בשנת 2025 נכנסו לתוקף שינויים משמעותיים במיסוי חברות בישראל, עם דגש על מיסוי רווחים לא מחולקים בחברות מעטים. המחוקק מציע הטבות מס זמניות (הוראת שעה), שמאפשרות להוציא נכסים מהחברה בתנאים מועדפים – בין אם באמצעות פירוק מלא של החברה ובין אם באמצעות העברת נכסים ללא פירוק. כל אחת מהאפשרויות הללו טומנת בחובה השלכות מס שונות, שחשוב להבין על מנת לבחור את הדרך המשתלמת ביותר עבורכם.
חוק ההתייעלות הכלכלית
ביום 31.12.2024 פורסם ברשומות חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2025) (מיסוי רווחים לא מחולקים), התשפ"ה-2024 ("החוק"), הכולל שורה של שינויים משמעותיים במיסוי חברות בישראל. השינויים המרכזיים עוסקים במיסוי רווחים לא מחולקים של חברות מעטים, והם מציבים בפני בעליהן שיקולים חדשים בנוגע לאסטרטגיות תכנון מס.
החוק החדש מחיל הוראות ותיקונים שונים, ביניהם מיסוי רווחים נצברים של חברות מעטים בשיעור של 2% על רווחים לא מחולקים מעל 750,000 שקלים. המחוקק מאפשר בחירה בין תשלום המס לבין חלוקה של 6% מההכנסות כדיבידנד. המטרה העיקרית של החוק היא לעודד חלוקת רווחים והשקעתם בפעילות עסקית ולא להשאירם כלואים בחברות.
לאור האמור, השימוש בחברות מעטים איבד מעט מיתרונותיו. כדי לעודד פירוק חברות אלו, המחוקק קבע הוראת שעה, המאפשרת בשנת 2025 פירוק חברות מעטים או הוצאת נכסים מחברות אלו ללא פירוק. זאת בתנאי שהמס ישולם בשנת 2025.
שינויים אלו משפיעים לא רק על חבויות המס, אלא גם עשויים להשפיע על תזרימי המזומנים השוטפים, ההשקעות בנכסים והאסטרטגיות של בעלי המניות.
אם ברשותך רווחים צבורים, מומלץ לבחון האם כדאי לשלם את המס הנוסף או לנצל את האפשרות להעביר נכסים בפטור ממס. ניתוח נכון ומדויק של הנתונים יכול להוביל לחיסכון משמעותי בתשלומי המס.
הוראת השעה – הזדמנות חדשה לפירוק או העברת נכסים
בשנת 2025, ישנה הזדמנות לבחון אפשרויות חדשות להוציא נכסים מהחברה. בעקבות החקיקה החדשה ניתן לבחור בין שני מסלולים מרכזים:
- פירוק מרצון במס מופחת
- העברת נכסים ללא פירוק מלא
פירוק חברה מרצון: מהם התנאים ואילו מיסים תשלמו?
לפי הוראת השעה, פירוק חברות מעטים וחלוקת מלוא נכסיהן לבעלי המניות, תהיה פטורה ממס, למעט מיסוי דיבידנד על הרווחים הראויים לחלוקה. בנוסף, גם העברת מקרקעין, המוחזקים באמצעות החברה, לבעל המניות תהיה פטורה ממס ולא תחויב במס רכישה או מע"מ. עם תכנון נכון, ניתן להוציא רווחים גבוהים שגלומים בנכסי החברה וטרם מומשו כמעט ללא חבות במס. רווחים ראויים לחלוקה שנצברו בחברה עד ל-1 בינואר 2003 יחויבו במס בשיעור מופחת של 10%.
הוראת השעה חלה על חברת מעטים ובעלי מניות שמקיימים את כל התנאים הבאים:
- נכסי החברה או הפעילות הועברו לבעלי המניות בחברה, בהתאם לחלקם היחסי בזכויות בחברה, ולא שונה ייעודם אגב המכירה;
- החברה ובעלי המניות ביקשו זאת;
- במהלך הליכי הפירוק הועברו לבעלי המניות כל נכסי החברה וסכומי הכסף שנותרו בחברה בהתאם לשיעור זכויותיהם בה.
נכסים שהוחזקו באמצעות החברה והועברו לבעל המניות במסגרת הוראת השעה, במועד המכירה על ידו, הרווחים שנצברו יחויבו במס לפי שתי תקופות באופן לינארי:
- עבור רווח ההון/שבח שנצבר במהלך התקופה שהנכס הוחזק ע"י החברה ייגבה מס שולי בשיעור הגבוה ביותר.
- עבור רווח ההון/שבח שנצבר לאחר שהנכס הועבר לבעל המניות, יחול מס רווח הון/שבח בהתאם לשיעורי המס החלים על היחיד בגין מכירת נכסים.
בקצרה, אם בעלי המניות יבחרו בפירוק בשנת 2025, הם ישלמו מס דיבידנד על הרווחים הראויים לחלוקה בלבד, ואילו הנכסים יועברו אליהם ללא מס נוסף. במכירה עתידית של הנכסים המס יחושב לפי תקופות ההחזקה כאמור לעיל. לעומת זאת, אם יבחרו להשאיר את החברה פעילה, יהיה עליה לשלם מס נוסף על הרווחים הצבורים בחברה בין היתר ויתכן שבמכירה עתידית של הנכסים המס לתשלום יעלה על המס שהיה חל אילו ביצעו את הפירוק.
לתשומת ליבכם, הוראת השעה תחול רק על חברות שיתחילו את תהליך הפירוק במהלך שנת 2025, ושישלמו את כל המיסים החלים עד ליום 31 בדצמבר 2025. כמו כן, נדרש למסור ערבות לתשלום המיסים, להנחת דעת המנהל או פקיד השומה.
העברת נכסים מבעלות החברה לבעלי המניות – ללא פירוק
בנוסף לאמור, במסגרת הוראת השעה קיימת אופציה נוספת שניתן לנצל בשנת 2025, המאפשרת העברת נכסים מתוך החברה (רכוש, בין מקרקעין ובין מיטלטלין, וכל זכות או טובת הנאה, בישראל ומחוץ לישראל) לבעל מניות מהותי ללא בפירוק, בפטור ממס, למעט מס דיבידנד כמפורט להלן.
במצב זה יראו בהעברת הנכס כהכנסתו של בעל המניות המהותי מדיבידנד. הדיבידנד יחול על ההפרש שבין עלותו המופחתת של הנכס בספרים נכון ליום ההעברה בניכוי יתרת הלוואות ממוסד כספי שכנגדן נרשם שעבוד על הנכס.
יש לשים לב שבמסלול זה של העברת נכסים שלא אגב פירוק החברה לוח הזמנים קצר יותר ויש צורך להעביר את הנכס ולשלם את המס על הדיבידנד עד ליום 30.11.2025.
סיכום בטבלה
| פירוק חברה | העברת נכסים ללא פירוק |
מה קורה לחברה? | מתפרקת ונמחקת | ממשיכה לפעול |
מה עובר לבעלי המניות? | כל הנכסים והכספים | נכסים ספציפיים בלבד * רק לבעל מניות מהותי |
מה שיעור המס? | מס דיבידנד | מס דיבידנד |
מיסוי בעת ההעברה | פטור ממס שבח ומס רכישה אך נרשמת הכנסת דיבידנד בגובה הרווחים הראויים לחלוקה | פטור ממס שבח ומס רכישה, אך נחשבת הכנסה מדיבידנד על העלות המופחתת בניכוי הלוואות ממוסדות כספיים אשר בגינן נרשם שעבוד על הנכס |
מיסוי בעת מכירה עתידית על ידי בעל המניות | הרווח מחולק לשתי תקופות: 1. רווח שנצבר בתקופת החזקת הנכס ע"י החברה – יחויב במס שולי 2. רווח שנצבר בתקופת החזקת הנכס ע"י בעל המניות – חייב במס שבח/רווח הון לפי שיעור יחיד | הרווח מחולק לשתי תקופות: 1. רווח שנצבר בתקופת החזקת הנכס ע"י החברה – יחויב במס שולי 2. רווח שנצבר בתקופת החזקת הנכס ע"י בעל המניות – חייב במס שבח/רווח הון לפי שיעור יחיד |
מה כדאי לבדוק לפני שמקבלים החלטה?
כאמור, הוראת השעה קובעת הקלה משמעותית וחד פעמית, ולכן כדאי לשקול לנצל הזדמנות זו ולבצע שינוי מבני בחברה בתנאים מטיבים. מאחר שמדובר בהוראות מורכבות, והבחירה בין פירוק לבין העברת נכסים דורשת התייעצות מקצועית, אנו ממליצים לפנות לייעוץ פרטני בנושאים אלו על מנת למקסם את היתרונות ולוודא עמידה מלאה בתנאים הקבועים בחוק.
בנוסף, ניתן להיעזר במחשבון על מנת לבחון העברת נכס מחברה ליחיד ללא פירוק החברה.
תשובות לשאלות נפוצות בנושא פירוק והעברת נכסים
- למה כדאי לשקול פירוק/העברת נכסים בשנת 2025 ?
לאור החקיקה החדשה אשר מטרתה לעודד חלוקת רווחים והשקעתם בפעילות עסקית, המחוקק מציע הטבות למי שיבחר להתחיל בתהליך פירוק חברות מעטים בשנת 2025. אם ברשותך רווחים צבורים מעל 750,000 שקלים, כדאי לשקול האם להמשיך להחזיק ברווחים בחברה ולשלם מס נוסף או לנצל את ההזמנות שניתנה בהוראת השעה ובכך לפרק את החברה ו/או להקטין את יתרת העודפים הצבורים בה אגב העברת הנכסים.
- מהי חברת מעטים, ולמי זה רלוונטי ?
חברת מעטים לפי סעיף 76 לפקודת מס הכנסה היא חברה שהיא בשליטתם של חמישה אנשים לכל היותר ובאופן כללי לא נמצאת תחת פיקוח ציבורי.
בנוסף, כשבאים לקבוע, אם חברה נמצאת בשליטתם של חמישה אנשים או לא, אלה ייחשבו לאדם אחד –
(1) אדם וקרובו; "קרוב", לעניין זה – בן-זוג, אח, אחות, הורה, הורי הורה, צאצא וצאצאי בן-הזוג, ובן-זוגו של כל אחד מאלה;
(2) אדם ובא כוחו;
(3) שותפים בשותפות.
- פירוק מלא או העברת נכסים – איך לבחור את האפשרות הטובה ביותר ?
יתרונות פירוק חברת מעטים
העברת הנכסים בדרך פירוק חברה בשנת 2025 תחויב במס דיבידנד בלבד עד גובה הרווחים הראויים לחלוקה (רווחים שנצברו עד תחילת 2003 יחויבו במס בשיעור של 10%). העברת נכסים מעבר לגובה הרווחים הראויים לחלוקה פטורים ממס.
יתרונות העברת נכסים ללא פירוק מלא
העברת נכסים ללא פירוק מלא מאפשרת גמישות רבה יותר, ומפחיתה את הצורך בתהליך של פירוק חברה. ניתן להעביר נכסים לבעל מניות מהותי, תוך תשלום מס דיבידנד בלבד – על פי עלותו המופחתת בספרים נכון ליום ההעברה בניכוי הלוואות ממוסדות כספיים אשר בגינן קיים שעבוד על הנכס. זוהי הזדמנות להוציא נכסים מהחברה ולארגן מחדש את נכסי החברה כאשר תשלום המס נמוך יותר השנה מתשלום רווח הון רגיל בכל שנה אחרת. ככל שלחברה יש פעילות נוספת מעבר לנכסים אותם היא מחזיקה ככל הנראה המסלול המשתלם יהיה העברת הנכסים ללא פירוק. קיימים כמובן שיקולים נוספים לכל אחת מהחלופות.
- מה הם רווחים ראויים לחלוקה ?
רווחים ראויים לחלוקה הם למעשה רווחים שנצטברו בחברה במשך השנים לאחר ששולם עליהם מס חברות, אך לא חולקו בפועל כדיבידנד (סכום העודפים החשבונאיים/המיסויים כנמוך).