מיזוג חברות, רכישות ושינויי מבנה חברה מאפשרים לשתי חברות או יותר לאחד פעילות עסקית על ידי איחוד כל הנכסים וההתחייבויות של כל אחת מהחברות.
שינויי מבנה חברה: מיזוגים פיצולים והעברת נכסים תמורת מניות
בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה מיזוג חברות פיצולים או העברת נכסים הם אירועי מס הטומנים בחובם תשלומי מס כבדים מחד, אולם מביאים לשיפור והתייעלות בהתנהלות העסקית מאידך. ברבות השנים הכיר המחוקק ביתרונות הטמונים בשינויי מבנה כאמור ולפיכך נקבעו בפקודת מס הכנסה תנאים בהם שינויי מבנה בחברות לא יחויבו במס.
שינויי המבנה כוללים מיזוג חברות ו/או פיצולן וכן העברת נכסים מידי אדם לחברה (ו/או שותפות) בתמורה למניות (ו/או זכויות בשותפות) המוקצות כנגד העברה זאת.
מיזוג חברות
מיזוג חברות מוגדר כהעברת כל הנכסים וההתחייבויות של חברה או של מספר חברות (להלן חברה מעבירה) לחברה אחרת (להלן חברה קולטת) וחיסול החברה המעבירה ללא פירוק. לבעלי המניות של החברה המעבירה מוקצות מניות של החברה הקולטת בהתאם לשווי החברה המעבירה יחסית לשווי החברה הקולטת לאחר ההעברה, כך שלאחר המיזוג פעילות החברות המשתתפות במיזוג מרוכזת בחברה הקולטת שעל בעלי מניותיה נמנים גם בעלי המניות של החברה המעבירה.
ניתן גם לבצע מיזוג בדרך של החלפת מניות, ובלבד שלפחות 80% ממניות החברה המעבירה מועברות לחברה הקולטת ובתמורה בעלי מניותיה מקבלים מניות בחברה הקולטת. במקרה כאמור החברות המשתתפות במיזוג ממשיכות להתקיים ואין חיסול של חברות מעבירות.
יתרונות המיזוג כוללים בין היתר: יתרונות לגודל, יעילות בניצול משאבים, התארגנות לפני כניסת משקיעים ואחרים.
פיצול חברות
פיצול חברות מוגדר כהעברת נכסים והתחייבויות של חברה לחברה אחרת, חדשה או קיימת, או למספר חברות אחרות. ככלל הפיצול הוא פיצול של פעילויות כך שלאחר הפיצול.
יתרונות הפיצול כוללים בין היתר: התארגנות לפני כניסת משקיעים ובפרט כאשר לחברה המתפצלת יש מספר פעילויות ומשקיע מעוניין להצטרף לפעילות מסוימת ולאו דווקא לכל הפעילויות המתבצעות בחברה.
העברת נכסים תמורת מניות
העברת נכסים תמורת מניות בפטור ממס מתאפשרת במספר מצבים הכוללים בין היתר:
- העברת נכס מידי אדם לחברה בתמורה למניות כך שלאחר העברה יחזיק המעביר 90 אחוזים לפחות בחברה אליה הועבר הנכס (להלן חברה קולטת).
- העברת נכס בבעלות משותפת של מספר בעלים לחברה חדשה בתמורה למניות כך שלאחר העברה יחזיקו הבעלים בנכס במניות החברה בהתאם לחלקם בהחזקה בנכס. ניתן להעביר לחברה קיימת ובלבד ששיעור ההחזקה בחברה הקיימת תואמת את שיעור ההחזקה בנכס.
- ניתן להעביר נכס מחברה קיימת לחברה אחות (חדשה או קיימת) ובלבד שבעלי מניותיה זהים לבעלי המניות בחברה המעבירה (גם בשיעור ההחזקה של כל אחד מהם).
- חברה יכולה להעביר מניות שהיא מחזיקה בחברה אחרת לבעלי מניותיה ובלבד שהם חברות, וחלקו היחסי של כל בעל מניות (שהוא חברה) בחברה המועברת זהה לחלקו בחברה המעבירה. למעשה מדובר בחלוקת דיבידנד בעין כלומר חלוקת דיבידנד במניות ולא במזומן.
על מנת להנות מהפטור במועד שינויי המבנה נקבעה רשימת תנאים שיש לעמוד בהם במהלך שנתיים ממועד שינויי ובהם:
- במרבית המקרים נדרש כי שינוי המבנה הינו תכלית עסקית וכלכלית והימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותה אינה מהמטרה העיקרית של המיזוג.
- המשכיות בהחזקת הנכסים והפעילות.
- המיזוג נעשה בתמורה למניות בלבד המוקצות על ידי החברה הקולטת לבעלי מניות החברה המעבירה ובהתאם לשווי החברה המעבירה יחסית לשווי הקולטת לאחר ההעברה. ובמהלך תקופת השנתיים לא ירד חלקם של כולם או חלקם מ -25 אחוזים. (יש כוונה לבטל מגבלה זאת שתחול רטרואקטיבית על מיזוגים שבוצעו קודם לכן לגבי יתרת התקופה).
- סך הזכויות של כלל בעלי הזכויות בכל אחת מהחברות המשתתפות במיזוג, במועד המיזוג יהווה לפחות 10% משווי השוק של הזכויות בחברה הקולטת במועד האמור.
- שווי השוק של כל אחת מהחברות המשתתפות במיזוג לא יעלה על פי תשעה משווי השוק של חברה אחרת המשתתפת במיזוג, והכל במועד המיזוג. (נציין כי יש כוונה לשנות תנאי זה לפי תשע עשרה). הוראה זו לא תחול על מיזוג חברת אם עם חברת בת המוחזקת ב100 אחוזים על ידי האם.
- החברה הקולטת היא תושבת ישראל או חברה זרה שקיבלה אישור ספציפי בעניין.
- במיזוג בדרך של החלפת מניות נדרש כי לפחות 80 אחוזים מבעלי המניות של החברה המעבירה יצטרפו למהלך. (הדרישה עומדת להשתנות ל-70 אחוזים בלבד).
- כאשר לאחת או יותר מהחברות המשתתפות במיזוג ישנם הפסדים הניתנים לקיזוז לצורכי מס ערב המיזוג יש לפרוס את ההפסד על פני חמש שנים לפחות והקיזוז מוגבל ל-50% מההכנסה החייבת בשנות הפריסה. החל מהשנה השישית אין מגבלות על קיזוז ההפסדים.
- ניתן לפנות מראש לנציבות מס הכנסה לקבלת אישור מקדמי כי שינויי המבנה עומד בדרישות החוק. פניה כאמור מותנת בתשלום אגרה. עם זאת ישנם מספר שינויים המחייבים פניה לקבלת אישור מראש.
- תוך 30 יום מיום ביצוע שינויי המבנה ו/או אישורו (בין אם השינוי מחייב אישור מראש ובין אם התקיימה פניה וולונטרית לאישור) יש להגיש לפקיד השומה הודעה על שינויי המבנה מלווה בכל המסמכים והדוחות הנדרשים.
למשרדנו ניסיון רב בייעוץ ולווי של שינויי מבנה ואנו מזמינים אותכם להתייעץ עמנו בנושא.