קבלת אישור משקיע כשיר מאפשרת למשקיע ליהנות מיתרונות משמעותיים לעומת ציבור המשקיעים הרחב. היתרונות הבולטים למשקיע כשיר כוללים: רכישת ניירות ערך במחיר מוזל בשלב ההנפקה הראשוני; השתתפות בהנפקות פרטיות ואקסקלוסיביות שאינן פתוחות לציבור הרחב; והצטרפות להשקעות מתוחכמות ומעניינות, ברמות סיכון משתנות.
לצד היתרונות והפשטות בקבלת האישור, נדרש להבין את המורכבות והאחריות הנלווים לו. משרד נמרוד ירון ושות' ילווה אתכם בצורה בטוחה ומקצועית בדרך לקבלת אישור משקיע כשיר – תוך שמירה מלאה על החוק.
הגדרת משקיע כשיר בישראל
משקיע כשיר מוגדר גם כמשקיע "מתוחכם" או "מסווג". הוא בעל מומחיות, ניסיון וידע בהשקעות עתירות סיכון בשוק ההון. ביכולתו להתמודד עם השקעות מורכבות או השקעות לא מפוקחות, ולקבל לגביהן החלטה מושכלת. לכן, ההגנות הקבועות בחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 (להלן: "החוק") מתייתרות לגביו.
קיימים שני הבדלים מהותיים בין משקיע רגיל למשקיע כשיר: הראשון, משקיע כשיר חשוף להשקעות שאינן חייבות בתשקיף. שכן, תשקיף נועד להגן על ציבור המשקיעים הרחב מפני השקעות מסוכנות. זאת, באמצעות מתן מידע על טיב ההשקעה ובחינת היתרונות, החסרונות והסיכונים בה. השני, חברה המגייסת כסף לא יכולה לספור אותו כחלק מ-35 הניצעים שניתן לפנות אליהם בהצעה שאינה הצעה לציבור.
לסוגיות שונות לעניין משקיע כשיר מתוך האתר של הרשות לניירות ערך – לחצו כאן.
תנאי ומבחני משקיע כשיר
על משקיע כשיר בישראל לעמוד לפחות באחד משלושת התנאים שנקבעו בתוספת הראשונה לחוק. נציין שהתנאים הכספיים הקבועים במבחנים מתעדכנים מעת לעת, ובמאמר הם מעודכנים נכון לשנת 2025.
מבחן ראשון, מבחן שווי הנכסים
על סכום הנכסים הנזילים של האדם לעלות על 9,411,809 ₪. המבחן נועד לוודא שהמשקיע מחזיק בהון נזיל בהיקף רחב מספיק, שיאפשר לו לבצע השקעות משמעותיות.
הגדרה זו, שעל פניה נדמית פשוטה, טומנת בתוכה שאלות רבות. למשל:
- מהו נכס נזיל?
- האם נכס שנקוב במט"ח ייחשב לנכס נזיל?
מבחן שני, מבחן גובה ההכנסות
על המשקיע להראות שבשנתיים האחרונות הכנסתו הייתה לפחות 1,411,772 ₪, או שהכנסת משפחתו בשנתיים האחרונות עמדה על לפחות 2,117,657 ₪. המבחן בוחן את הכנסתו השנתית של המשקיע הכשיר – האם למשקיע רשת ביטחון מספקת כלכלית?
מבחן זה מעלה היבטים שונים שיש לשים עליהם את הדעת, כגון:
- האם זקיפת הוצאה תיחשב להכנסה חייבת? כשזוקפים הוצאה שאינה מלווה בתשלום בפועל (למשל הוצאת שווי טלפון או רכב) היא תחשב להכנסה על אף שלא התקבל תשלום בפועל.
- האם הכנסות שאינן תלויות בהחלטת המשקיע, כמו חלוקת דיבידנד מחברה בה הוא מחזיק במניות יחשבו להכנסה חייבת? חלוקת דיבידנד תיחשב להכנסה בעת מועד החלוקה בפועל.
- האם ניתן לייחס רווח הון כחלק מרכיבי ההכנסה? כן, ניתן לייחס רווח הון ממכירת נכסים נזילים, כמו מניות או ניירות ערך.
מבחן שלישי, המבחן המשולב
הסכום הכולל של ההון הנזיל של המשקיע הכשיר עומד על לפחות 5,882,380 ₪ והכנסתו בכל אחת מהשנתיים האחרונות עומדת על לפחות 705,885 ₪; או שהכנסת המשפחה עומדת על לפחות 1,058,827 ₪. מטרתו של המבחן לאפשר לאדם או לחברה להיות מוכרים כמשקיעים כשרים, מבלי לעמוד בתנאי שני המבחנים הקודמים במלואם.
סיכום המבחנים
מבחן | תנאי ליחיד | תנאי למשפחה |
מבחן שווי הנכסים | סכום נכסים נזילים עולה על 9,411,809 ₪. | |
מבחן גובה ההכנסות | הכנסה בשנתיים האחרונות עולה על 1,411,722 ₪. | הכנסת משפחה בשנתיים האחרונות עולה על 2,117,657 ₪. |
המבחן המשולב | סכום נכסים נזילים עולה על 5,882,380 ₪; הכנסה בשנתיים האחרונות עולה על 705,885 ₪. | הכנסת משפחה בשנתיים האחרונות עולה על 1,058,827 ₪. |
נכסים נזילים לעניין משקיע כשיר
קיימים מספר סוגי נכסים נזילים שנכנסים לגדר מבחן שווי הנכסים. תהליך בדיקת הנכסים הנזילים לצורך אישור המשקיע הכשיר, כולל בעיקר את הנכסים הבאים:
הראשון, מזומנים: מזומן הוא הנכס הנזיל ביותר, והוא כולל בתוכו שטרי כסף, יתרת חשבון חיסכון, מטבעות שהם הילך חוקי בישראל וכן מטבע חוץ (מט"ח). לעומת זאת, מטבעות וירטואליים אינם נכללים בהגדרה, כיוון שהם מוגדרים כנכסים ולא כמזומנים (למשל קריפטו, ביטקוין, ליטקוין, איתריום, ריפל, סולנה, NFT).
השני, פיקדונות: פיקדון הוא אפיק השקעה שמאופיין ברמת סיכון נמוכה, שכן משך הפיקדון, סוג הריבית, ההצמדה וכן מועדי המשיכה קבועים וידועים מראש. קיים מגוון רחב של פיקדונות – פיקדון שקלי, פיקדון צמוד מדד, פיקדון מט"ח ועוד.
השלישי, נכסים פיננסיים: יחידות מקרן שמורכבת מחלקים בעלי
זכויות שוות ביניהם, מניות או יחידות של קרן הרשומה מחוץ לישראל, אופציות, חוזים עתידיים, מוצרים מובנים, מוצרי מדדים, קרנות השתלמות וכן נכס שייקבע שר האוצר, בהתייעצות עם הרשות לניירות ערך ובקבלת אישור ועדת הכספים בכנסת.
הרביעי, ניירות ערך נסחרים בבורסה: תעודות שמונפקות בסדרות על ידי חברה, אגודה שיתופית או תאגיד אחר, ומקנות זכות חברות, השתתפות או תביעה בהם. התעודות בעלות ערך כספי וניתן לסחור בהן. ישנם סוגים שונים של ניירות ערך, למשל מניות, איגרות חוב, קרנות סל, אופציות וכיוצא בכך.
מיסוי משקיע כשיר
משקיע כשיר עשוי להתמודד עם היבטי מס שונים, בהתאם לאופי השקעתו:
- מס רווח הון: כאשר יחיד מממש השקעות הוא יחויב במס רווח הון בשיעור 25%. אם הוא בעל מניות מהותי הוא יחויב במס בשיעור 30% (בהתעלם ממס יסף שעשוי להגיע ל-5% נוספים על האמור לעיל).
- ניכוי מס במקור: השקעות בחברות זרות שאין בין מדינתן לישראל אמנת מס, עלולות להביא לחיוב במס כפול אם לא בוצע תכנון מס נכון וחכם.
- קיזוז הפסדים: ניתן לקזז הפסדים בהשקעות שמומשו באותה שנת המס. כך, גם אם המס נוכה במקור על רווח מנייר ערך אחד, ניתן להתקזז על אותו רווח בהמשך מהפסד של מימוש נייר ערך אחר.
- דיווח למס הכנסה: משקיע חייב בדיווח על השקעתו בשני מצבים – כשהוא מימש ניירות ערך שלא נוכה בגינם מלוא המס במקור; או כשמחזור מכירות ניירות הערך שלו הנסחרים בבורסה, שלגביהם לא קיים פטור ממס, עולה על 2,810,000 ₪. לרוב, כשההשקעה נעשית בישראל באמצעות בנקים או חברות ביטוח, מבוצע ניכוי מס על מלוא הסכום במקור, עבור משקיעים תושבי ישראל (למעט אם ישנה חובת תשלום מס יסף).
חשוב לבצע תכנון מס אופטימלי לפני ביצוע השקעה משמעותית או השקעה בסיכון גבוה, כדי להימנע מכפל מס או חיובים מיותרים. משרד נמרוד ירון ושות' מיסוי ישראלי ובינלאומי יוכל להעניק לכם ליווי מקצועי ומותאם בנושא.
קבלת אישור משקיע כשיר בישראל
משקיע כשיר שעונה על אחד מהתנאים לעיל, צריך למלא הצהרת "משקיע כשיר". ההצהרה כוללת בין היתר קבלת אסמכתא מגורם חיצוני, דוגמת רו"ח או עו"ד, המאשר שהאדם אכן עומד באחד מהתנאים שקבע החוק להגדרת משקיע כשיר. כמו כן, על המשקיע לצרף אישורים ומסמכים המוכיחים את הכתוב בהצהרתו, ומאפשרים את חישוב שווי נכסיו. למשל, תדפיסים עדכניים מחשבונות הבנק, טפסי 106, דוחות שנתיים למס הכנסה ועוד.
צרו קשר לקבלת האסמכתא בעזרת משרד נמרוד ירון ושות', המתמחה, בין היתר, בנושא אישור משקיע כשיר – לחצו כאן.
שאלות ותשובות
האם יש חסרונות או סיכונים באישור משקיע כשיר?
על המשקיע הכשיר לא חלות ההגנות הקבועות בחוק, מפני שהוא נחשב לבעל יכולת שיפוט כלכלית גבוהה מציבור המשקיעים הרחב. כתוצאה מכך, הוא עשוי להשקיע בהשקעות בסיכון גבוה, ועל כן להיות חשוף להפסדים כספיים משמעותיים ואף לקושי במכירת ההשקעה. בנוסף, בשל מעמדו כמשקיע מתוחכם, אם יבקש להגיש תביעה בגין הטעיה, מצג שווא או חוסר גילוי מצד המנפיק, הוא עלול להידרש לעמוד ברף הוכחה גבוה.
איך אפשר להיות משקיע כשיר בארצות הברית?
ניתן לקבל הכרה כמשקיע כשיר לפי החוק האמריקאי אם עומדים באחד מהמבחנים הבאים:
- המבחן הראשון, שבוחן האם הכנסתו השנתית של המשקיע עמדה על לפחות 200,000 דולר בשנתיים שחלפו, או שההכנסה השנתית של משפחתו עמדה על לפחות 300,000 דולר.
- המבחן השני, שבוחן האם סך נכסיו נטו של המשקיע, לא כולל בית מגוריו, מסתכם ב-1,000,000 דולר לפחות.
האם יש הבדל בין משקיע כשיר יחיד לתאגיד?
לא. למעשה משקיע כשיר יכול להיות הן יחיד והן תאגיד, במידה שעומדים בתנאים הנדרשים בחוק. שכן, המבנה המשפטי של המשקיע אינו רלוונטי, אלא עמידה בקריטריונים הפיננסיים שנקבעו בחוק.
מהם יתרונות אישור משקיע כשיר בהשקעות נדל"ן?
ישנן קרנות המציעות השקעות נדל"ן אלטרנטיביות שאינן מוצעות לציבור הרחב. בשל מעמדו של המשקיע הכשיר הוא יכול להיחשף להזדמנויות אלו ולהשקיע בפרויקטים נבחרים שלהם פוטנציאל תשואה גבוה.
מהם המקרים שבהם יש התלבטות אם מגיע למשקיע לקבל אישור משקיע כשיר?
יש מקרים רבים בהם הבחינה של הכללים הטכניים איננה פשוטה כלל. דוגמאות:
- במקרים של ידועים בציבור;
- במקרים של שילוב בין עצמאי (עוסק מורשה) ושכיר;
- סוגיה – האם ההכנסה בשנתיים האחרונות היא לפי בסיס צבירה או מזומן;
- מה נכלל בהכנסה שנבחנת (האם אופציות, בונוסים, רכב וכו')