פתיחת חשבון בנק שוויצרי – הזכויות והסיכונים שכל ישראלי חייב להכיר
הבנקים השוויצרים ידועים ביציבותם, בדיסקרטיות, ובעלי מוניטין בינלאומי – אך יש גם סיכונים, עמלות נסתרות וחובות דיווח שכדאי להכיר טרם קבלת ההחלטה לפתוח חשבון בנק שוויצרי.
יותר ויותר ישראלים פותחים חשבונות בנק בשוויץ לצורכי השקעה, ניהול עושר או פיזור סיכונים. שוויץ נחשבת לאחת מהמרכזים הפיננסיים החזקים והאמינים בעולם, עם מערכת בנקאית מסודרת, מנהלי תיקים מקצועיים ושירות דיסקרטי במיוחד.
אולם, לצד כל היתרונות – יש גם חסרונות וסיכונים בפתיחת חשבונות בנק שוויצרים הפחות מוכרים. למשל, עמלות שנגבות מלקוחות ללא ידיעתם, קשיים בדיווח לרשויות המס בישראל, שיקשו על ישראלים לפתוח חשבון בנק ללא ליווי מקצועי.
במאמר הבא נפרט על כל מה שחשוב לדעת לפני פתיחת חשבון שוויצרי – כולל האפשרות לתבוע החזר כספי בגין עמלות נסתרות, החשיבות בהגשת גילוי מרצון לרשויות המס, והדרך הבטוחה לנהל חשבון בנק בשקט וכחוק.
יתרונות מרכזיים בפתיחת חשבון בנק בשוויץ
חשבונות בנק שוויצריים מציעים מספר יתרונות משמעותיים למשקיעים ישראלים. ראשית, הבנקים השוויצריים ידועים ברמת הדיסקרטיות ואבטחת המידע שהם מעניקים ללקוחותיהם, מה שמבטיח שמירה על פרטיות הנכסים הפיננסיים שלכם.
שוויץ נהנית מיציבות כלכלית ופוליטית יוצאת דופן, המספקת ביטחון רב לכספים המופקדים. יציבות זו הפכה את שוויץ למקלט בטוח להשקעות בתקופות של אי-ודאות כלכלית עולמית.
לבסוף, פתיחת חשבון בנק בשוויץ מאפשרת גיוון השקעות ופיזור סיכונים אפקטיבי על ידי חלוקת הנכסים הפיננסיים בין מדינות שונות, מה שמקטין את החשיפה לסיכונים שונים.
החסרונות והאתגרים בפתיחת חשבון בנק בשוויץ
לצד היתרונות, קיימים גם מספר חסרונות ואתגרים שחשוב להכיר.
תביעות לעמלות צולבות שנלקחו מחשבונות שוויצרים
בשנים האחרונות הגופים הרגולטוריים השונים החלו לדרוש שקיפות גבוהה יותר מהמוסדות הפיננסים, וגובשה מדיניות חילופי מידע רחבת היקף. לאור המדיניות החדשה, נחשפו תשלומים ועמלות, שהבנקים השוויצרים גבו מבלי ליידע את הלקוחות על כך.
עמלות אלו נקראות עמלות צולבות – תשלומים שניתנו לבנק מקרנות השקעה (למשל קרנות גידור), בתמורה לכך שהבנק מפנה אליהן לקוחות, והן נעשות בדרך כלל בחשאי וכלל לא נחשפות ללקוחות הבנקים, על אף שיוצאות מכיסו של הלקוח.
על אף שהבנקים גובים את העמלות בחשאי, בית המשפט העליון בשוויץ קבע כי כספים אלו שייכים ללקוחות אך לא חייב את הבנקים בהחזרת הכספים מיוזמתם, ולמעשה על מנת לקבל החזרים בגין העמלות יש לפנות באופן יזום ולתבוע את החזרת הכספים.
כיום, קיימים לקוחות רבים, ואף לקוחות עבר של הבנקים השוויצרים, שכלל אינם מודעים לעמלות אלו, ולזכאותם להחזרים בגינן. כמו כן, ראוי לציין כי הבנקים השוויצרים מעדיפים להמתין לסוף תקופת ההתיישנות ולא להודיע אקטיבית ללקוחותיהם על זכאותם, וכך למשוך את כספי העמלות לזכותם.
חשוב לזכור כי תקופת ההתיישנות היא 10 שנים מהיום שבו הבנק קיבל את העמלות, קרי אם תובעים בשנת 2025 ניתן לקבל החזרים החל 2015.
ראוי לציין שהחזרים בגין עמלות צולבות יכולים להגיע לסכומים גבוהים יחסית, כמובן תלוי בגודל תיק ההשקעות, ולכן חשוב לתבוע בגין החזרים אלו בהקדם האפשרי. כמו כן, הזמן הממוצע שאורך תהליך זה הוא בין שישה לשמונה חודשים, כאשר תחילה יש לפנות לבנק על מנת לעצור את מרוץ ההתיישנות.
לקריאה נוספת בדבר עמלות צולבות לחצו כאן.
דיווח לרשות המיסים – מה כולל נוהל גילוי מרצון
לפי החוק בישראל, תושב ישראלי רשאי לנהל חשבון בנק בחו"ל, בתנאי שידווח מרצונו לרשות המיסים על כל הכנסותיו שהופקו בחשבון זה, דיווח זה כולל כמובן הכנסות מריבית, דיבידנדים ורווחי הון.
מי שלא דיווח בזמן, אך עושה זאת באופן יזום – יכול ליהנות מ"חסינות פלילית" במסגרת נוהל שנקרא "גילוי מרצון" והוא רלוונטי לכל הכנסה מכל מקור ולכל בנק שהוא בעולם. גילוי מרצון ודיווח לרשות המיסים מאפשר להימנע מסנקציות, קנסות והליכים משפטיים, ועוזר להסדיר את המצב מול רשות המיסים.
עקב מגמת השקיפות העולמית וחילופי המידע בין הבנקים לרשויות המס באופן אוטומטי, כמות הדיווחים היזומים עלתה באופן משמעותי. לכן כיום חשוב לפנות לרשויות המס באופן יזום לפני שפונים אליכם.
להרחבה בנושא נוהל גילוי מרצון – לחץ כאן.
עם השנים חלה הקשחה בנהלי הגילוי מרצון כאשר הנוהל הצפוי להתפרסם הוא גם הנוקשה ביותר. לאור העובדה כי מדובר בהליך אשר עשוי לכלול דיוני שומה מול רשויות המס, חשוב שאת הבקשה לגילוי מרצון יגיש איש מקצוע (עורך דין / רואה חשבון) המתמחה במיסים ובפרט במיסוי בינלאומי כאשר מדובר בחשבונות בנק שוויצרים ו/או חשבונות בנק זרים למיניהם.
פירמת נמרוד ירון ושות' מלווה את לקוחותיה בהליך גילוי מרצון על כל היבטיו, משלב הבדיקה הראשונית ועד להגשת הבקשה, ואף מייצגים את לקוחותינו בדיוני השומה במידת הצורך. לעזרה נוספת בנושא, צור עימנו קשר.
ניהול חשבון שוויצרי
יש לקחת בחשבון כי הבנקים בשוויץ דורשים הפקדה ראשונית גבוהה – לרוב בסכום של 5 מיליון דולר.
בנוסף, יש לקחת בחשבון עמלות העברה והפרשי שער בין השקל לפרנק השוויצרי, אשר עלולים להקטין את התשואות.
כמו כן, הגישה לכספים בחשבון שוויצרי מוגבלת יחסית בהשוואה לחשבון בנק מקומי, מה שעלול להקשות במקרים בהם נדרשת נזילות מיידית.
לבסוף, עלויות הניהול של חשבונות בנק שוויצריים נוטות להיות גבוהות יחסית לבנקים בישראל.
נסכם בטבלה
יתרונות | חסרונות |
דיסקרטיות ואבטחת מידע | עמלות צולבות |
גיוון השקעות ופיזור סיכונים | חובת דיווח בישראל |
יציבות כלכלית ופוליטית | עמלות העברה והפרשי שער בין השקל לפרנק השוויצרי |
תשואות טובות על השקעות | אין גישה מהירה לכספים |
מה המשמעות?
לפתיחת חשבון בנק בשוויץ יש יתרונות רבים, ביניהם יציבות כלכלית, גיוון השקעות ותשואות טובות. עם זאת, ניהול חשבון בנק שוויצרי מחייב הבנה רגולטורית, עמידה בדרישות בחוקי הדיווח בישראל ובשוויץ, היכרות עם הסיכונים וליווי משפטי – במיוחד כשמדובר בהכנסות שלא דווחו כדין.
בין אם יש לכם חשבון פעיל בשוויץ, ניהלתם חשבון בעבר, או אתם שוקלים לפתוח חשבון בשוויץ – חשוב לבדוק את חובות הדיווח בהתאם לדין בישראל ובשוויץ, והאם יתכן שנגבו מכם עמלות מבלי ידיעתכם.
פירמת נמרוד ירון שות' מיסוי ישראלי ובינלאומי מתמחה בליווי מקצועי בנושאים אלה – לרבות פתיחת חשבונות בנק בשוויצרים וניהולם, תביעת החזרי עמלות צולבות והליכי גילוי מרצון. צוות הפירמה כולל עורכי דין ורואי חשבון בעלי ניסיון רב במיסוי בינלאומי, ומציע פתרונות מותאמים אישית לניהול חוקי ויעיל של נכסים פיננסים בארץ ובחו"ל. ליצירת קשר לחצו כאן.
שאלות ותשובות
מהן עמלות צולבות ?
עמלות צולבות הן תשלומים שניתנו לבנקים בשוויץ מקרנות השקעה בתמורה להפניית לקוחות, והן נגבות ללא ידיעת הלקוחות. בשל כך, בית המשפט העליון בשוויץ קבע שכספים אלו שייכים ללקוחות, וכי לקוחות זכאים לתבוע את החזרם, בתוך תקופת התיישנות של 10 שנים.
האם חובה לדווח לרשויות המס בישראל על חשבון בנק בשוויץ?
כן, לפי החוק בישראל, תושב ישראלי חייב לדווח לרשות המיסים על כל הכנסותיו מחו"ל אי דיווח עלול להוביל לסנקציות וקנסות ואף הליכים פליליים.
האם קיימת חובה לדווח לרשות המסים גם אם לא העברתי את הכסף לארץ?
תושב ישראל חייב לדווח על ההכנסות שלו מכל העולם ברגע שנעשה זכאי להן, גם אם לא הכניס אותן לארץ.
מהו נוהל גילוי מרצון?
נוהל גילוי מרצון מאפשר למי שלא דיווח בזמן על הכנסותיו מחו"ל לעשות זאת באופן יזום, ובכך להסדיר את המצב מול רשות המיסים ולהימנע מסנקציות, קנסות והליכים משפטיים. מומלץ לבצע את ההליך בליווי אנשי מקצוע המתמחים במיסוי בינלאומי, כדי להבטיח עמידה בדרישות החוק ומזעור חשיפה לתשלומי מס מיותרים.