חברות רבות עושות שימוש ברכישה עצמית של מניות כדי להסדיר שינויים במבנה הבעלות בהן. זהו מהלך שעלול לטמון בתוכו השלכות מס משמעותיות ושונות. השלכות שתלויות בין היתר באופי הרכישה, מצב החברה מבחינת עודפים ורווחים ראויים לחלוקה ועוד. הרכישה יכולה להתבצע במספר דרכים, כשלכל אחת מהן השלכות מס שונות.
מהות רכישה עצמית והתנאים לכך
חוק החברות, תשנ"ט-1999 מגדיר רכישה עצמית כפעולה בה חברה רוכשת את מניותיה, או זכויות המירות למניות החברה. עד לחקיקת החוק, רכישה עצמית במישרין הייתה אסורה. האיסור נבע מהרצון להגן על יכולת נושי החברה להיפרע מהחברה. על אף ביטולו, רצה המחוקק להמשיך להגן על נושים. לכן, קבע שחברה שרוצה לבצע רכישה עצמית, צריכה לעמוד בשני מבחנים. המבחנים לרכישה עצמית יפורטו להלן:
- מבחן ראשון, מבחן הרווח – האם ניתן לבצע את הרכישה בהתאם ליתרת עודפי החברה.
- מבחן שני, מבחן יכולת הפירעון – האם הרכישה אינה פוגעת ביכולת הפירעון לנושי החברה.
חברה שלא תעמוד בתנאי מבחן הרווח, תוכל לבצע רכישה עצמית תחת קבלת אישור בית המשפט המחוזי. בית המשפט יבחן האם ההחברה עומדת במבחן יכולת הפירעון. נדגיש שככל שתתבצע רכישה אסורה של מניות, יחולו סנקציות של השבה או פיצויים לחברה.
רכישה עצמית – היבטי המס של החברה
חברה המבצעת רכישה עצמית, קונה בפועל מניות רדומות. כלומר, מניות שאינן מקנות זכות הצבעה או זכות לקבלת דיבידנד. בעת מכירת המניות לאחר, ישובו המניות להקנות את מלוא הזכויות.
רכישה עצמית של מניות בידי חברה אינה מהווה אירוע מס. זאת למעט אם מדובר באיגוד מקרקעין – שאז תחול חבות במס רכישה. גם מכירת המניות הרדומות על ידי החברה אינה אירוע מס, אלא הנפקת הון. בהתאם, עלות המניות הרדומות לא תידרש כניכוי או הפסד. עם זאת, במקרים חריגים בהם מכירת המניות הרדומות נושאת אופי מסחרי, יסווגו את המכירה כהכנסה פירותית החייבת במס.
רכישה עצמית – היבטי המס של בעלי המניות
ברכישה עצמית, יש מספר גורמים בתוך העסקה: בעלי המניות המוכרים, בעלי המניות הנותרים והחברה. אופן המיסוי של בעלי המניות, תלוי באופי הרכישה, כפי שיפורט להלן:
- רכישה פרו-רטה: מדובר ברכישה מכל בעלי המניות באופן יחסי שווה. העסקה תסווג כחלוקת דיבידנד, ולכן, יחול על בעלי המניות מס דיבידנד המחייב ניכוי מס במקור.
- רכישה לא פרו-רטה: מדובר ברכישה שאינה מכל בעלי המניות באופן יחסי שווה. אלו מקרים בהם חלק מבעלי המניות מוכרים את מניותיהם תמורת מזומן או נכס אחר, וחלק מבעלי המניות כלל לא מוכרים, או מוכרים בשיעור אחר. במצב זה, שיעור האחזקות בחברה השתנה. למוכרים יש פחות זכויות (יצא נכס מרשותם), ולנותרים יש יותר זכויות (למרות שהחברה רכשה את המניות בפועל, ולא הם). כלומר, הנותרים השתמשו ברווחי החברה כדי לרכוש את מניות המוכרים. כתוצאה מכך, שיעור אחזקות הנותרים בחברה גדל.
אופן המיסוי בפועל על רכישה עצמית לא פרו-רטה בחברה פרטית
במשך שנים ארוכות, פסקו בתי המשפט המחוזיים שיש לראות בעסקת הרכישה העצמית כעסקה מלאכותית. לכן, יש לסווגה מחדש כך שתיזקף לבעלי המניות הכנסה מדיבידנד.
כך, בעמ"ה (מחוזי תל אביב-יפו) 21268-06-11 ברנובסקי נ' פקיד שומה גוש דן (נבו 21.1.2014) ובש"א (מחוזי תל אביב-יפו) 6338/07 בר ניר בן יקר נ' פקיד שומה גוש דן (נבו 15.7.2007) נפסק שהטעמים שהצביעו עליהם המערערים לביצוע הרכישה העצמית לא קשורים לפעילות העסקית של החברה. הטעמים היו קשורים לאינטרסים האישיים של בעלי המניות בחברה. בנוסף, לא הייתה לחברה סיבה עסקית לרכישת מניותיה, והרכישה לא הוסיפה לחברה ערך כלכלי. בהתאם, נפסק שיש לראות בעסקת הרכישה העצמית כעסקה מלאכותית ולסווגה מחדש. הסיווג מחדש הוביל לזקיפת הכנסה מדיבידנד לבעלי המניות. לקריאת פסק דין ברונבסקי – לחצו כאן. לקריאת פסק דין בר ניר – לחצו כאן.
שנים לאחר מכן, רשות המיסים הציגה את עמדתה בחוזר מס הכנסה 2/2018 "רכישה עצמית של מניות בהתאם לחוק החברות". החוזר מתייחס לחברה פרטית שמבצעת רכישה עצמית. במסגרתו, קבעה שביחס לרכישה לא פרו-רטה, למעשה הנותרים משתמשים ברווחי החברה לרכישת מניות המוכרים. כך, הם מצליחים להעלות את שיעור החזקתם בחברה. לקריאת החוזר – לחצו כאן.
על כן, קבעה רשות המסים כי יש לראות במהלך כזה כעסקה דו-שלבית, הכוללת חלוקת דיבידנד, בשתי חלופות:
חלופה ראשונה: בשלב ראשון, חולק דיבידנד לכל אחד מבעלי המניות לפי חלקו היחסי (גם למוכרים), בהתאם לסכום הרכישה (שוויה המלא של הרכישה העצמית). בשלב שני, הנותרים רכשו מהמוכרים מניות תמורת סכום הדיבידנד שקיבלו (ברוטו). בחלופה זו, המוכרים והנותרים, בשלב ראשון יהיו חייבים במס דיבידנד בגובה חלקם היחסי בסכום הרכישה ובשלב שני המוכרים יהיו חייבים במס רווח הון על מכירת המניות לנותרים.
חלופה שנייה: בשלב ראשון, הנותרים רכשו את מניות המוכרים בסכום הרכישה ובהתאם לחלקם היחסי בחברה. בשלב השני, העבירו הרוכשים את המניות לחברה תמורת סכום הרכישה. בחלופה זו הנותרים בלבד יהיו חייבים במס דיבידנד בגובה כל סכום הרכישה ואילו המוכרים יהיו חייבים במס רווח הון על המכירה.
בנוסף, קבע החוזר שבמקרים שהמוכרים מכרו את כל מניותיהם, ייטו לסווג את העסקה בהתאם לחלופה השנייה.
החלופה | תיאור המהלך | השלכות המס על הנותרים | השלכות המס על המוכרים |
חלופה ראשונה | שלב 1: חלוקת דיבידנד לכל בעלי המניות, בגובה סכום הרכישה המלא. שלב 2: הנותרים רוכשים מניות מהמוכרים בסכום הדיבידנד שקיבלו. | חיוב במס דיבידנד בגובה חלקם היחסי בסכום הרכישה. | חיום במס דיבידנד בגובה חלקם היחסי בסכום הרכישה. וחיוב ברווח הון בגין הרכישה ע"י הנותרים. |
חלופה שנייה | שלב 1: הנותרים רוכשים את מניות המוכרים בסכום הרכישה ובהתאם לחלקם היחסי בחברה. שלב 2: הנותרים מעבירים את המניות שנרכשו לחברה, תמורת סכום הרכישה. | חיוב במס דיבידנד על מלוא סכום הרכישה. | אינם חייבים במס דיבידנד אך חייבים במס רווח הון עבור מכירת המניות לנותרים. |
בע"א 9308/20 פקיד שומה עכו נ' בית חוסן בע"מ (נבו 13.2.2023) בית המשפט העליון שם סוף למחלוקת בין רשות המיסים לבין חברות ובתי המשפט המחוזיים בנוגע למיסוי רכישות עצמיות. נפסק שכאשר מדובר בחברות "מעין שותפויות", במסגרת רכישה עצמית הנותרים ימוסו כמי שקיבלו דיבידנד רעיוני. שכן, הנותרים מקבלים טובת הנאה ברורה בדמות הגדלת שיעור החזקתם בחברה וכן השפעתם על ניהול החברה. גובה הדיבידנד יחושב לפי שווי התעשרות הנותרים בהתאם לשיעור אחזקתם בחברה טרם הרכישה. זאת, במקום חישוב לפי גובה שווי כל הרכישה. כלומר, נפסק שיש למסות רכישה עצמית לפי החלופה הראשונה בחוזר. לקריאת פסק הדין – לחצו כאן.
סיכום
משרד נמרוד ירון ושות' מיסוי ישראלי ובינלאומי מייעץ במקרים בהם בעלי מניות בחברה מעוניינים להיפרד ומלווה את בעלי המניות בהליכים מול רשות המסים וניסוח ההסכמים. זאת, על מנת למזער את חשיפות המס.
ביצוע שינויים במבנה הבעלות בין בעלי המניות הוא מהלך מורכב. הוא טומן בחובו היבטים משפטיים, חשבונאיים ומיסויים משמעותיים. משרד נמרוד ירון ושות' מיסוי ישראלי ובינלאומי מומחה בתכנון וליווי עסקאות מסוג זה, תוך תכנון מיסויי מוקפד וניהול המגעים מול רשות המיסים. זאת, במטרה למזער את חשיפת המס ולהבטיח פרידה יעילה, מוסדרת וחוקית.
ליצירת קשר – לחצו כאן.
שאלות ותשובות
האם המחיר המקורי של המניות נלקח בחשבון בעת ביצוע רכישה עצמית?
תלוי בסוג הרכישה. רשות המיסים קובעת שברכישה פרו-רטה יש למסות את ההכנסה כחלוקת דיבידנד. לכן, אי אפשר לזקוף את המחיר המקורי של המניות שנמכרו כנגד הכנסת הדיבידנד שכן, לא מדובר בעסקת מכירה אלא בחלוקה. עם זאת, כשבעלי המניות ירצו למכור את מניותיהם, הם כמובן יוכלו לייחס את המחיר המקורי לצורך הניכוי.
לעומת זאת, ברכישה שאינה פרו-רטה, סכום ההכנסה שחויבה כדיבידנד בידי הנותרים יתווסף לעלות המניות כמחיר מקורי חדש של המניות שנרכשו (שכבת מניות נוספת). המחיר המקורי יותר בניכוי כאשר בעלי המניות הנותרים ימכרו את המניות המקוריות באופן יחסי (פרו-רטה).
כיצד רכישה עצמית משפיעה על הרווחים הראויים לחלוקה?
בחישוב הרווחים הראויים לחלוקה יש להפחית את סכום הרכישה העצמית. שכן, זוהי פעולה שהקטינה את ההון הפנוי לחלוקה, בין אם סווגה כדיבידנד ובין אם לאו. גם אם הרכישה העצמית לא נרשמה כהפחתת עודפים בדוחות הכספיים של החברה, אלא כהפחתה מההון העצמי, לצרכי מס יש להפחיתה מסכום הרווחים הניתנים לחלוקה.
האם יש השלכות מס לרכישה עצמית ממניות שהוענקו לעובדים לפי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה?
כן, בהחלט. מניות שניתנו לעובדים תחת תוכנית תגמול הוני לפי סעיף 102 הן מניות שניתנו להם בהטבה במסגרת הסכם אופציות או מניות חסומות.
יובהר שרכישה עצמית כזו עלולה לשלול מהעובד את ההטבה במס שקיבל במסלול ההוני. הטבה בה שיעור המס על רווחי ההון הוא 25%, ולא לפי שיעור מס שולי. כך, הוא עלול לשלם מס גבוה יותר.
לכן, לפני שמבצעים רכישה עצמית של מניות מעובדים, יש לבדוק היטב את תנאי התוכנית. כמו כן, יש לתכנן את הרכישה כך שישמרו זכויות המס – הן של החברה והן של העובדים.
מהן השלכות המס על רכישה עצמית בחברה ציבורית לעומת חברה פרטית?
בחברה ציבורית, רכישה עצמית של מניות בבורסה לרוב תיחשב לעסקת מכר רגילה ולא כחלוקת דיבידנד. לכן, המוכרים ימוסו על רווח ההון בלבד במכירת נייר הערך שברשותם. לעומת זאת, בחברה פרטית, כאמור, רכישה עצמית עשויה להיחשב לחלוקת דיבידנד. במיוחד כשמדובר ברכישה שאינה פרו-רטה.