חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ישראל – סרביה אמנת מס

Israel Serbia Tax Treaty

ישראל – סרביה אמנת מס

serbia flag

UTC:
עיר הבירה:
שפה רשמית:
אוכלוסיה:
מטבע:
קוד חיוג:
סיומת אינטרנט:

1+
בלגרד
סרבית
6.6 מיליון
דינר סרבי
381+
rs.

יחסי ישראל – סרביה

מערכת היחסים בין סרביה לישראל מבוססת על קשר היסטורי חזק בין הקהילה הסרבית והקהילה היהודית במהלך מלחמת העולם השנייה, כאשר הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות החלו בשנת 1948, הושעו בין השנים 1967-1991, והוחזרו רשמית מיד לאחר מכן. כיום, שתי המדינות מקדמות קשרים פוליטיים חזקים, והן פועלות לצמיחה כלכלית בשלל תחומים כגון נדל"ן, חקלאות, טכנולוגיה ואקולוגיה. כמו כן, המדינות עומלות לשיתופי פעולה עתידיים נוספים בתחום הביטחון, המדע והחדשנות. 

פרטי שגרירות סרביה בישראל

כתובת: ד"ר בודנהיימר 10, תל אביב, 62008
טלפון: 03-36045535
אתר: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: http://telaviv.mfa.gov.rs/index.php

פרטי שגרירות ישראל בסרביה

כתובת: Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 47, Beograd, Serbia
טלפון: 500 643 203 11 381+
אתר אינטרנט: לחץ כאן
דואר אלקטרוני: https://embassies.gov.il/beograd/Pages/default.aspx

פעילות עסקית בסרביה

בסרביה כוח עבודה מיומן, סביבה עסקית נוחה ואיכותית ועלויות תפעול נמוכות, מה שהופך אותה למדינה אטרקטיבית עבור משקיעים זרים. כמו כן, יציבותה הפוליטית והכלכלית, תוך שיפור תשתיות דירוג עסקי בינלאומי ויצוא הפטור ממכס מקנים לסרביה יתרון תחרותי עצום, והיא משמשת כמרכז אזורי לפעילויות עסקיות שונות. במדינה קיימת מערכת ליווי ותמיכה לאורך שלבי קבלת החלטות, הכנה ומימוש למשקיעים שונים, בעיקר במגזרים כגון חקלאות, רכב, טקסטיל ואלקטרוניקה. תנאים אלו מחזקים את הדומיננטיות העסקית של המדינה, תוך הדגשת הפוטנציאל הטמון להמשך צמיחה עתידי.

זאת ועוד, רשויות מקומיות שונות במדינה מציעות אזורי תעשייה ייעודיים כתמריץ לחברות שמטרתן לייעל ולפתח את פעילותן העסקית. אזורים אלו מספקים אפשרות לרכישת קרקע בדרך פשוטה יחסית תוך בחירת מיקום גיאוגרפי אסטרטגי ותשתיות זמינות.

חמישה עשר מאזורי התעשייה הללו, בין היתר פירוט, סובוטיקה זרנג'נין ובלגרד, מהווים אזורי סחר חופשי. אזורים אלו מקנים הטבות מס שונות כגון פטור ממע"מ ופטור ממכס על ייבוא חומרים למטרות ייצוא. כמו כן, לא קיימות מגבלות לייבוא וייצוא תחת אזורים אלו, אולם סחורות המועברות מאזורי הסחר החופשי לשוק המקומי עליהן לעמוד בתקנות ייבוא כאילו היו סחורות זרות. בנוסף, למעסיקים באזורי הסחר החופשי קיימת אפשרות לשכור שטחים עסקיים, שטחי ייצור ומחסנים בתנאים נוחים.

הסכמים בילטרליים ומוליטרליים בין סרביה לישראל

 

בין ישראל וסרביה נחתמו מספר הסכמים:

  1. הסכם לעידוד והגנה על השקעות
  2. אמנה למניעת כפל מס
הסכם לעידוד והגנה על השקעות

ב6 לפברואר 2006, נכנס לתוקף הסכם בילטראלי בין ישראל וסרביה, שמטרתו לתת מעטפת הגנה משפטית לפעילות משקיעים והשקעות מסיכונים שאינם מסחריים. כמו כן, עידוד השקעות של ישראלים בסרביה ולהיפך על ידי יצירת אקלים השקעות נוח ובטוח. כך, אף לא אחד מהצדדים רשאי להפריע באופן בלתי סביר לניהול, תחזוקה שימוש, הנאה או סילוק השקעות שבוצעו על ידי משקיעים מהצד השני בשטחם.

קישור להסכם באנגלית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאן.

אמנה למניעת כפל מס בין ישראל לסרביה

אמנה למניעת כפל מס היא הסכם בילטראלי, אשר במסגרתו קובעות שתי מדינות את כללי המיסוי שיחולו על הכנסות ועל נכסים להם זיקה לשתי המדינות. בנוסף, כוללות האמנות עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס בין המדינות.

אמנת המס הבילטראלית בין ישראל לסרביה נחתמה בשנת 2018, ונכנסה לתוקף בתאריך 15/10/2019.

קישור להסכם בעברית באתר משרד האוצר ניתן למצוא כאןיש לזכור שבגלל השפעות של אמנות מוטילטרליות כמו ה-MLI, חלק מהסעיפים באמנת המס אינם בתוקף.

תחולת ה- MLI

האמנה המולטילטרלית, הMLI-, היא מנגנון אוטומטי לתיקון אמנות המס הבילטרליות כאשר על מנת להחילה, על שתי המדינות לחתום על האמנה המולטילטרלית ולאשר את החלתה בדין הפנימי שלהן. בעוד שישראל חתמה על האמנה ב2017 ואשררה אותה בשנת 2019, סרביה לא חתמה כלל על ה-MLI.

תושבות לצורכי מס בסרביה

 

תושבות של יחיד

תושבי סרביה לצורכי מס, נדרשים לשלם מיסים על הכנסותיהם שהופקו ברחבי העולם, בעוד שתושבי חוץ מחויבים לשלם מיסים על הכנסתם שהופקה בסרביה בלבד. כדי שאדם ייחשב לתושב סרביה לצרכי מס, עליו לעמוד בלפחות אחד מהתנאים הבאים:

  1. יחיד שהתגורר באופן קבוע בסרביה
  2. יחיד שהתגורר ושהה לפחות 183 ימים בשנה
  3. יחיד שעובד בחו"ל עבור תושב סרבי או ארגון בינלאומי
  4. יחיד שמרכז חייו והאינטרסים החיוניים שלו נמצאים בסרביה.

זוגות נשואים בסרביה מדווחים בנפרד לצורכי מס, ואין אפשרות למיסוי קבוצתי ליחידות משפחתיות.

למידע נוסף כיצד יחיד יחשב תושב ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

תושבות של חברה

חברה תיחשב לתושבת סרביה לצורכי מס אם היא רשומה בסרביה או מקום הניהול האפקטיבי שלה ממוקם בסרביה.

למידע נוסף כיצד חברה תחשב תושבת ישראל לצורכי מס לחצו כאן.

מערכת המיסוי בסרביה

רשות המיסים במדינה נקראת "Tax Administration" והיא חלק ממשרד האוצר.

מס הכנסה: 10%-20%

מס חברות וסניפים: 15%

מע"מ: 20%

מס רווח הון: 15%

ניכוי מס במקור

מדינה – שיעור המס בדין הפנימי

ישראל – שיעור המס בדין הפנימי

שיעור מס לפי האמנה

מס הכנסה אישי (מדרגות מס)

10%-20%

עד 50%

מס חברות

15%

23%

מס רווח הון

15%

25%-30%

(בתוספת מס הכנסה חריג לבעלי שכר גבוה ב-3%)

מס סניף

15%

23%

ניכוי מס במקור

(תושב חוץ)

דיבידנדים

25%

25% או 30%

5%, 15%

ריבית

25%

15%/25%/23%

10%

תמלוגים

20%

23%-40%

5%, 10%

מע"מ

20%

17%

מס ירושה ומס עיזבון בסרביה

מס ירושה בסרביה מחושב הן על ירושות והן על מתנות, ותעריפיו פרוגרסיביים, עם שיעורים הנעים בין 3% לנישומים מסדר ירושה שני ל-5% לנישומים בסדר הירושה השלישי ומעלה.

בנוסף למס ירושה חל מס העברה שנע בין 0.3% ל-5% על העברת מקרקעין כולל נדל"ן. ישנם מספר פטורים לפי חוק מס רכוש לחלק מהירושות/ מתנות. למשל, בני משפחה מקרבה ראשונה, כגון בני זוג והורים, בדרך כלל פטורים ממס ירושה, בעיקר במקרים בהם היורש התגורר עם המנוח בדירה אשר עוברת בירושה או אם עניינם בנכס חקלאי.

בנוסף, גם ישויות משפטיות המקבלות בירושה / מתנה רכוש למטרות צדקה זכאיות לפטור על רכוש זה.  כמו כן, כלי רכב מסוימים, לרבות אלו המשמשים להסעת חולים, לימוד נהיגה ושירותי מוניות, כמו גם כלי רכב וכלי שיט יד שנייה, עשויים להיות פטורים ממס ירושה אם יעמדו בתנאים הרלוונטיים.

ראוי לציין כי הרפובליקה של סרביה נהנית מפטור כיורשת חוקית, והחוק כולל הוראות ספציפיות להעברת מניות בתהליכי הפרטה, וכן להסדרת התחייבויות הקשורות לחסכון במט"ח ואג"ח למען פיתוח כלכלי.

רילוקשיין לסרביה

בסרביה שיעור מס ההכנסה לחברות הוא מהנמוכים באירופה, ומערכת המע"מ במדינה נוחה ותחרותית. לכן, סרביה מהווה סביבה אטרקטיבית לעסקים בינלאומיים שונים. שטחי הסחר החופשי בסרביה כאמור, ויכולות ייצוא הפטור ממס לשוק הרחב, כולל האיחוד האירופי וארה"ב, מקנה לסרביה יתרון אצל עסקים עם מערכת מחירי העברה מורכבת יחסית.

אזורי תעשייה אסטרטגיים, תהליכים יעילים והתוכנית לפיתוח ספקים שהוקמה ע"י סוכנות הפיתוח של סרביה, מדגישים את נכונותה של סרביה להקל על פעילות עסקית במדינה ועמידה בתקנות מחירי העברה בינלאומיות.

סרביה מושכת אליה עסקים רבים המחפשים סביבה נוחה וידידותית למחירי העברה, זאת תוך חקיקה מרובה בנושא וכ-65 הסכמים למניעת כפל מס עם מדינות שונות בעולם.   

מיסוי מקרקעין בסרביה

מס רכוש- תעריפי מס הרכוש בסרביה משתנים בהתאם לסוג הנישום הרלוונטי. למשל, שיעור מס הרכוש לנישומים המנהלים ספרים, יהיה כ-0.40% משווי הנכס. לעומת זאת, התעריפים של נישומים שאינם מנהלים ספרים, בנויים על בסיס שווי הנכס בדינר כדלקמן:

  1. נכס ששוויו עד 6 מיליון דינר סרבי = 0.40%
  2. נכס ששוויו 6 מיליון – 15 מיליון דינר סרבי = תעריף המס יהיה 24 אלף דינר סרבי בתוספת 0.80% מהסכום העולה על 6 מיליון דינר סרבי.
  3. נכס ששוויו 15 מיליון – 30 מיליון דינר סרבי = תעריף המס יהיה 96 אלף דינר סרבי בתוספת 1.50% מהסכום העולה על 15 אלף דינר סרבי.
  4. נכס ששוויו מעל 30 מיליון דינר סרבי = תעריף המס יהיה 321 אלף דינר סרבי בתוספת 2%.

קיימים גם פטורים ממס רכוש, בין היתר ישנו פטור לנכסים בבעלות המדינה המשמשים סוכנויות ממשלתיות, נציגויות דיפלומטיות וקונסוליות זרות, נכסים המשמשים לטקסים דתיים, אנדרטאות תרבותיות או היסטוריות ונדל"ן למטרות חינוך, רווחה חברתית או למטרות ציבוריות דומות. כמו כן, ישנן הקלות מס למשך חמש שנים עבור אדמות חקלאיות ויערות בשיקום. פטורים אלו מטרתם לתמוך בשירותים ציבוריים, מורשת תרבותית, פעילויות דתיות ומאמצי שיקום קרקע.

העברת כספים מישראל לסרביה

בהתאם לסעיף 170(א) לפקודת מס הכנסה, כל העברת תשלומים מישראלי לאדם שאינו תושב ישראל, חייבת בניכוי מס במקור של 25%. פקיד השומה רשאי תחת תנאים מסוימים, להתיר את העברת הכספים בהקטנת הניכוי במקור או ביטול הניכוי במקור. משרדנו מטפל מול רשות המסים בנושאי ניכוי במקור. 

כלאור העבודה שיש בין שתי המדינות אמנה למניעת כפל מס, יש אפשרות להגיש טופס הצהרה (טופס מס' 2513/2 – הצהרה בדבר תשלום לתושב חוץ הפטור מניכוי ממס במקור), ותוך עמידה בתנאים מסוימים, תהיה אפשרות להעביר את התשלום ללא ניכוי מס במקור וללא אישור רשות המיסים. 

במתן ייעוץ בנוגע להעברת כספים לחו"ל, בנוסף לנושא ניכוי המס במקור, משרדנו מטפל בדרישות הבנקים הזרים, כגון אישור רואה חשבון בנוגע לתשלום מיסים ובוחן פעולות נוספות הנדרשות לאור הסטנדרט האחיד של CRS בין המדינות – חילופי מידע אוטומטיים בין מדינות המתבצעים תחילה באמצעות הבנקים ולאחר מכן בין רשויות המס של כל שתיים מדינות.

הבנקים מערימים קשיים רבים וגובים עמלות גבוהות על המרת שקלים למטבעות אחרים, לכן חשוב להתייעץ לפני העברת הכספים – צרו קשר.

למידע נוסף על העברות כספים לחו"ל לחצו כאן.

 סוגי ישויות עסקיות בסרביה

  1. שותפות כללית (D) – שותפות זו נוצרת על ידי איגוד בני אדם (שני יחידים או יותר) ו/או שתי ישויות משפטיות או יותר, המסכימים לנהל עסקים יחדיו. לכלל חברי השותפות קיימת אחריות, ביחד ולחוד, לחובות והתחייבויות השותפות ולנכסיהם האישיים, אלא אם נערך הסכם חלופי עם הנושים.
  2. שותפות מוגבלת (D.K) – שותפות זו כוללת לפחות שותף כללי אחד עם אחריות בלתי מוגבלת, ולפחות שותף אחד עם אחריות מוגבלת בהתאם להון שהשקיע. השותפות עצמה אחראית לכל חובותיה ונכסיה כאחד.
  3. חברה בע"מ (O.O.D) ישות זו מוקמת על ידי יחיד או חבר בני אדם ו/או ישויות משפטיות, המחזיקים במניות החברה. לבעלי המניות אין אחריות לחובות והתחייבויות החברה, למעט מקרים של שימוש לרעה בכללי האחריות המוגבלת.
  4. חברת מניות משותפת (D) – ישות זו נוצרת על ידי יחיד או חבר בני אדם ו/או ישות משפטית אחת או יותר, כאשר הון החברה מחולק למניות בהתאם להון שהשקיעו. לבעלי המניות אין אחריות אישית לחובות החברה, למעט מקרים של שימוש לרעה בכללי האחריות המוגבלת. לחברה עצמה אחריות מלאה על חובותיה ונכסיה.
  5. סניף של חברה זרה- זו אינה ישות משפטית נפרדת, אלא סניף תחת החברה הראשית, בעל מיקום עסקי שונה מהחברה הראשית, ובו נציגים מורשים מטעמה. הסניף מנהל עסקים עם צדדים שלישיים בשם החברה.

לקריאה נוספת בנוגע למסמכים והתיעוד הדרוש לפתיחת ישות משפטית ופעילות עסקית בסרביה לחץ כאן.

חוקי תמריצים בסרביה

סרביה מציעה תמריצים והטבות מס שונות, שנועדו להפחית עלויות ולקדם תעסוקה במדינה. בין היתר, קיים תמריץ המפחית בין 65%-75% מעלויות העסקה, בהתאם למספר המשרות החדשות שנוצרו. ארגונים קטנים ובינוניים (SME) המייצרים לפחות שתי מקומות תעסוקה, נהנים מהפחתה נוספת של 75% מעלויות העסקה, והטבה זו מיועדת בעיקר לאלו הפועלים להעסיק אנשים שהיו מובטלים למשך שישה חודשים או יותר.

יתרה מכך, ניתן לקבל פטור ממס למשך 36 חודשים על משכורות ותרומותיהם של בעלי חברות בתחום החדשנות שהוקמו לפני ה31 בדצמבר 2021, כאשר שכרם של בעלי החברות הללו מוגבל ל150 אלף דינר סרבי. בנוסף, חברות המשקיעות מעל 1 מיליארד דינר סרבי, ומספקות מעל 100 מקומות עבודה, עשויות לקבל פטור ממס למשך עשר שנים. חברות שאינן בתחום החדשנות, אולם משקיעות בפרויקטים חדשניים, זכאיות גם הן להנחה של 30% מהמיסוי על הכנסותיהם, ואותו ניתן לפרוש על פני חמש שנים. תמריץ זה אף מאפשר תכנון מס אסטרטגי תוך העברת הפסדים בחישוב הרווח לצרכי מס, לשנת המס הרלוונטית וזאת למשך חמש שנים. כאמור, חבילת תמריצים ייחודית זו נוצרה כדי לעודד תעסוקה, חדשנות והשקעות בסרביה.

כמו כן, סרביה מספקת תמיכה כספית לפרויקטים המעודדים השקעה במגזר הייצור, פרויקטים המקדמים פיתוח תוכנה לשיפור מוצרים שונים, מרכזי שירות למיניהם ומימון להשקעות בתחום המזון והתיירות.

מדינות איתן למדינה יש אמנה למניעת כפל מס

אוסטריה

אלבניה

גאורגיה

יפן

מלטה

סלובניה

צרפת

רוסיה

אוקראינה

אסטוניה

דנמרק

ישראל

מצרים

סלובקיה

קוויט

שוודיה

אזרבייג'ן

ארמניה

דרום קוריאה

לוב

מקדוניה

ספרד

קזחסטן

שוויץ

איחוד האמירויות

בולגריה

הודו

לוקסמבורג

מרוקו

סרי לנקה

קטאר

תורכיה

איטליה

בוסניה

הונגריה

לטביה

נורבגיה

פינלנד

קנדה

 

אינדונזיה

בלגיה

וייטנאם

ליטא

סאן מרינו

פקיסטן

קפריסין

 

איראן

בלרוס

טוניסיה

מולדובה

סין

צ'כיה

קרואטיה

 

אירלנד

בריטניה

יוון

מונטנגרו

סינגפור

צפון קוריאה

רומניה

 

ליצירת קשר

שערי מטבע

מדינות נוספות

מאמרים פופולאריים

להתייעצות עם מומחה במסים