העברת הכספים – צרו קשר.

למידע נוסף על העברות כספים לחו"ל לחצו כאן.

סוגי ישויות עסקיות בבולגריה

סוגי הישויות המשפטיות הנפוצות ביותר בבולגריה הם:

  • בעלות יחיד- ישות עסקית זו מנוהלת ונמצאת בבעלות אדם אחד והיא לא נחשבת לישות משפטית נפרדת. הבעלים אחראיים באופן אישי לכל התחייבויות העסק כלפי המדינה או צדדים שלישיים.
  • חברה בע"מ- זו הישות העסקית הנפוצה ביותר בבולגריה עבור עסקים קטנים עד בינוניים, וניתן להקימה בעזרת יחיד או כמה יחידים. אחריותם של בעלי המניות מוגבלת בהתאם להון שהשקיעו, ונדרש הון התחלתי מינימאלי של 2 לב בולגרי (כיורו אחד) להקמתה.
  • חברת מניות משותפת- חברת מניות משותפת אידיאלית לעסקים גדולים יותר ומאפשרת הנפקת מניות החברה לציבור. על מנת להקים ישות זו דרושים לפחות שלושה מייסדים והון התחלתי מינימלי של 50,000 לב בולגרי (כ-25,000 יורו). אחריותם של בעלי המניות מוגבלת בהתאם להון שהשקיעו.

חוקי תמריצים בבולגריה

המסגרת המשפטית והרגולטורית בבולגריה מטרתה ליצור אקלים עסקי נוח ושוויוני עבור משקיעים מקומיים וזרים כאחד. החוקה הבולגרית וחוק קידום ההשקעות משנת 2004 (IPA) מבטיחים יחס שווה בנושאים כלכליים לעסקים מקומיים וזרים כאחד.

משקיעים זרים בבולגריה יכולים להקים חברות וליהנות מאותן זכויות כמו משקיעים מקומיים, ופרויקטים מיוחדים להשקעה יכולים להגיש בקשה ל"פרויקט תעודה להשקעה" ממשרד הכלכלה המציע הטבות כמו החזר דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות, שירותים מנהליים מזורזים ותמיכה כספית לפיתוח טכני ומקצועי.

כמו כן, ישנן שלל הטבות מס בבולגריה, בין היתר:

  • הפחתה חלקית של מס הכנסה בגין פעילות חקלאית;
  • ניכויי מס נוספים להעסקת מובטלים, נכים או קשישים לטווח ארוך;
  • החזר מס של עד 100% עבור השקעות באזורים עם אבטלה גבוהה.

חוקים ותקנות אלו מייצגים את מחויבותה של בולגריה לטפח סביבה ידידותית לעסקים, לעודד השקעות ולהבטיח הוגנות ושקיפות ביחס למשקיעים.

מדינות איתן לבולגריה יש אמנה למניעת כפל מס:

אוזבקיסטן

אלבניה

גרמניה

יפן

מלטה

ספרד

צפון קוריאה

שוויץ

אוסטריה

אסטוניה

דרום אפריקה

ירדן

מקדוניה

סוריה

צרפת

תאילנד

אוסטרליה

ארה"ב

דרום קוריאה

ישראל

מרוקו

סינגפור

קזחסטן

טורקיה

אוקראינה

ארמניה

הודו

כווית

מונטנגרו

סרביה ומונטנגרו

קנדה

זימבבואה

אזרבייג'ן

בחריין

הולנד

לבנון

מצרים

פולין

קפריסין

 

איחוד האמירויות

בלגיה

הונגריה

לוקסמבורג

מולדובה

פורטוגל

קטאר

 

איראן

בלרוס

הרפובליקה הסלובקית

לטביה

נורבגיה

פקיסטן

רומניה

 

אירלנד

בריטניה

וייטנאם

ליטא

סין

פינלנד

רוסיה

 

אלג'יריה

גיאורגיה

יוון

מונגוליה

סלובניה

צ'כיה

שוודיה

 

 

ליצירת קשר

שערי מטבע

מדינות נוספות

מאמרים פופולאריים

להתייעצות עם מומחה במסים