העברה של כספים מחו"ל לישראל היא פעולה נפוצה שיכולה לנבוע מסיבות שונות כמו קבלת כספי ירושה, מימוש נכסים, השקעות או סיוע משפחתי. ואולם, לעיתים קרובות, קבלת הכספים מחו"ל כרוכה בדרישות רגולטוריות מצד הבנקים אשר מקשות על ביצוע ההעברה. היערכות מראש עם מענה מוכן לשאלות שעשויות לעלות והכנת תיעוד מתאים תסייע לצלוח את התהליך ולמנוע עיכובים ואף הטלת סנקציות מצד הבנק.
בשנים האחרונות החשש מהלבנות הון הוביל לרגולציה נוקשה בישראל ובעולם ולחילופי מידע אוטומטיים בין מדינות רבות, במסגרת אמנות בינלאומיות, CRS ו-FATCA. בהתאם לתקנות אלה, בנקים יעבירו מידע אודות תושבים המסווגים כתושבים זרים למדינת תושבותם. תחילה הבנק יעביר את המידע לרשות המסים במדינה בה הוא ממוקם, ובהמשך למדינה הזרה. כתוצאה מכך, הבנקים דורשים פרטים רבים ומסמכים תומכים בכל העברת כסף משמעותית מחו"ל, לצד בחינה מדוקדקת של מקורות הכסף.
בעקבות האמור ובאמצעות נוהל בנקאי 411 (נוהל סיכוני הלבנת הון ומימון טרור), הבנקים נדרשו לקבוע מדיניות ונהלים לצורך ניהול סיכוני איסור הלבנת הון וליישמם כחלק בלתי נפרד מהפעילות הבנקאית.
דרישות הבנקים
בעת קבלת כספים מחו"ל, הלקוח יידרש, במקרה הצורך, לספק בין היתר את המסמכים הבאים:
- פירוט לגבי מקור הכסף – למשל, ירושה, מכירת נכס, הלוואה, מתנה וכו'.
- מסמכים תומכים – צו ירושה, חוזה מכר, תצהיר עו"ד וכו'.
- פרטים מלאים על המעביר – מסמכי זיהוי ולעיתים גם הצהרה על מקור ההון.
- אישור דיווח לרשויות המס – נדרש אישור לדיווח ותשלום מס כדין לרשויות המס בישראל ובכל מדינה בה תיתכן חבות מס כתוצאה מהעברה. ביחס למדינות הזרות, הבנק עשוי לדרוש אישור מרואה חשבון מקומי.
- אישור תושבות – אישור תושבות עבור המשלם במדינת תושבותו.
מענה לא מספק מצד מקבל התשלום או היעדר תיעוד מספק עלול להוביל לסירובו של הבנק לקלוט את הכספים ובמקרים חמורים יותר אף להקפאת החשבון ולסנקציות נוספות.
למרות שהיקף הנהלים בהקשר זה נקבע על פי הנחיות רוחביות, היישום בפועל משתנה מבנק לבנק, ובהתחשב במידת ההיכרות של הסניף עם מקבל התשלום. משכך, אנו ממליצים להיערך מראש, ככל הניתן, בכל הנוגע לקבלה של כספים מחו"ל, שכן היערכות מוקדמת עשויה למנוע הקפאת חשבון או בלימת כספים בשל חשדות. בתוך כך, כדאי להודיע לבנק על הכוונה להעביר כספים מחו"ל טרם ביצוע העברה ולוודא כי הכספים מדווחים לרשויות בישראל ובמדינה הזרה, שכן מעבר המידע בין הבנקים לרשויות המס, עשוי להציף שאלות גם מהצד של רשויות המס.
4 טיפים להעברת כספים לישראל
- הכנה מראש – ודאו כי ביכולתכם להשיב על שאלות בדבר מקור ההעברה ומהותה והכינו מראש את כל המסמכים הדרושים.
- פנייה מקדימה – על מנת להקל מראש על התהליך פנו באופן יזום לבנק טרם ביצוע ההעברה על מנת לבדוק אילו מסמכים עשויים להידרש.
- תשלום מסים – ודאו עמידה בחובות דיווח ותשלום מסים הן בישראל ביחס לכספים הנמצאים בחשבון, והן מחוץ לישראל באמצעות קבלת אישור רואה חשבון מקומי.
- התייעצות עם מומחה – במקרה הצורך, התייעצו עם רואה חשבון או עורך דין המתמחה במיסוי בינלאומי.
השלכות מיסוי בהעברת כספים מחו"ל
העברת כספים מחו"ל לישראל עשויה להיות כרוכה בחבות מס בישראל, בהתאם למקור הכספים ולסטטוס התושבות של המעביר והמקבל:
- תושבי ישראל חייבים במס על הכנסותיהם העולמיות, כולל הכנסות שמקורן בחו"ל. לכן, אם מדובר בהכנסה (כגון משכורת, דיבידנדים, ריבית או רווחי הון), יש לדווח עליה לרשויות המס בישראל ולשלם את המס המתאים.
- עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים נהנים מפטור ממס למשך 10 שנים על הכנסות שמקורן בחו"ל. עם זאת, אלו נדרשים לדווח על הכנסות ונכסים מחוץ לישראל.
- מתנות וירושות – ככלל, קבלת מתנה או ירושה בישראל אינה חייבת כיום במס בישראל, אך עשויה להיות חייבת במס במדינת המקור. חשוב לוודא שהכספים המועברים כמתנה או ירושה מדווחים כראוי במדינת המקור ולשמור תיעוד מתאים.
- אמנות למניעת כפל מס – ישראל חתומה על אמנות למניעת כפל מס עם מדינות רבות, המסדירות את זכויות המיסוי בין המדינות ומונעות מצב בו אדם משלם מס כפול על אותה הכנסה. מומלץ לבדוק האם קיימת אמנת מס רלוונטית ולהתייעץ עם מומחה מס.
העברת כספים מחו"ל לישראל הפכה למורכבת יותר בשנים האחרונות עקב הידוק הרגולציה הבינלאומית בתחום הלבנת ההון ומיסוי. עם זאת, באמצעות הבנה של הדרישות, היערכות מוקדמת והכנת המסמכים הנדרשים, ניתן לבצע העברות כספים באופן חלק וללא עיכובים מיותרים.
בכל מקרה של העברת כספים משמעותית מחו"ל, מומלץ להתייעץ מראש עם רואה חשבון או עורך דין המתמחה במיסוי בינלאומי כדי להבטיח עמידה בדרישות החוק ומניעת בעיות עתידיות.
פירמת נמרוד ירון ושות' מתמחה במיסוי בינלאומי ובעלת ניסיון רב בליווי לקוחות בכל הנוגע להעברות כספים אל ישראל ומחוצה לה. צוות המומחים שלנו יכול לסייע לכם בכל שלבי התהליך, החל מתכנון מקדים, דרך הכנת המסמכים הנדרשים ועד לטיפול בסוגיות מס מורכבות. לשיחת ייעוץ ראשונית – צרו קשר.
שאלות תשובות
מהם המסמכים הנדרשים להעברת כספים מחו"ל לישראל?
הבנקים בישראל עשויים לדרוש מסמכים שונים בהתאם למקור הכספים, כגון: צו ירושה במקרה של ירושה, חוזה מכר במקרה של מכירת נכס, תצהיר עו"ד במקרה של מתנה, ואישורי מס רלוונטיים.
האם חייבים לדווח לרשויות המס על העברת כספים מחו"ל?
יש לדווח לרשויות המס על העברת הכספים בהתאם לחוק. מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון או עורך דין המתמחה במיסוי בינלאומי לפני ביצוע ההעברה.
מה קורה אם הבנק מסרב לקבל העברה מחו"ל?
אם הבנק מסרב לקבל העברה מחו"ל, בסמכותו להקפיא את הכספים עד לבירור. במקרה כזה, יש לפנות לבנק ולברר את הסיבה לסירוב ולספק את המסמכים והמידע הנדרשים.
כיצד ניתן להימנע מעיכובים בהעברת כספים מחו"ל?
על מנת להימנע מעיכובים בביצוע העברת הכספים מחו"ל אנו ממליצים:
- ליידע את הבנק מראש על ההעברה הצפויה
- להכין את כל המסמכים הנדרשים
- לדווח כנדרש לרשויות המס בישראל ובמדינה ממנה מועברים הכספים
- להתייעץ עם מומחה למיסוי בינלאומי