כהונתו השנייה של טראמפ כנשיא ארה"ב מאופיינת במטרה ברורה: "Make America Great Again". מדיניותו הכלכלית ממוקדת בסיסמה אחת: "אמריקה תחילה", שתורגמה לשורת מהלכים דרמטיים, ובראשם הטלת מערך מכסים גורף. המכסים, עליהם הצהיר טראמפ באפריל 2025, צפויים לחול על ייבוא מ-86 מדינות, והם כוללים בתוכם גם את ישראל. המטרה ברורה: חיזוק התעשייה והייצור האמריקאים וצמצום תלות בייבוא זול.
מכסי ייבוא – ניסיון לעיצוב מחודש של הסחר האמריקאי
במסגרת המדיניות, צפויים להיות מוטלים מכסי מגן כמעט על כל המוצרים המיובאים לארה"ב. מכסי טראמפ על מוצרים מישראל עומד על שיעור של 17%, בעוד שרכבים המיוצרים מחוץ לארה"ב יחוייבו במכס בשיעור של 25%.
טראמפ מכנה את המהלך "יום השחרור" של אמריקה. לטענתו, המהלך נועד לתקן את פערי הסחר בין ארה"ב למדינות אחרות – לפיו מדינות רבות מטילות מכסים גבוהים על מוצרים אמריקניים.
להרחבה מאתר הבית הלבן על מדיניות הסחר האמריקאית – לחצו כאן; לראיון עם מזכיר האוצר האמריקני סקוט בסנט על תוכנית המיסים – לחצו כאן; להצהרת נציג הסחר של ארה"ב על הכרזתו של טראמפ – לחצו כאן.
על רקע הדברים, משרד האוצר הוציא צו לבטל את כל המכסים המוטלים על ייבוא מארה"ב – נכון לאפריל 2025, הוחלט על הקפאת המכסים ל-90 יום. בתקופה זו צפויים להיות מוחלים מכסים מופחתים בגובה 10% בלבד.
השפעת המכסים על חברות ישראליות ומוצרים ישראלים
המכסים החדשים צפויים לפגוע במיוחד ביציבותם הכלכלית של העסקים הקטנים. חברות שתלויות בספקים אלו עלולות להסס להתקשר עמם בשל שיקולים כלכליים פרוצדורליים. השיקולים מונים בין היתר מכס בגובה 17%, שחרור מוצרים מהמכס והתנהלות מול רשויות המס האמריקאיות.
לחברות האמריקאיות עלול להיווצר תמריץ להתקשר עם חברות אמריקאיות על פני חברות ישראליות. עבור עסקים רבים התייקרותם של מוצרים מסוימים משמעה פגיעה בפעילות היצוא, ערעור הבטחת מקום עבודתם והגברת חוסר הוודאות במשק.
החמרת הרגולציה מחייבת פתרונות מיסוי מותאמים, יצירתיים ומדויקים. תכנון מס חכם, עם אנשי מקצוע בעלי ניסיון בינלאומי ומומחיות בתחום, יאפשר לחברות ישראליות להמשיך לפעול בשוק האמריקאי תוך שמירה על קשרי לקוחות קיימים והמשכיות עסקית.
איך לעקוף את מכסי טראמפ באופן חוקי?
כאשר ארה"ב מייבאת מוצרים מישראל, הסחורה נחשבת לייבוא זר, החשופה באופן מלא לנטל המכס החדש. אחד הפתרונות האפקטיביים עבור חברות ישראליות, שעשוי לצמצם את ההשפעה הישירה של גזירת המכס, הוא תכנון מס בינלאומי – כלומר, הקמת חברה בארה"ב לעקיפת המכסים.
הקמת ישות מקומית תפשט את תהליך הייבוא והמכירה ללקוחות האמריקאיים, שכן היא תהווה אסטרטגיית ייצוא לארה"ב: פעולות הייבוא ירוכזו בחברה האמריקאית שתוקם והלקוח האמריקאי יוכל להימנע מלהתמודד עם מכס ישיר ושחרור מוצרים מהמכס.
להרחבה בנושא תהליכי ייבוא בסיסיים ואופן הטיפול בהם באתר ה-CBP (שירות המכס והגנת הגבולות של ארה"ב) – לחצו כאן.
כמו כן, ישות אמריקאית תאפשר לחברה להיתפס כעסק מקומי, וכך תאפשר גישה נוחה יותר לשוק האמריקאי. תפיסה זו עשויה להקל בקבלת אישורים רגולטוריים, שיפור תנאי אשראי מספקים בארה"ב ואף לייצר יתרון בשוק המעדיף לרכוש מספק מקומי מאשר מחברה זרה.
לצד זאת, חשוב לנסח הסכמי סחר ברורים בין החברה בישראל לחברה האמריקאית שתוקם. ההסכם יגדיר תנאים לרכישת מוצרים והפצתם, את ההתנהלות במכס וכן את יחסי המסחר בין שתי החברות. כל זאת על מנת להבטיח שהמכירה ללקוח האמריקאי תתבצע באופן יעיל, בהתאם לדרישות הרגולטוריות הרלוונטיות.
תחת ההסכמים בין שתי החברות נדרש לבצע מחקר מחירי העברה (Transfer Pricing Study) בין ישראל לארה"ב, ולבחור את שיטת ההשוואה המתאימה. זאת, כדי להראות שהמחירים שנקבעו בעסקה בין צדדים קשורים עומדים בדרישות רשות המיסים האמריקאית (ה-IRS). לקריאה מקיפה בנושא לחצו כאן. מחקר מדויק ומקיף יאפשר דיווח נכון של רווחי החברות וימנע סיכון של ביקורת מס.
שיקולים משפטיים ופיננסיים בהקמת החברה האמריקאית
בעת בחירת המדינה בה תוקם החברה האמריקאית, כדאי להתחשב במספר גורמים: בראשם, יעד בו קיימת גישה למשקיעים וללקוחות פוטנציאלים, ויעד שמציע תנאים טובים יותר מבחינת גובה המס המוטל על החברה והרגולציה שתחול עליה. מדינות כמו דלאוור, וווימינג ונוודה עשויות להיות אופציות טובות.
כדאי לקחת ייעוץ משפטי כדי להבין את תהליך התאגדות החברה – בחירה נכונה של סוג החברה (LLC, S-Corp, C-Corp) תשפיע על ההתנהלות הפיננסית בעסק ועל מבנה המס של החברה. תכנון המס צריך להתחשב באמנת המס בין ישראל לארה"ב על מנת למנוע כפל מס ולמקסם את ניכויי המס הזמינים. בנוסף, עליו לעסוק באופן הדיווח הנכון לרשויות המס בישראל ובארה"ב.
להרחבה על אמנת המס בין ישראל לארה"ב לחצו כאן.
כמו כן, הייעוץ צריך לכלול התייחסות ספציפית לחלוקת הקניין הפיזי והרוחני בין החברה האמריקאית לישראלית.
סיכום
חברות שלא ינקטו באסטרטגיה מתאימה להתמודדות עם המכסים האמריקאיים שהוטלו עלולות למצוא עצמן נוטשות את השוק האמריקאי. זאת משום העלויות הגבוהות אשר מקטינות את כדאיות הלקוחות לקנות מהן.
תכנון מס חכם ומותאם אישית עשוי להפחית משמעותית את הסיכון לחשיפות מס ולסנקציות מצד רשויות המס בארה"ב ובישראל. כמו כן, הוא יאפשר בהירות בנוגע לדרך הפעולה הנכונה בשוק האמריקאי לאחר גזרותיו הכלכליות של טראמפ על ישראל.
משרד נמרוד ירון ושות' מיסוי ישראלי ובינלאומי מומחה בליווי חברות ישראליות אשר פועלות בזירה האמריקאית, החל משלב הקמת הישות המשפטית, דרך תכנון מס מדויק ועד לייעוץ בנוגע להסכמי סחר וביצוע מחקרי העברה בין החברות – זאת, כדי לאפשר לכם לפעול בשוק האמריקאי בביטחון מלא, תוך שיפור רווחיות החברה. ליצירת קשר – לחצו כאן.
הקמת חברה אמריקאית שתרכז את הליכי הייבוא והמכירה בארה"ב:

שאלות ותשובות
אילו סוגי חברות כדאי לקחת בחשבון בעת פתיחת תאגיד בארה"ב?
ישנן מספר סוגי חברות שניתן להתאגד דרכן לצורך פעילות עסקית בארה"ב. הרלוונטיות לענייננו הן:
- חברת LLC: חברה בערבון מוגבל, שהזכויות שמוענקות בה הן "זכויות חברות" ולא "מניות". בהתאם, החברים בה לא נושאים באחריות אישית להתחייבויות החברה. מבחינת רשות המיסים האמריקאית, ברירת המחדל היא כי רואים בחברה כגוף שקוף בו המיסוי יחול בהתאם לשיעור המס השולי החל על היחיד. מבחינת מס בישראל, מומלץ גם כן להתייחס לחברה כשקופה, על מנת לקבל זיכוי על המס ששולם בארה"ב. ניתן לבחור גם לאטום את החברה בארה"ב. במקרה כזה היא תהיה אטומה גם בישראל.
- חברת S-Corp: חברה שבעלי המניות בה הם אזרחים אמריקאיים, בעלי גרין קארד או ויזה מיוחדת. החברה תהא שקופה לצורכי מס אמריקאי, ולכן הכנסותיה יהיו מחויבות במס בהתאם לשיעור המס השולי של בעלי המניות בה.
- חברת C-Corp: חברה שבה נטל המס נפרד מבעלי המניות המחזיקים בה. גובה המס עומד על שיעור של 21%. החברה מקנה הגנה משפטית לבעליה.
אילו מוצרים ישראליים נפגעו מהמכסים החדשים של טראמפ?
ההשלכות הכלכליות של תעריף המכס של טראמפ משמעותיות בישראל, מדינה המתפארת בייצוא של 17 מיליארד דולר לארה"ב, בדגש על יהלומים, מכשירים אופטיים, חשמל, מכונות, ציוד אלקטרוני, תרופות וציוד רפואי. ההשפעה הכלכלית הפוטנציאלית הצפויה עומדת על 3 מיליארד דולר – שהוא 0.6 מהתמ"ג של ישראל.
איך המכסים החדשים של טראמפ ישפיעו על מחירי המוצרים המיובאים לישראל?
ישראל הוציאה צו ביטול על כל המכסים על יבוא חקלאי מארה"ב, טרם הודעתו של טראמפ על הטלת המכס. על אף שהמטרה הייתה לאותת שישראל היא שותפה כלכלית של ארה"ב ולהקדים את צעדיו של טראמפ, עדיין הוטל מכס בגובה 17%, כאמור. אף על פי כן, משרד האוצר טוען כי ההשפעה התקציבית על חקלאים ישראלים היא מינורית, שכן רוב הסחורות הנכנסות לישראל מארה"ב כבר פטורות ממכס
האם הקמת חברה אמריקאית תפתור את כל בעיות המכס?
חשוב להבין כי המכס צפוי לחול על כלל המוצרים המיובאים לארה"ב, ללא קשר למבנה בעלות של החברה המייבאת אותם. כלומר, גם חברה אמריקאית תשלם מכס בגובה 17% על מוצרים שמיובאים מישראל. לכן, יש לבחון כל מקרה לגופו – לרבות מקור הייצור של המוצר, שרשרת האספקה המובילה לארה"ב וסוגי ההסכמים בין החברות.
האם מחקר מחירי העברה הכרחי גם לעסקים קטנים?
בהחלט. כל עסקה בין צדדים קשורים – בין אם מדובר בחברה קטנה או גדולה – חייבת לעמוד בתנאי שוק הוגנים. אי עמידה בכללי ה-OECD עלול להוביל לקנסות ולשומות מס גבוהות. את התוצאה הזו ניתן למנוע באמצעות ייעוץ מקצועי וביצוע ותכנון מס מתאים מראש.